”Ett fruktansvärt tryck bland stoägarna…”

Rolf Andersson är ägaren till Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express: ”En upplevelse som alltid kommer finnas med i huvudet”

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson, Kanal75
Readlys Express tränare Timo Nurmos och ägaren Rolf Andersson efter segern i Prix d’Amérique.

Svenske Readly Express räknas som världens bästa häst just nu.

Ägaren Rolf Andersson berättar om det gigantiska trycket från stoägarna att betäcka med superhingsten och framtiden, Elitloppet och upplevelsen att vinna Prix d’Amérique.

– Det var ett intermezzo, säger han.

Sportbladet träffade en spänd men samlad Rolf Andersson på Vincennes stallbacke innan årets upplaga av Prix d’Amérique skulle köras.

Iklädd den gula karakteristiska Derbykavajen.

– När ska jag ha den om inte i dag? sa han frågande.

Foto: Lars Jakobsson, Kanal75
”Vi gjorde det”. Björn Goop och ägaren Rolf Andersson skriker ut sin segerlycka efter Prix d’Amérique.

”Var inte förberedd...”

Några timmar senare flög ägaren och den gula kavajen runt på Vincennes kolsvarta stybb i ett sällan skådat glädjerus. Svenskfödde Readly Express, tränad av Timo Nurmos och Björn Goop, tog som många vet hem världens tuffaste travlopp, efter att ha kontrat ut den stora hemmafavoriten, tillika superhästen, Bold Eagle.

– Det smälter så sakta in. Det är en upplevelse som för alltid kommer att finnas med i huvudet, när man räknar de lyckliga stunderna och fantastiska ögonblicken man fått vara med om i livet, säger Rolf Andersson, nu snart två månader efter storsegern i Paris.

Hur upplevde du allt den där dagen?

– Det var ju ett intermezzo. Man var inte förberedd fullt ut. Vi är inte så bra på franska, eller urdåliga ska sägas och fransmännen är ju inte helt fantastiska på engelska, men det var en upplevelse som man verkligen unnar andra kollegor med svenskfödda hästar att få uppleva.

Hur många gånger har du tittat på loppet i efterhand?

– Man kan inte låta bli nu när det är lättillgängligt på Youtube och ATG och hela köret.

Så det har blivit några gånger?

– Oh ja.

”Måste vara ödmjuk”

Det blev inget vilt firande för ägarna och tränaren Timo Nurmos i Paris direkt efter loppet.

– Vi flög hem på kvällen. Sen hade vi vår middag på Wedholms fisk för några veckor sedan, där vi firade. 

Hur känns det att äga världens bästa häst?

– Man måste vara ödmjuk och räkna de lyckliga stunderna när han är bäst i världen, eller i alla fall är rankad bland de två-tre bästa. Det är ju bara en hästägare i taget som kan vara på den nivån. Man känner tacksamhet och ödmjukhet att man lyckats med detta.

”Oerhört spännande”

Readly Express var tidig i aveln och föl efter superhingsten kom föddes 2017 och fler kommer i år.

- 60 föl föddes 2017 och vi tror det blir 90-100 föl i år. Det märkliga är att av de som är födda är 75 procent hingstar. Det ska bli oerhört spännande att se när de börjar gå kvallopp.

Trots att kretsen kring hästen tidigt meddelade att hästens avelsarbete skulle pausas under 2018 så strömmar förfrågningarna in.

Både till Rolf och stuteriet, Menhammar.

– Det är ett fruktansvärt tryck bland stoägarna, efter att få betäcka med honom. Vi har fått hundratals med indirekta förfrågningar. Men i och med att han inte är utannonserad så är det nog många som inte bryr sig om att höra av sig.

Readly Express blev tidigt inbjuden till Elitloppet, där det ser ut att bli ett revanschmöte, då franske Bold Eagle är inbjuden och kretsen kring hästen är sugna att komma.

– Björn Goop sammanfattade det hela som att Prix d’Amérique i princip är det största man kan vinna, men som svensk går det ju inte att förneka att Elitloppet är fantastiskt och det är svårt att säga vilket som är störst.

Nu har ni ju chansen att vinna loppet.

– Ja, om det blir 2018 eller 2019 får vi se.

Så du är säker på seger i storloppet i närtid?

– Ha ha, nej säker kan man aldrig vara. Jag såg något odds på nätet, ser man till det så är det inte säkert.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav