Propulsion vinnare – i nya superduellen

avCarl Wangle

Publicerad:
Uppdaterad:

Propulsion är oslagbar och slog återigen Readly Express.

Den svenske superhästen vann två miljoner kronor i UET Trotting Masters Final.

– Vad ska man säga, hästen är fantastisk, säger Örjan Kihlström.

Under söndagen avgjordes ett av världens bästa lopp, finalen av UET Trotting Masters, där tolv av världens bästa hästar var inkvalade.

Och loppet hade snackats upp till ett av de bästa på mycket länge då Propulsion och Readly Express skulle mötas igen efter den omtalade superduellen på Åbytravet i Åby Stora Pris.

Då vann Propulsion med minsta möjliga marginal efter en våldsam upploppsduell.

Över distansen 2140 meter auto gjorde världshästarna upp om två miljoner kronor.

Men det var varken Propulsion eller Readly Express som tog hand om ledningen - i stället var det Johan Untersteiner och Cyber Lane som tidigt tog hand om tätpositionen.

Avgörande beslutet

Sedan var det Propulsion och Örjan Kihlström som gjorde det avgörande draget när han tidigt avancerade fram utvändigt om ledaren.

Väl där kunde Kihlström dirigera fältet – och vinna överlägset.

Readly Express, som tvingades gå tidigt i tredjespår, blev kvar där sista 1200 metrarna och var chanslös på segern – trots ett nytt superlopp.

Örjan Kihlström släppte aldrig ner Readly Express och därmed fick Prix d’Amerique vinnaren trava i tredjespår vilket blev alldeles för tufft.

I stället kunde Propulsion vinna två miljoner kronor.

– Återigen, det är fantastiskt. Han visar vilken fantastisk häst det här är och även Readly visar hur bra han och vilka fantastiska hästar det är. Jag ville inte släppa ner Readly för då trodde jag inte att vi hade tagit oss förbi igen. Samtidigt fanns det risk för att det skulle bäddat för andra hästar. Men det kändes bra hela vägen. Det är orimligt att tro att hästen kan bli bättre än såhär, men kan han hålla sig kvar på den här nivån så vore det helt fantastiskt, säger Örjan Kihlström efter miljonsegern.

”Det är osannolikt”

Propulsions insats hyllades rejält efter loppet och experterna i TV12 var märkbart tagna efter den nya uppvisningen.

Nu rankas både Readly Express och framförallt Propulsion som två av de bästa svenska hästarna någonsin.

– Vilket lopp, det är ett helt osannolikt lopp, vilka prestationer av både Propulsion och Readly Express. Det är två av våra bästa hästar som vi någonsin har haft, säger experten i TV12, Eskil Hellberg.

Tränaren Daniel Redén kommenterade segern kortfattat i TV12.

– Han är grym, hästen har inte startat på fem veckor och så går han ut och gör det här loppet.

”Tänkte gå innan Örjan”

För Björn Goop och Readly Express blev det ”bara” en tredjeplats i miljonloppet.

Men stjärnhästen gjorde trots det ett fantastiskt lopp och Björn Goop hyllade Nurmos-hästen efter det stentuffa lopp som hästen fick.

– Jag tänkte gå innan Örjan, sedan hoppades jag på tempo, men då blev det promenadstempo och då var jag tvungen att gå fram. Jag trodde väl att Örjan skulle bli släppt till ledningen i sin tur men det blev han inte och då blev vi hängande tyvärr. Det ska vara omöjligt att vara så bra som Readly efter det loppet, det ska inte gå normalt, säger Björn Goop.

Tvåa i loppet slutade Milligan’s School.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM