Carlsson: ”Spets & slut, hämta ut”

TRAV

Experten: Våra spikar kan leda från start till mål

1 av 2 | Foto: Cool Keeper är på väg tillbaka på allvar efter sina magproblem och spikas i inledningen av Grand Slam 75 – där en ensam vinnare är garanterad 15 miljoner kronor.

Dags för premiären av Grand Slam 75 och spikarna är klara.

Vi inleder med en Cool vinnare och sedan låter det klart på Björlifant.

Spets och slut är segerrecepten.

Östersund står för värdskapet när ATG i dag lanserar sitt nya spel på söndagar, Grand Slam 75. Det är sju lopp att tippa, men färre hästar än i vanliga V75-lopp, och dessutom är radpriset en krona.

En ensam vinnare är garanterad 15 miljoner kronor.

Det är en lågklassig omgång som bjuds med flera vidöppna lopp. Tur då att det finns två bra spikar att luta sig emot.

Jag pratade med Leif Witasp i veckan om hans Cool Keeper som nu äntligen är på väg tillbaka på allvar efter mycket problem med magen. I årsdebuten för några veckor sedan satt Cool Keeper fast som tvåa i mål bakom vinnande Boys Going In, som han nu möter igen. Det loppet ska ha gjort hästen gott och nu blir det ett mer offensivt upplägg.

Han är snabb ut och även om han inte kan svara Leo on Line den första biten så torde han smärtfritt få överta täten efter en bit.

Sedan lär de sex hästarna rada upp sig på ett pärlband och med en genomkörare i kroppen samt att hästen känns så fin nu enligt tränare Witasp, så ska Cool Keeper bara vinna det här.

Toppchans att leda runt om

Jan-Olov Persson har öppnat det nya året starkt och kallblodskungen ståtar med strålande 26 i segerprocent för stallet. Han har visat upp fina årsdebutanter på löpande band som varit i bra skick och vunnit direkt.

I den sjätte avdelningen har Persson ett bra kallblod i Björlifant som är härdad i tuffa gäng där han har gjort det bra.

Nu har han en fin uppgift i årsdebuten och från spår två bakom bilen är det toppchans att den startsnabbe hästen leder runt om för Ulf Ohlsson.

När jag dessutom får höra att Jan-Olov Persson är mycket nöjd med hästen i träningen är saken klar. Jag tror inte att någon plockar ner honom utvändigt och därmed är spik nummer två klar.

Det är tre kallblodslopp i premiäromgången av Grand Slam 75. Ett av dem är i den andra avdelningen och här hittar vi ett bra tvåhästars lås. Favorit är Grude Svarten som avslutade starkt till andraplatsen senast efter vida spår från en jumboposition. Han är gynnad av täta starter och nu hoppar en viss Ulf Ohlsson upp i sulkyn.

Men jag måste bara ha med Griffin som är ett bra kallblod och som gjorde comeback senast efter mycket lång frånvaro.

Hästen hade inte startat sedan oktober 2015 och gjorde nu debut i ny regi Pär Ländin. Griffin var för övrigt med i samma lopp som Grude Svarten och fullföljde klart godkänt till fjärdeplatsen från kön. Hästen lär gå framåt rejält med loppet i kroppen och Griffin är en häst som har vunnit tre lopp på tio starter och varit bland de tre i sex av dem.

Hoppas på skräll i sista

Casanova Sisu är favorit i den tredje avdelningen efter sin lätta seger i årsdebuten. Han vann då med tussarna kvar men från spår åtta bakom bilen över kort distans är det lätt att det går galet. Så han får sällskap på kupongen av några stycken, och där startsnabbe Global Millionaire kan leda runt om från ett smaskigt läge över kort distans. Även Baritron har visat toppform på slutet.

■ ■ ■

I den fjärde GS75-avdelningen, som är ett kallblodslopp för ston, känns det heltäckt med fyra hästar. Mofaksan är favorit och given på kupongen. Hon är snabb ut och kan leda runt om. Men Trippa Undan, Mitt Hjärtas Lilja och Pave Loma känns också tryggt att ha med, då det ändå är lite frågetecken på formen för Mofaksan.

■ ■ ■

Efter två spikar och korta lösningar i ett par lopp har vi utrymme för garderingar i dem femte och sjunde avdelningen som båda ser luriga ut.

I GS75-5 är Perfect Jane favorit. Hon är startsnabb och har ett bra läge. Kan leda runt om men risk för ringrost finns då hon inte har startat sedan i oktober, så vi garderar friskt.

Det gör vi även i avslutningen och hoppas på skräll. Varför inte Gin T.Deluxe?

✓ Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 3 Cool Keeper (1–2)

GS75-2: 7–6 (1–8)

GS75-3: 8–1–3–7–6 (2–9)

GS75-4: 2–1–3–6 (7–4)

GS75-5: 4–10–8–3–7 (1–9)

GS75-6: 2 Björlifant (6–3)

GS75-7: 5–10–1–6–7 (4–3)

1 000 rader/1 000 kronor

Grand Slam 75 från Östersund sänds i TV4 15.30.