Schlagerprofilen: Är en bra V75-spik

Foto: Kristian Wejshag.
TRAV

Schlagerprofilen Kristian Wejshag har vunnit stora pengar på trav.

På lördag kan det bli ytterligare en succé – den här gången som hästägare.

– Jag är inte säker på att det är någon toppchans, men jag kommer strecka henne på V75, säger Wejshag.

Kristian Wejshag är låtskrivare och mannen bakom den populära popgruppen Timoteij som förra året slutade femma i Melodifestivalen.

Just nu är Wejshag på en julturné tillsammans med stjärnartister som Jessica Andersson, Darin, Timoteij och Ola.

Förutom det stora musikintresset, som även är Wejshags jobb, är hans stora passion i livet trav och hästar. Under de senaste tio åren har han ägt ett 60-tal hästar. Just nu är han med och äger 20 hästar varav åtta är fölmärrar då han driver egen uppfödning.

På lördag startar en av Wejshags hästar, det fyraåriga stoet O.U.Glide, på V75 för sin tränare Flemming Jensen. Hästen inledde sin karriär hos Stefan Persson, som är Wejshags bästa kompis, och hästen presterade hyggligt. Men sedan fyraåringen kom till Flemming Jensen har framgångarna kommit – och det rejält. Hästen har på fyra starter vunnit två lopp hos dansken och imponerat stort. Något som inte förvånar ägaren.

– Hon har hittat en ny växel hos Flemming även om Stefan gjorde ett bra jobb med hästen. Jag skickade henne till Flemming för jag vet ungefär hur han tränar. Jag har sett flera hästar som gått bra hos honom, ofta naturtravare och ofta ston, Jag hade en förhoppning om att det skulle gå bra och det har det ju gjort, säger Wejshag.

Vad tycker du om hästens insatser hos Flemming Jensen?

– Det första loppet hon gjorde i Danmark har jag inte sett. I loppet efter på Åby var hon duktig och i Köpenhamn gången efter det var hon fantastisk. Stefan som körde då sa att det inte var slutsålt i mål den gången heller. Senast var hon ute mot betydligt tuffare hästar och vann på ett bra sätt. Jag är väldigt imponerad av henne i de två senaste starterna, hästen är riktigt bra.

Håller inte med tränaren

På lördag startar hästen i V75-2 på Åbytravet. Hästen lottades till spår nio över 1 640 meter med voltstart.

– Distansen är inte optimal för henne. Jag läste att Flemming tyckte att det var en bra distans för henne, men det är jag inte alls säker på. Jag tror hon är bättre över längre distanser och Flemmings hästar är oftast starka. Hon är inte helt rumsren och utifrån den aspekten är spåret bra, en lugn avgång. Jag misstänker att hon blir ganska betrodd men jag är inte säker på att det är någon toppchans på lördag.

Vem tror du vinner loppet?

– Frillan Filiokus är riktigt bra och som jag läser loppet så vinner hon, jag tror att hon är huvudet högre än sina konkurrenter. Hon går ner i klass nu och möter andra hästar än tidigare. Jag tror att hon kliver runt dem.

Frillan Filiokus tränas av din bäste kompis, hur skulle det kännas att förlora mot honom?

– Om jag ska förlora mot någon så är det mot honom.

Wejshag är en mycket rutinerad hästägare men även en skicklig spelare. För några år sedan, då Rommetravet körde V75, satsade han 1 400 kronor och vann tre miljoner kronor.

Hur kommer du lösa V75-2 på lördag?

– Hade jag inte haft en egen häst med i loppet så hade jag spikat Frillan Filiokus, men nu gör jag inte det. Men som spelare tycker jag Frillan har bra chans, men jag tar aldrig bort mina hästar. Tänk att spricka på sin egna häst, då kan man lägga av.

Du har även Twigs Tarzan till start i lopp elva, utanför V75. Hur ser du på chansen?

– Han har en lämplig uppgift. Stefan körde bort honom senast, det tog han på sig. Han var helt knäckt efteråt för han var svinnöjd med hästen. Går ner i klass ordentligt och ska ses med mycket bra chans.

Trots det intensiva jobbet med julturnén kommer låtskrivaren se sina hästar på plats på Åbytravet på lördag.

– Absolut, jag ska åka dit på och kolla. Jag ska sitta på restaurangen med pappa och min svärfar, säger Kristian Wejshag till Trav365.