Elitloppet

Stjärntränaren: ”Det är inte optimalt”

Utmaningen för Nurmos – när Readly Express går till avel

avDaniel Söderbäck

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Timo Nurmos och Readly Express efter Prix d’Amérique-segern.

Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express blir tillgänglig i aveln.

Inte en helt perfekt uppladdning inför Elitloppet.

– Det är inte optimalt, men det blir en riktig utmaning för mig, säger tränaren Timo Nurmos.

Sista helgen i januari vann Readly Express och Björn Goop Prix d’Amérique på Vincennes.

Sedan dess har stjärnhästen varit kvar i Frankrike och flyttats till Utah Beach.

Under söndagen kom beskedet att Readly Express ska bli tillgänglig i aveln – något som tränaren Timo Nurmos och ägaren Rolf Andersson tidigare sagt att de skulle pausa under året.

– Det är ett fruktansvärt tryck bland stoägarna, efter att få betäcka med honom. Vi har fått hundratals med indirekta förfrågningar. Men i och med att han inte är utannonserad så är det nog många som inte bryr sig om att höra av sig, sa ägaren Rolf Andersson till Trav365 förra veckan.

”Blir inte lätt”

Efter påsk kommer Readly Express finnas tillgänglig under två veckor och tappas på sperma och 20 till 25 ston får chansen att betäcka med honom.

Stjärnhästen är på väg hem i bilen mot Sverige i skrivande stund och tränaren Timo Nurmos medger att det inte är en perfekt uppladdning inför det stora målet: Elitloppet.

– Det kan bli hårt. Förra året startade han mycket senare på året efter att han gått till avel. Det är inte optimalt, för han måste tränas under tiden också. Det blir en riktig utmaning och jag kan lova att det inte blir lätt, säger Timo Nurmos och tillägger:

– Det vore en kul grej om han kan lyckas med båda, men samtidigt är det alltid utmaningar med hästar.

”Kan inte bara vila”

Redan på tisdagen efter Prix d’Amérique-segern bjöds Readly Express in till Elitloppet på Solvalla 27 maj. Sedan segern i Paris har inte Readly Express startat, men kommer givetvis minst gå ett lopp innan Elitloppet.

– Han måste självklart få lopp innan och att hästen kommer i form, men det är ju mitt jobb. Vilket lopp det sen blir får vi se. Men det är en utmaning att betäcka samtidigt som han ska få bra träning. Han kan inte bara vila, säger Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM