Roligaste tiden på hela året …

TRAV

Två månader kvar till Elitloppet.

Det är lång tid – men pulsen är hög ­redan nu.

Wow vilka prestationer vi fick se i lördags.

Maven och Digital Ink var helgens huvudfigurer. Sådana rysningar jag fick efter deras prestationer får jag ingen annanstans och det haglade Elitloppsinbjudningar under en timme och Solvallas sportchef Markus Myron fick testa konditionen då han sprang fram och tillbaka med de magiska kuverten. Det är två månader kvar, men redan nu känns Solvallas superlopp stekhett – hur ska det då bli om ett par veckor?

Den här tiden på året är den roligaste, då många topphästar kommer ut efter vinter­vila och blivande unghäst­stjärnor visar upp sig.

Tillbaka till Maven. Hennes insats var brutal på ett positivt sätt och om hon var med i fjolårets Elitlopp för att delta är hon i år med för att vinna. Hon såldes på auktion i november för 5,5 miljoner kronor och efter flytten till Jimmy Takter har hästen blivit mer rejäl och springer rakare i vagnen. Det jag såg i lördags kan ha varit en blivande Elitloppsvinnare. Och Johnny Takters ord i vinnarcirkeln där han sa att han aldrig vunnit enklare på 1.11,2.

Stora ord av sulkyartisten Takter.

Kryllar av topphästar

Påskhelgen står för dörren – det brukar vara startskottet på vårens och sommarens stora travfester. Det kryllar av topphästar, helst skulle man vilja vara på allt. Jag fokuserar framförallt på Romme på söndag, där bland annat On Track Piraten, B.B.S.Sugarlight, Månprinsen A.M. och Jeppas Maxi visar upp sig. Det vill man inte missa – men givetvis kommer jag se de andra topploppen via ATG Live som sänder allt och lite till.

En braksuccé

Premiechansningen är en braksuccé. Varje år har landets hästägare/tränare möjlighet att köra ett så kallat premielopp med sin tvååriga hästoch vid godkänt lopp tjänar man 20 000 kronor. Under de senaste åren har man haft en valmöjlighet att avstå loppet och de eventuella 20 000 kronorna. Är man med i Premiechansningen och får en häst som tjänar pengar i några av de svenska storloppen dubblas vinstbeloppet. Man kan alltså ta en chansning, och kamma hem jackpotten.

Briljant och inte i något annat land kan en ung travhäst tjäna så mycket pengar i flertalet lopp. Det tycker jag är häftigt.

Till sist: Det här blev en krönika i en positiv anda. Skönt. För annars är det väldigt mycket tjafs just nu. Det attackeras vilt till höger och vänster. Ingen vinner på det. Kritisk granskning är bra – inget snack om saken. Det ska vara debatter men det börjar bli tröttsamt.

Det är dags att de styrande och de inblandade sätter sig ner och diskuterar vissa saker internt – det tjänar alla på.

Veckans tips

1. 4 Blue Martini Ås (V75-1 Färjestad fredag)

Flygmaskin när hon är i form, ska passas.

2. 10 Twilight Eyes (V75-3 Färjestad fredag)

Magiskt fin senast, bäst i spets, vinner nog ändå.

3. 1 Lohman (V75-7 Färjestad fredag)

Har imponerat, svårslagen i spets. Givet streck.