Sagohästen gör debut – på V75

Publicerad 2013-12-27

Fyndades på Blocket för 12 000 kronor – nu har fyndet tjänat flera hundratusen kronor

Travhästen Food Money fyndades för 12 000 kronor på Blocket.

Nu har han tjänat flera hundratusen – och på lördag gör sagohästen debut på V75.

– Det klart att det är väldigt stort att vara med i V75. Det är de flesta amatörtränares dröm att få fram en häst som kan vara med där, säger tränaren Björn Jezek.

Epitetet sagohäst kan kännas slitet och uttjatat, till och med fånigt, men när det gäller den femårige valacken Food Money (V75-7) går det inte att hitta en bättre benämning. Prestationen han gjorde på Axevalla 29 oktober, i sin blott tredje start, är som hämtad ur en saga. Helt utan meriter gick han ut mot ett gäng elithästar och mot alla odds vann han via en knivskarp spurt. Tvåa i mål var elitloppstrean Rakas. För den icke travintresserade kanske det inte låter så märkvärdigt att en häst med 5 500 kronor intjänat slår hästar med flera miljoner på kontot, men det är något unikt, häpnadsväckande, nästan omöjligt.

– Att han skulle vinna på Axevalla var ingenting vi ens kunde drömma om, det låg i fantasivärlden, säger Björn Jezek som tränar hästen tillsammans med sin son Thomas.

Häpnadsväckande bakgrund

Food Moneys väg fram till Axevallas vinnarcirkel är också som hämtad ur fiktionen. Björn och Thomas Jezek hittade hästen i en annons på Blocket, gillade stamtavlan och köpte honom för, i sammanhanget, spottstyvern 12 500 kronor. Vad de inte visste var att hästen, eftersom han är en amerikaimport, skulle belastas med 750 000 kronor i tvångsprissumma. Med andra ord hade de köpt en ostartat häst som om han kom till start skulle tvingas möta etablerade hästar.

– Det klart att det var en kalldusch. Vi ringde och pratade med säljaren men han hade trott att vi var medvetna om tvångsprissumman eftersom vi är hästfolk, så vi kunde bara konstatera hur det var och ta det, säger Björn Jezek.

Inte nog med det. När Food Money kom till stallet i Kopparberg förra sommaren tornade ytterligare problem upp sig.

– Han kunde överhuvudtaget inte trava när han kom. Han gick i passgång och hoppade hit och dit, ungefär var tredje steg han tog var trav. Det var katastrof!

Det visade sig att hästen hade problem med en kota och det blev operation. Men problemen var ändå inte över.

– Vi körde honom på vägarna hela förra vintern men det var fortfarande något som störde honom. Så vi röntgade honom och då visade det sig att han hade en lös benbit i en bakkota.

Dröm att starta i V75

Det blev ny operation och efter den började Food Money hitta sig själv. Efter att ha startgalopperat i ett poänglopp spurtade han in som fyra när han tävlingsdebuterade på riktigt i början av oktober.

– Vi hade sagt åt "Mercan" (Mercedes Balogh) att köra försiktigt eftersom han mötte tuffa hästar som han normalt inte skulle kunna mäta sig med. Men på upploppet vände han själv ut och stack iväg. Han kom i mål på 1.12,9 och då förstod vi att det finns en hel del i den här hästen, men att han skulle göra vad han gjorde på Axevalla gången efter kunde vi inte ens drömma om.

Likväl buntade Food Money ihop elithästarna och den triumfen har han följt upp med ytterligare två övertygande segrar. Nästa lördag återvänder han till Axevalla. Då debuterar han i V75 och det är även första gången som far och son Jesek har starthäst i travets elitserie.

– Det klart att det är väldigt stort att vara med i V75. Det är de flesta amatörtränares dröm att få fram en häst som kan vara med där.

Inte borta trots spåret

Food Money hade inte turen med sig när startspåren lottades. Det är ingen enkel sak att runda ett fält i silverdivisionen från spår elva. Å andra sidan har han gjort det omöjliga förr.

– Positionerna avgör mycket men det är ingen nackdel för honom att gå bakifrån, det har han bevisligen gjort bra förut. Han kan hamna illa till och har han otur kan han hamna på vingel, men vi får göra det bästa av situationen och jag tycker att han borde kunna hävda sig väl. Blir det högt tempo på loppet kan det bli hur bra som helst.

Än så länge har bara de första kapitlen om Food Money skrivits. Nästa lördag fortsätter sagan...

Trav365, Kanal75