”Det är Elitloppet som vi siktar på”

Foto: Kanal 75
Får Thomas Jezek och Food Money en biljett till Elitloppet i kväll?
TRAV

”Alla” vill se Blockethästen Food Money i Elitloppet.

I kväll fortsätter jakten på en rosa biljett.

– Det är klart vi vill vara med där, det är det vi siktar på, säger hästens tränare Thomas Jezek till Trav365.

Foto: Kanal 75
Solvallas sportchef Markus Myron

18 dagar kvar till Elitloppet på Solvalla och det är många som jagar en plats i Sveriges största travlopp.

En av dessa är ”sagohästen” Food Money, han som inhandlades för ”kaffepengar” på Blocket och som sedan gjort succé på travbanan.

Under onsdagens V86-tävlingar ställs Food Money mot Stefan Melanders fenomenhäst Nuncio och Pasi Aikios Numbus C.D. – för att nämna några.

Den åttaårige travhästens tränare, Thomas Jezek från Kopparberg, hoppas att hans guldklimp efter loppet får en inbjudan till Elitloppet.

”Amatörer är amatörer”

– Det är Elitloppet vi vill till, det är klart vi satsar på det, säger Thomas Jezek till Trav365.

Food Money har i de två senaste starterna slutat tvåa bakom Nuncio, och efter senaste insatsen på Solvalla, den 27 april, var det många som ”krävde” en inbjudan till Elitloppet för honom.

– Det är otroligt roligt, jättekul naturligtvis. Det är en stor grej med Elitloppet, och det är kul att så många vill se honom där. Jag hoppas så klart, och jag tror inte att han gör bort sig där.

Har du hört någonting från Solvalla om Elitloppet?

– Nej, inte ett ljud, inte ett ljud.

Är du besviken över det?

– Jag vet inte, amatörer är ju amatörer, och storfräsare är ju storfräsare, så är det ju. Food Money har ju inte varit med i de stora sammanhangen tidigare och de hästar som varit där gör en grej och blir direkt inbjudna. Man får gilla läget.

Då får du hoppas på en inbjudan i kväll då?

– Det gör jag, plötsligt händer det som man brukar säga, skrattar Thomas.

”Inga konstigheter alls”

Hur tycker du din häst känns för dagen?

– Jag tycker han känns precis som senast, det är ingen större skillnad. Han tog förra loppet väldigt bra och återhämtade sig väldigt fort, han behövde inte tömma sig senast och jag gick en sväng med honom på stallbacken efter loppet och så var han nere i puls nästan direkt. Han har ätit och druckit bra efter senast och det har inte varit några konstigheter alls.

Vad tror du om uppgiften i kväll?

– Nu har vi kommit ner ett spår i banan, och det är knappt några hästar kvar, skrattar Jezek och fortsätter:

– Klart det är ett tufft lopp, men vi får göra vårt bästa och vi åker till Solvalla för att vinna, sedan får vi se hur långt det räcker. Jag tror inte han är ett dugg sämre den här gången, vi har fått ett lite sämre utgångsläge men jag tror det kommer bli åka av från många håll.

Blir det ”all in” och full gas hela vägen?

– Helst skulle jag önska att han fick ett jävligt bra lopp, hur som helst så är det ju sista helgen i maj vi siktar på, sedan om det blir Elitloppet eller något annat lopp får vi se. Det är inte så kul att tömma någon som sedan ska ut om tre veckor igen. Peppar, peppar så känns hästen väldigt bra och jag tror på en bra insats.

Solvallas sportchef svarar

Solvallas sportchef Markus Myron kommenterar Nuncio och Food Moneys chanser till en Elitloppsbiljett.

– Jag säger som jag sagt förut, jag får gå lite grann på känsla. Det vet ju alla att Nuncio ligger varmt om hjärtat, det är en fantastisk häst och egentligen spelar dennes prestation i kväll ingen roll i helhetsbedömningen om den, säger Markus Myron och avslutar:

– Food Money är en jättespännande häst och ligger helt klart på listan över spännande hästar, men som jag sagt tidigare så vill jag inte sitta tjock om någon bra dyker upp. Jag har varit mer sparsam med biljetterna i år än förra året, även om jag tycker vi landade rätt förra året så är jag mer försiktig i år. Sedan kan man tycka att jag är feg, men jag tycker det känns rätt. Food Money är en häst vi bevakar, och vi kommer väga honom mot andra intressanta hästar.

ARTIKELN HANDLAR OM