Sjöberg: ”Var helt slut efter loppet...”

TRAV

I helgen tog stjärnan första segern som travkusk: ”Det ska bli fler...”

Foto: Patrk Sjöberg tillsammans med Oldwildwest.

Här tar friidrottsstjärnan Patrik Sjöberg karriärens första seger som kusk.

Nu berättar Sjöberg om känslorna efter vinsten och hur han ska bli ännu bättre.

– Jag har kommit på att jag fortfarande hatar att förlora, säger han.

I början av juni var den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg klar med sin licens som kusk. Sjöberg som var en av dem som medverkade i TV4:s program ”Stjärnkusken” fastnade rejält för travet i samband med programmet och bestämde sig för att satsa.

Då i början av juni körde han sitt första travlopp då han mötte bland annat Isabella Bergh och Elitloppshästen Nahar.

”Asgarvade när vi passerade mållinjen”

Tyvärr uteblev succén –  men i helgen fick Sjöberg sin revansch då han vann sitt första lopp när det arrangerades bygdetrav på Dunevads träningscamp.

Han körde Åbytränaren Bengt Holms häst Oldwildwest till seger och Sjöberg skrev själv om loppet på sin blogg.

”Det var en enorm känsla att känna urkraften från hästen när han drog på max in i sista kurvan och det var mäktigt att höra och känna publikens jubel som jag tror även hästen känner för vi fullkomligt flög fram på upploppet. Detta var min första seger som amatörkusk och jag kom på mig själv att jag satt och asgarvade när vi passerade mållinjen”, skriver han.

Hatar att förlora

Trav365 tog ett snack med Sjöberg två dagar efter triumfen och det var en mycket nöjd och glad kusk.

– Det var väldigt roligt. Det är alltid roligt att vinna första gången, men det ska bli fler segrar. Jag har kommit på att jag fortfarande hatar att förlora. Då när vi mötte Nahar kändes det sådär att komma sist, det var ingen rolig känsla.

– Nu fick jag köra Oldwildwest, det är en häst som har väldigt stora resurser. Själva loppet blev väldigt konstigt eftersom jag kom iväg väldigt dåligt. Jag hamnade 40-50 meter efter resten av gänget. Det gjorde att det blev en häftigare känsla att komma ikapp och att det höll hela vägen.

Jämfört med din tidigare karriär som friidrottsstjärna, hur stort är det här för dig?

– Nu var jag en mycket bättre höjdhoppare än kusk och jag tränade lite mer för att bli en bra höjdhoppare jämfört med det jag har tränar för att bli en bra kusk. Men en vinst är alltid en vinst. I loppet mötte jag dem kört mycket och hållit på en hel del med trav. Någon viss talang har jag och jag ska se hur långt jag kan komma med detta.

Vill köra mer

Sjöberg vill satsa på travet och körningen och är beredd på att köra så mycket lopp som möjligt under juli.

– Jag har satt upp mig på alla bredlopp i juli. Det återstår och se om det är några som vill låna ut sina hästar. Oldwildwest ska jag köra igen, jag fick en stående inbjudan direkt. Jag snackade med Erik Adielsson direkt efter att jag vann och han ska höra om det finns några som är intresserade. Jag är tacksam om jag får köra fler lopp. Jag körde ett till lopp i helgen men det gick inte så bra eftersom det blev galopp direkt.

Om det är ett lopp i Boden – då åker du dit?

– Nja, det finns gränser. Jag tog tävlingar som var i närheten av Göteborg. Men det är klart, får jag köra fem hästar i Boden så kommer jag gärna upp.

”Som att bli överkörd av en buss”

På bloggen beskriver även Sjöberg att kroppen var rejält öm när han vakande upp dagen efter loppet:

”Jag trodde inte man kunde få sån träningsvärk efter två travlopp men när jag vaknade i morse så värkte hela kroppen och det kändes som jag hade blivit överkörd av en buss, det fick mig att fundera på hur dom riktiga kuskarna känner sig som ibland kör 5-6 lopp varje tävlingsdag och då går det ju mycket fortare och med starkare hästar”, skriver han.

Kommer du träna hårdare på gymet nu?

– Jag har kört mycket häst sista året och tränat hos Bo Falsig, men jag tycker att det blir annorlunda i loppen och hästarna blir mer taggade. Sådan här träningsvärk brukar jag inte få. Nu var Oldwildwest väldigt stark och ville dra. Det är nog mer teknikfråga. Jag är stark i överkroppen. Men jag var helt slut efter värmning och loppen, säger han till Trav365.

– Jag tränar fyra- fem dagar i veckan. Men det handlar nog om att jag måste slappna av och ändå ha koll på hästen, det är en teknikfråga som jag måste fila på.

ARTIKELN HANDLAR OM