Så ska Robert Bergh bryta förbannelsen

Foto: Bergh hoppas på succé i miljonloppet Startar Ed You och Nahar i Sundsvall Open Trot - ett lopp han aldrig vunnit - trots 14 försök.
TRAV

Robert Bergh har aldrig vunnit Sundsvall Open Trot.

På lördag har en två chanser att bryta förbannelsen i hemmabanans största lopp.

– Både Ed You och Nahar startar med chans, helt klart, säger Bergh.

En miljon kronor går till vinnaren av Sundsvall Open Trot på lördag. Ett lopp som flera världskända hästar vunnit - men hemmagiganten, Bergsåkers-tränaren Robert Bergh, har aldrig fått till det i storloppet.

På 14 starter har stallet som bäst en tredjeplats i miljonloppet, det var Adrian Chip 2009.

I fjol var Robert Bergh favorit till segern med Nahar. Hästen slutade oplacerad efter att blivit hängande i spåren i loppet som vanns av Panne de Moteur.

Så där har det varit mest hela tiden. Sundsvall Open Trot har blivit ett litet spöke för Robert Bergh, som förutom ”hemmaloppet” vunnit det mesta man kan vinna i storloppsväg inom travet.

– Jag har ju inte vunnit det. I fjol hade jag min första riktiga chans, med Nahar, men det blev för våldsamt lopp för honom. Annars har jag inte haft de chanserna som man kan tycka att man kanske borde skulle haft så här på hemmaplan, säger Robert Bergh i en lång intervju med Sundsvalls Tidning.

”Tvingades höja mig ett snäpp”

Robert Bergh har kört in överlägset mest pengar som tränare i Sverige hittills i år och har en lika överlägsen ledning i V75-ligan med sina 29 fullträffar.

– Det var ett tufft mål jag tog för några år sedan, att jag verkligen skulle etablera mig på V75. Kände väl att kundunderlaget inte växte bara för att jag vann mycket lopp på Bergsåker och i Norrland utan jag tvingades höja mig ett snäpp till och det var det jag saknade i verksamheten. Jag hade vunnit alla årgångslopp och gått jättebra, men just V75-lördagar var jag mer frånvarande. På de här tre sista åren har det gått otroligt fint och det har ju verkligen gjort att underlaget och kundkontakterna blivit mycket större, säger Bergh till tidningen.

Han tillägger:

– Många tycker att jag ”hämtar” mycket pengar i Norrland, men så är det ju inte. Om man tittar över ett år på de banor jag varit och tävlat på, så är det inte mycket jag kör in i Umeå, Skellefteå och Boden.

”Bra chans att få överta ledningen”

På lördag har stall Bergh det väl förspänt med massor av hästar till start inom travets elitserie, V75, och inte mindre än två hästar i storloppet Sundsvall Open Trot, Ed You och Nahar, båda ägda av NHL-stjärnorna Henrik och Daniel Sedin.

Är det dags att bryta förbannelsen och ta hem hemmabanans största race för första gången i loppets 18-åriga historia?

– Varje vecka ser bra ut för de båda hästarna. Lite fördel Ed You. Normalt kanske man skulle ha kört Ed You, men jag hör mer ihop med Nahar, känns det som, det får bli så i alla fall den här säsongen. Visst startar båda med chans, helt klart.

– Jag tycker, som jag kan avläsa loppet, att Ed You har bra chans att få överta ledningen tidigt.. Nu har han öppnat väldigt bra de två sista starterna, och gör han det igen, så tror jag de flesta är beredda att ge honom ledningen, för de vet vilken form han har.

Här nedan ser du vilka två hästar som Bergh tycker är hetast, förutom sina hästar i Sundsvall Open Trot