Amatörens show – jagar ny V75-seger

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikko Aho kan stjäla showen igen på lördag.
Amatörtränaren från Åby avslutade året med en imponerande seger i V75 på nyårsafton med sin Art On Line.
När hemmabanan bjuder in till V75 med jackpot är finländaren stekhet tillsammans med sin stjärna, en av omgångens mest intressanta hästar.
– Art On Line känns underbart smidig och fin i träningen och jag måste tro på chans igen.

I veckan samlas hästbranschen i Göteborg för den årliga Årets Häst-galan på Liseberg under fredagskvällen. Under lördagen blir det som traditionen bjuder en V75-omgång med loppet V75-mästarna, där fjolårets toppkuskar i travets elitserie gör upp.
Huvudlöpningen rundar av omgången på Åby som lockar med en V75-jackpot på 50 miljoner kronor efter alla svårigheter i lördags då ingen lyckades få sju rätt.
Många lär välja att spika redan i det inledande V75-loppet i jakten på miljonerna.
Art On Line är nämligen en av hästarna det snackats mest om under det nya året efter uppvisningen senast då han dundrade runt ovalen i Halmstad under årets sista dag. Tiden i mål var klart ögonbrynshöjande av en fyraåring mitt i vintern, 1.13,6 över medeldistansen.
– I segerintervjun sa jag att vi hade kunnat fortsätta i samma tempo i åtminstone ett halvvarv till. Och det stämmer att det var så. Det var ett så bra tryck i honom hela loppet och han var inte trött alls, säger 43-årige amatören Mikko Aho som jobbar som hästtransportör och har hand om två egna hästar på fritiden.

Hela stallet till start
Även finländarens andra häst ska starta på lördag. Hela stallet är alltså på benen.
– Rydens Dandy, som vår andra häst heter, startar i lopp 3, utanför V75. Vi är nöjda om det bara bli lite pengar med den. Det är min dotter som ridtränar Rydens Dandy, medan jag tar hand om Art On Line.
Intervjun görs på telefon under måndagen. Hovtramp tränger igenom. Mikko Aho är ute en sväng med Art On Line som lovade så mycket i inledningen av sin karriär.
Det blev sex segrar på de sju första starterna efter debuten som treåring i december i fjol. I våras tappade hästen plötsligt formen.
– Det kan ha varit att han började känna av någon allergi när det blev sommar, vi vet inte. Men det i kombination med att han drabbades av virus i höstas har i alla fall förstört för honom.

Älskar vintern
Art On Line ställdes av i augusti. Seger direkt i comebacken i mitten av december på Åby. Och så uppvisningen i V75 i Halmstad i starten efter.
Den nyblivne femåringen tycks älska vintern.
– Jag vet inte riktigt varför han fick problem i våras. Men nu är det i alla fall samma tryck i honom som förra vintern och då får han starta på. Vi väntar inte till våren utan är med så mycket som möjligt nu i stället.
–Jag har aldrig pressat honom och han har alltid haft tussarna kvar i öronen i loppen. Vi hoppas att det ska bli en rätt så bra häst i alla fall och han borde ha mycket utveckling kvar i sig, säger Mikko Aho.
Art On Line är blixtrande startsnabb vilket han inte minst visade senast. Åker du till ledningen på lördag?
– Utan att veta om det är någon annan startsnabb innanför så kan jag säga att jag siktar på spets. Han föredrar ganska jämna farter och slappnar av om han får vara längts fram. Första 200 meterna i Halmstad gick neråt 1.05 utan att jag körde någonsting och då tog han ledningen hur lätt som helst. Han är startsnabb och känns väldigt travsäker. 2640 meter tror jag nästan är en fördel. Jag hoppas vara långt framme på lördag.

Mikael Wikner/Kanal75

Publicerad: