”Skulle inte ens köpa honom för 20 000 kr”

Publicerad 2016-12-07

Rafiki Fri och Anna Isabelle Karlsson

Treårige Rafiki Fri galopperade bort en finalplats i Svenskt Trav-Kriterium och kvalade in till finalen i Breeders Crown.

Men hemma i träningsjobben visar han inget extra.

– Skulle någon provköra honom utan att vi talade om vad det var för häst, skulle de inte ens köpa honom för 20 000 kronor, säger Anna Isabelle Karlsson till Trav365.

När stoet Rodarve Pingla lade tävlingsskorna på hyllan 2012 för att gå till avel frågade hästens ägare tränaren Hans Karlsson om han kunde ta hand om dennes framtida fölunge.

Det tackade Hans Karlsson ja till – och året efter föddes Rafiki Fri.

När denne sedermera kom till Hans Karlsson frågade han och dottern Anna Isabelle Karlsson vem som var pappa till hästen.

– Och när han sa Racer Bourbon så tänkte vi att ska vi behöva dras med honom? Redan där var det negativa vibbar, skrattar Anna Isabelle Karlsson till Trav365.

Vibbarna blev inte direkt bättre när de satte Rafiki Fri framför vagn.

– Han var trög och tråkig, säger Anna Isabelle Karlsson.

Den 14 mars tidigare i år var det så dags för kvallopp och det var inte några stora förhoppningar på honom då.

– Vi tänkte väl att han skulle kunna springa 27,9 någonting, men sedan sprattlade han till med 21,6 och det var väl först där som vi började förstå att han kunde springa.

Nio månader senare har treårige Rafiki Fri vunnit fem lopp på 16 starter, sprungit in 255 500 kronor och deltagit i finalen i Breeders Crown. Dessutom har han hunnit med att galoppera bort en finalplats i Svenskt Trav-Kriterium.

Under onsdagskvällen startar han som betrodd på V86.

”Har läst mig till…”

– Han känns jättefin här hemma och han känns precis som vanligt, det är inget träningslejon men för varje vecka som går så vaknar han till mer och mer, säger Anna Isabelle Karlsson till Trav365 och fortsätter:

– Men han är alltid loj den här hästen. Skulle någon provköra honom och vi inte skulle berätta vad det var för häst så skulle de inte ens köpa honom för 20 000 kronor.

Vad tror du om uppgiften för er del i kväll?

– Han möter väl inte riktigt lika bra hästar som han har mött på slutet, och han har kanske gjort sina två bästa lopp hittills i karriären i de senaste starterna utan att han har fått med sig något. Men, det är fortfarande några bra emot och som vanligt har vi fått ett ganska tråkigt utgångsläge och vi får se. Jag har läst mig till i veckan att de tror vi ska ha mer segerchans än vad vi haft på slutet i varje fall.

”Allmänt puckad”

Hur tänker du kring taktiken?

– Jag får försöka ta mig lite framåt i dag, det är ju svårt att göra det från bakspår som vi haft på slutet, men nu har vi i varje fall ett framspår och jag tror han kan öppna bättre än vad han gjort tidigare. Det är alltid en chansning också när man kör framåt och det är inte säkert att man hittar ner i banan bara för det, men vi får ladda framåt och försöka hitta ner någonstans så vi inte hamnar sist, säger Anna Isabelle Karlsson och fortsätter:

– Han har varit lite rädd sådär för bilen, lite allmänt puckad, men han blir bättre och bättre hela tiden.

Han borde väl duga bra i det här loppet, med tanke på de lopp han varit ute i på slutet?

– Ja, det ska han, men det är ju också det där med hur loppet blir kört, han har avslutat jättebra varje gång på slutet men det går inte när man ska runda ett helt fält.

”Bättre stå i 79 gånger”

Vad säger du om den säsong som Rafiki Fri haft hittills?

– Den har varit bra, vi trodde att han kunde bli en hyfsad tävlingshäst som skulle kunna tjäna lite pengar, men att han skulle springa 14-tider redan som treåring trodde vi inte.

Grämer galoppen på upploppet i uttagningen till Svenskt Trav-Kriterium med segern på gaffeln dig fortfarande?

– Det är klart man grämer sig fortfarande över det, men samtidigt visste vi inte innan det loppet att vi hade en sådan fin häst, hade han till exempel galopperat direkt från start så hade man inte tänkt så mycket mer på det. Det är klart det hade varit härligt att få vara med i den finalen, men samtidigt fick vi reda på att vi hade en väldigt fin häst och att vi kom med i finalen till Breeders Crown gav lite plåster på såren.

Blir det sista starten i kväll, innan vintervila?

– Jag vet inte riktigt, vi har inte bestämt någon plan för honom ännu. Vi får se hur han tacklar skor runt om och om han fortsätter hålla formen.

Vad tror du om skor runt om?

– Det är klart jag tror han är bättre barfota, annars hade vi kört honom med skor i somras, men samtidigt när man kör barfota så måste man spara fötterna för att det måste finnas extra hov och då får han lite större fötter. Nu är fötterna mindre samtidigt som han kommer tävla med lätta aluminiumskor så jag tror inte det ska vara så stor skillnad, vikten blir densamma.

Sammanfattningsvis, har du någon speciell känsla inför i kväll?

– Nej, jag tycker egentligen inte om när folk tror på mig, det är bättre att stå i 79 gånger pengarna och komma längst ut vid staketet. Vi är glada om vi inte kör galopp, till att börja med, säger Anna Isabelle Karlsson.
Rafiki Fri startar i V86-8 från spår sju