Fajten mellan Svanstedt och Bergh var kul

TRAV

Eddie Ekman: Tokstyrningar kan svida i plånboken, men friskar upp

Så ska det se ut.

Precis när Lutfi Kolgjini i tv berättade om hur god stämningen var bland kuskarna startade kriget.

Robert Bergh och Åke Svanstedt har gått många hårda matcher mot varandra när båda var tränare på Bergsåker. Numera är de på skilda banor men returmatchen i gulddivisionen slog det gnistor om.

Åke Svanstedt och Robert Bergh är båda friskusar i loppen som aldrig går att räkna på. Klart det ibland blir kaos när de möts. Som i går när Svanstedt bakom Quack Pot svarade Bergh och hans favorit Hilda Zonett som blev hängande i spåren och tidigt tröttnade.

Frick startade allt

Vem som hade fel? Egentligen ingen av dem. Det var faktiskt Jim Frick som blåste igång alltihop. Han släppte välvilligt spets till Olle Goop bakom Lass Zefyr. Men när sedan denne galopperat återfick Frick ledningen och regisserade sedan hela fighten.

Som spelare är det förstås inte alltid kul att se hur taktiken spricker för flera av kuskarna och det blir rena tokstyrningarna. Det kan svida i plånboken men är ändå välgörande. För det är ju samma lilla gäng som åker omkring och kör hästarna var än V75 och V65 körs.

Det tas hänsyn och alla vet ungefär var de har varandra. Ibland får man en känsla av att de bara är kollegor, inte konkurrenter i loppen.

Såna här rejäla kubbningar är uppfriskande och kuskarna, om jag känner dem rätt, glömmer inte gamla oförätter i första taget.

Åsikter får man inte ha...

Apropå irritation så hade jag för nån vecka sen funderingar på vad jag egentligen tyckte om att V75 cirkulerar runt lite här och där. Det får man inte ha. Åtminstone att döma av delar av den beska mejlskörden. Jag blev rejält utdömd och kallad allehanda ting. Bland annat 08-fjant. Käckt uttryckt. Men mig biter det inte det minsta på eftersom jag är genuin östgöte, guschelöv.

Men allvarligt. Jag var ute efter ett resonemang om varför de allra flesta banor ska nån sorts naturlig rätt att arrangera V75. Inte spelas fotbollens eller ishockeyns elitserier lite var som helst. Efter omgångarna ute på småbanor har det också gnällts en del om banornas skick. V75 är svårt nog att analysera och komma rätt i utan att jag som spelare också ska behöva ta alltför stor hänsyn till dåligt banunderlag.

Kanske är det så att V75 bara ska cirkulera på ett tiotal banor? Besiktigade och godkända som håller måttet för de flesta vädertyper.

Eddie Ekman