Hyllningen: ”Bland det värsta jag sett”

TRAV

Mattias Karlsson om superhästen Nuncio: ”Det är svårt att ta in”

Nuncio är nu definitivt en ny svensk superhäst.

Insatsen i Elitloppet är bland det värsta jag har sett.

Femåringen krossade motståndet från dödens.

Sportbladets Mattias Karlsson.

Hela Elitloppet 2016 mer än motsvarade de högt ställda förväntningarna. Det var högsta hastighet i båda försöken och i finalen, superstjärnor som Jos Verbeeck, Åke Svanstedt och Timoko bjöd på show.

Allra största stjärnan är ändå Nuncio. Kusken Örjan Kihlström bjöd på uppvisning på sitt sätt, han verkade mest sitta och mysa i sulkyn.

På upploppet tänjde Nuncio på stegen och tog sig förbi franske Un Mec d’Heripre med Jos Verbeeck, segertiden 1.09,2 är den bästa någonsin i Elitloppets final. Det borde vara omöjligt efter det tuffa loppet i dödens.

Alltså: löpningsrekord från dödens! Det är svårt att ta in.

Örjan Kihlström vann Elitloppet för tredje gången, för andra året i rad efter segern med Magic Tonight förra året. Nuncio med sin tränare Stefan ”Tarzan” Melander var som fyraårig junior trea förra året efter ett lopp i tredjespår.

Jag har svårt att tro att vi får se något liknande det Nuncio presterade igen. Jag tror att Nuncio står på topp i sin karriär 2016.

Svanstedt tillbaka i Sverige

Det vi kommer att minnas från Elitloppet 2016 är också hur Åke Svanstedt kom tillbaka från USA och plötsligt men inte oväntat hade Resolve i bästa skick, och hur den gamle rutinerade playboyen Jos Verbeeck visade sin världsklass bakom Un Mec d’Heripre både i försöket och finalen.

Åke Svanstedt tycker att Resolve är lika bra som Nuncio. Snälla ”Svanen” kom snart tillbaka, vi behöver dig här.

Nuncio visade en hårdhet som gör att jag börjar tro att han kan utmana franska superstjärnan Bold Eagle på allvar. Nu hoppas jag att ”Tarzan” bara fokuserar på Prix d’Amerique på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari, då vill vi ser franska superhästen och svenska superhästen i en superduell.

Nuncio kommer att bli lika stor som svenska ikoner som Maharajah, Victory Tilly och Ina Scot. Så passa på att uppleva en individ som verkar vara från en annan hästplanet.

Samma klass som Maharajah

Jag skulle vilja höra Örjan Kihlström jämföra Nuncio med Maharajah. För mig är de i samma klass.

Jag lider med Lutfi Kolgjini, som körde sitt sista Elitloppet. Fjolårets Elitloppstvåa Mosaique Face var svag för dagen och tog sig inte vidare från försöket.

”Ludde” har kunnat vinna Elitloppet med Revenue, Going Kronos, Raja Mirchi och Mosaique Face. Men marginalerna har aldrig varit riktigt på hans sida.

Nu tar sonen Adrian Kolgjini över som förstekusk i stallet. Adrian Kolgjini kommer att vinna Elitloppet med en Lutfi Kolgjini-tränad häst innan den här eran är över.

Amerikanske Hambletoninan-vinnaren Pinkman vann Fyraåringseliten och visade ett hjärta och vinnarskalle utöver det vanliga när stilen inte var den allra bästa. Jimmy Takter-tränade Pinkman ser jag gärna i Elitloppet nästa år, amerikanske kusken Yannick Gingras drivning över upploppet vill jag inte se igen.

Sol över Valla. Publikhavet böljande kokande. Stämningen var hög.

Det var åter igen ett av de bästa Elitloppet någonsin.

Nästa år kommer skadade Daniel Redéns Delicious U.S. tillbaka och vinner.

Mattias Karlsson