”Det skulle vara en katastrof för oss”

Publicerad 2016-12-06

Här är bilderna som hotar Stockholms största arenas verksamhet

En ombyggnation av Mälarbanan hotar Solvallas verksamhet.

Här är bilderna som visar den så kallade L-lösningen – som skulle vara en katastrof för Sveriges huvudstadsbana.

– Man ser ganska väl på bilderna hur det skär av vårt område, hela vår verksamhet. Där har vi i dag en öppen yta där vi kan röra oss fritt med hästar, bilar och människor, säger Solvallas vd Mats Rosén till Trav365.

Planeringsarbetet för Mälarbanan pågår för fullt.

I dag är det två spår på järnvägen mellan Tomteboda och Kallhäll – men det ska i framtiden utökas till fyra spår och det är där problemen för Solvalla börjar.

I dag har järnvägskorsningen vid Solvalla bommar – men med fyra spår är bommar inte tillåtet utan då måste en brolösning till.

Trafikverket har börjat rita på lösningar hur det ska kunna komma att se ut i framtiden – och en av lösningarna skulle vara en smärre katastrof för Solvalla.

L-lösningen skär av hela Solvallas område och går rakt in på stallbacken.

”De har inte låtit oss vara med”

– Vi har känt till det här med Mälarbanan och att det ska bli fyrspårigt länge, det är ett riksintresse kring Mälarbanan och att få till den biten. Men, trafikverket som har ritat på de här lösningarna har inte satt sig in i vår verksamhet. L-lösningen kommer skära av hela vårt område där vi har aktiviteter i dag och rakt in på stallbacken, säger Solvallas vd Mats Rosén till Trav365.

Vad skulle det betyda för er?

– Det skulle förstöra vår verksamhet, den skulle komma rakt in i vårt omklädningsrum. Man ser ganska väl på bilderna hur det skär av vårt område, här är en öppen yta i dag där vi kan röra oss fritt med hästar, bilar och människor.

Vad säger dem till er när ni pratar med dem om det här?

– De har inte låtit oss vara med i den här processen och de har inte tagit del av våra behov. Därför känner vi att det är viktigt nu att låta omvärlden få veta att det inte riktigt är schysst att ta fram den här typen av förslag som påverkar vår arena på det här sättet.

”Största arenan i Stockholm”

Mats Rosén påpekar vikten av bra anslutningar till Solvalla.

– Vi är faktiskt den största arenan i Stockholm, Friends Arena är en stor och fin arena, men till ytan är vi största arenan. Tittar vi på antalet evenemang om året så har Friends Arena och Tele2 Arena 50 evenemang per år, Solvalla har 125 evenemangsdagar per år och vi har en ganska omfattande verksamhet. Vi kanske inte har lika mycket besökare som de två arenorna, men vi har närmare 400 000 besökare årligen och olika verksamheter och olika typer av event som sysselsätter väldigt mycket människor.

L-lösningen skulle, som Mats Rosén själv säger, vara en katastrof för Solvalla. Den enda rimliga lösningen för Solvalla som är framtagen är den så kallade S-lösningen.

– Det är enda lösningen som inte ställer till det för oss, det går som en vallösning in på vårt parkeringsområde och det är inte ett lika väsentligt område för oss som stallområdet, det hindrar inte resten av verksamheten, säger Mats Rosén.

Följ ämnen i artikeln