Jennifer: ”Går som på moln”

Foto: 31-åriga Jennifer Tillman blir tredje kvinnan i historien att köra Elitloppet: ”Det var på tiden”
TRAV

På söndag blir Jennifer Tillman, 31, den tredje kvinnan i historien att köra Elitloppet.

Senast det hände var för 19 år sedan.

– Man går som på moln, säger Jennifer Tillman till Trav365.

Första gången det hände var 1966 då ryskan Maria Burdova deltog med hästen Apex Hanover.

Andra gången det hände var 1996 då Helen A Johansson deltog med hästen Ina Scot.

Nu är det alltså dags igen.

Jennifer Tillman blir den tredje kvinnan som deltar i Elitloppet – i loppets 62-åriga historia.

Hon gör det tillsammans med Per K Erikssons Royal Fighter.

”Hade det nog på känn”

Tisdagen den 19 maj i förra veckan var travhästen Royal Fighter knappast aktuell för Sveriges största travlopp Elitloppet. Med ”bara” 1,5 miljoner kronor i insprungna prispengar och en start i Gulddivisionen i travets elitserie V75 var han en ”pojkvasker” i sammanhanget. Onsdagen 20 maj förändrades allt. Royal Fighter och Jennifer Tillman dundrade runt på Solvalla och vann på den fantastiska tiden 1.09,8 och plötsligt ville ”alla” se Royal Fighter, Jennifer Tillman, och Per K Eriksson i Elitloppet.

– Jag väntade mig en sjukt bra prestation av hästen och jag är inte lika överraskad som alla andra över prestationen som han gjorde, men jag hade innan onsdagens start inte Elitloppet i tankarna. Per K Eriksson hade dock det, för honom kom det inte som någon överraskning. Han hade hintat lite med att vi får se vad som händer efter den här starten, så han hade det nog lite på känn, säger Jennifer Tillman till Trav365.

”Hålla nerverna i styr”

Efter den imponerande segern på Solvalla gick trav-Sverige bananas på sociala medier, Royal Fighter skulle bara till Solvalla sista helgen i maj. Under lördagens direktsändning av V75-direkt i TV12 kom så också inbjudan.

– Jag hade ingen aning innan sändningen i lördags, att vi skulle få vara med. Jag hade ju läst att alla ville ha med oss i Elitloppet, men det är ju inget givet för det. Jag förstod att hästen skulle ligga bra till, dels efter den prestationen som han svarade för men också på grund av att Digital Ink tackat nej. Jag trodde kanske att vi skulle få en inbjudan, men det var ingenting som jag riktigt vågade tro. När den kom blev jag naturligtvis jätteglad, det var fantastiskt kul.

Elitloppsveckan blir något alldeles extra för Jennifer Tillman, inte bara för att hon som tredje kvinna ska köra Elitloppet, utan det här blir hennes största travlopp hittills i karriären.

– Jag har tänkt att den här veckan ska bli som vanligt, det är min plan i varje fall. Jag ska försöka att inte krångla till det, för så ska det inte vara. Det ska vara ett vanligt lopp, och det gäller att hålla nerverna i styr. Men det är klart att det känns lite extra, man går som på moln, det här är hur stort som helst. Men att hålla nerverna i styr, det är mitt mål den här veckan, skrattar Tillman.

”Ringde direkt”

Vad har tränaren Per K Eriksson sagt om hästen?

– Efter onsdagens seger på Solvalla sa han till mig att nu har vi gjort vad vi kunnat, och det var det viktigaste. Sedan joggade han hästen hemma i lördags och det skulle avgöra om vi var intresserade av Elitloppet eller inte, hur skulle hästen kännas? Direkt efter jobbet med Royal Fighter ringde han mig och var jättenöjd och sa att får vi en inbjudan så tackar vi ja.

Tillman berättar också att hon och Per samtalade om att om ingen inbjudan till Elitloppet skulle komma, skulle de stå över Elitloppshelgen.

– Ja, Sweden Cup eller något annat lopp den helgen hade inte varit aktuellt. Det var inte värt två heat samma dag om det inte gällde Elitloppet, då kände vi att det finns så många andra fina lopp åt honom.

”Var på tiden”

– Det var på tiden att det var dags för en kvinna att köra Elitloppet igen, och det är hemskt ändå att det var så länge sedan senast. Man tycker att det ska vara fler som ska köra, och för mig är det jättestort att vara där. Med tanke på att det är så få tjejer som gjort det, så förstår man hur svårt det är.

Varför är det bara två tjejer som tidigare kört Elitloppet?

– Ja, det har jag också undrat många gånger och det är riktigt svårt att säga. Bevisligen så går det ju. Vi tävlar på samma villkor, så jag förstår inte riktigt varför det är så här. Hade jag haft något bra svar på den frågan hade jag gärna sagt det, men jag tycker inte att jag har något bra svar.

Känner du dig som en förebild?

– Det hoppas jag, att det blir lite effekt av det hela, det skulle ju vara hur bra som helst. Det Helen A Johansson gjorde visade ju att det gick, och att det inte är omöjligt, och bara det räcker. Det har jag tänkt, att har hon lyckats så går det, och det gäller bara att jobba hårdare.

”Då hade vi tagit lunchtrav”

När Helen A Johansson var med i Mästarnas Mästare tidigare i år så berättade hon att det var tufft som kvinna i travsporten, och att hon fick utstå mycket glåpord. Har du varit med om samma sak?

– Man kanske får kämpa hårdare som tjej, men på hennes tid var det tuffare och det är mycket, mycket bättre nu. Lite har man ju fått höra så klart, men det är från folk man inte ska lyssna på. Det är i varje fall annorlunda nu än när hon var aktiv, bilden har ändrats lite och vi lever ändå i modern tid. Det är inte helt bra, men det har förändrats mycket på de här åren.

Vad tror du om Royal Fighters möjligheter i Elitloppet?

– Vi skulle aldrig vara med för att bara vara med. Jag har jättestor respekt för de andra konkurrenterna så klart, men jag har en häst som förtjänar att vara med för att han är lika bra som de andra. Det är inte många som springer fortare än vad Royal Fighter gör, och jag tycker absolut att han ska räknas. Han känns bättre i år än vad han gjorde i fjol, och onsdagens insats var ingen engångsföreteelse. Han går framåt för varje lopp och jag tror han kan utvecklas ännu mer. Vi är med på söndag för att slåss om det, annars hade vi tackat nej och tagit något lunchtrav i stället.