Experten: ”Bold Eagle ser ännu finare ut i år”

Anders Lindqvist om den franske superstjärnan: ”De är fulla med självförtroende” • Franska hästarnas finalchanser

avDaniel Söderbäck

1 av 3 | Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Anders Lindqvist.

Bold Eagle slutade fyra i Elitloppet i fjol – efter att ha sprungit tidernas snabbaste Elitloppstid i försöket.

Nu har kretsen kring den franske storfavoriten lärt sig läxan inför söndagens start.

– De känner mer spänd förväntan än någon rädsla. De är fulla med självförtroende, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist.

2017 var det fullständig hysteri när Bold Eagle anlände till Sverige – och Elitloppshelgen.

Under stort säkerhetspådrag landade den då dubble Prix d’Amérique-vinnaren på Arlanda på fredagen.

Under Elitloppsdagen spärrades stallet av – och bara inbjudna fick röra sig i närheten av den franske storstjärnan.

Färdigtävlat i Sverige

I försöksheatet så krossade dessutom Bold Eagle och Franck Nivard motståndet genom att vinna på tidernas snabbaste Elitloppstid: 1.08,4 – och allting såg avgjort ut redan inför finalen.

Väl där så kroknade ”Örnen” ihop och slutade ”bara” fyra – och kusken Franck Nivard berättade för Sportbladet att det var färdigtävlat för honom som kusk på svensk mark.

”Behöver inte slå världsrekord”

På söndag står de återigen på startlinjen, Bold Eagle och Franck Nivard, i försök 1 från spår fem.

– Man hoppas att de har lärt sig av läxan från i fjol, att man inte behöver slå något världsrekord redan i försöken, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist, som följer kretsen kring Bold Eagle på nära håll.

Den karismatiske ägaren Pierre Pilarski är full av självförtroende inför det nya Sverige-besöket.

– Jag pratade med Pilarski i går. Propulsion är värst emot. Men han (Pilarski) är en riktig tävlingsmänniska som verkligen vill vara med och vinna de här stora loppen. Han tar utmaningen och det är verkligen en fjäder i hatten om han vinner det här, då kommer hästen upp i den stora nivån. Hans pappa (Readly Cash) var fantastisk, men man reste ju aldrig med honom.

”Jag brukar reta honom”

Med tanke på det som hände i fjol, känner de någon rädsla inför starten?

– De känner mer spänd förväntan än någon rädsla skulle jag nog säga. De är fulla med självförtroende fransmännen.

Hur stor är det i Frankrike om en fransk häst skulle vinna Elitloppet?

– Det skulle ju vara stort och då inte bara skrivas om i travpressen, utan i den vanliga sportpressen. Det skulle också få fler fransmän att komma till Elitloppet, även om det ändå är rätt många i år.

– Jag brukar reta Jean-Michel Bazire att: ”vågar du inte komma”. Han blir faktiskt lite sur, men man hoppas att man sår något frö i alla fall, ha ha.

Tränat annorlunda

Vad tror du om Bold Eagle inför söndagens start utifrån de rapporter du har fått?

– Jag tror de lärt sig av fjolåret och tränat lite annorlunda. De har försökt att köra mer heat och tränat som om det vore heatlopp. De kommer bättre rustade i år och Bold Eagle ser ännu finare ut nu än i fjol. Han är min vinnare.

Lindqvist om ”franskhästarnas” finalchanser:

1) Bold Eagle: De har lärt sig av läxan från i fjol och tränar mer heatbaserat. Han ser ännu finare ut i år än i fjol. Han är min vinnare av Elitloppet.

2) Up And Quick: Såg sprudlande ut senast och ser bättre ut än på flera år. Det är en gammal Prix d’Amérique-vinnare och är en riktigt bra sprinter numera. Högt tempo kommer gynna honom och har goda finalmöjligheter om det inte strular för mycket.

3) Amiral Sacha: Är en fantastiskt bra häst som haft skadebekymmer. Såg väldigt bra ut senast och jag tror formen är ännu bättre nu. Från det här läget är det svårt, och måste så klart ha tur för att ta sig till final. Han har kapacitet att ta sig till final och är gynnad av hårt tempo.

4) Dreammoko (tävlar under holländsk flagg): Är en fantastiskt bra häst och visade hur bra han är senast i ”Lotterian”. Det är en häst som tål att gå två heat. Tar han sig till final bedömer jag hans chanser som större än de övriga franska, bortsett från Bold Eagle, på grund av hans unga ålder. Även plus att Björn Goop kör.

ARTIKELN HANDLAR OM