Toppkusken sparkad i huvudet: ”Illamående”

Kevin Oscarsson blev under fredagen sparkad i huvudet av ett kallblod: ”Han kanske ville visa upp sig?”

Kevins Oscarsson träffades av hästspark i huvudet.
Kevins Oscarsson träffades av hästspark i huvudet.

Toppkusken Kevin Oscarsson hjälpte i fredags till och skodde häst på gården.

Då blev han sparkad strax ovanför pannan och skyndades in till akuten med befarad hjärnskakning.

– Det har varit en del illamående men det hade kunnat sluta mycket värre, säger Kevin till Trav365.

Under fredagen utspelade sig dramatiska scener på gården hos familjen Oscarsson. Toppkusken Kevin höll på att sko en häst inför ett jobb, då han plötsligt blev sparkad i huvudet av densamme. Det hela slutade med en tur till akuten.

Vad var det egentligen som hände?

– Hästen hade tappat en sko och skulle skos om. Jag kommer inte ihåg det själv men andra har berättat att han hade stegrat rakt upp och sparkat med frambenen. Jag trodde att jag stod på ett säkert ställe men blev träffad ändå. Han har aldrig gjort så förut men har ett temperament när han blir förbannad, berättar Kevin för Trav365.

Vad heter busfröet som skickade dig till akuten?

– (skratt) Det är pappas lilla projekt. Ett ettårigt kallblod som heter Blädingeåskungen. Jag vet faktiskt inte vad han hade emot mig. Han kanske visste om att han är enda kallblodet i stallet och därför ville visa upp sig? Det var nog en olyckshändelse.

”Pappa skenade ut och startade bilen”

Han berättar vidare att med facit i hand hade det kanske inte varit helt fel att bära hjälm den dagen men det var ändå tur i oturen att sparken inte träffade värre. Själva smällen kände han inte av till en början, men tio sekunder senare, efter att ha fallit till marken, insåg han vad som hade hänt.

Hur reagerade föräldrarna?

– Ja, pappa han skenade ut och startade bilen. Han var i huset 20 meter från där det inträffade.

En som blev riktigt oroad var mamma Susanne, eller "Sussie" som alla kallar henne. Hon har också blivit sparkad både en och två gånger under sin karriär.

– Men inte i huvudet, även om skulle kunna tro det i mitt fall. Det var tur att jag var i andra stallet när det hände, Jim är betydligt lugnare än vad jag är. Det var dock otäckt när Kevin svimmade och alla symtom tydde på en hjärnskakning. Illamående, yrsel och dålig balans, berättar hon.

Hade kunnat sluta illa

Kevin själv blev förvånad över att läkarna efter sjukhusbesöket kom fram till att det inte var en hjärnskakning.

– Det måste jag säga beroende på hur kroppen reagerade. Läkarna sa dock att jag skulle hålla koll på två symtom. Kraftig huvudvärk och om jag börjar kräkas så måste jag åka in till sjukhuset direkt.

Hur har de efterföljande dagarna varit?

– Det har varit lite illamående. Lite huvudvärk och sådär men jag har klarat mig riktigt bra med tanke på hur illa det hade kunnat blivit.

Hur ompysslad har du blivit av familjen?

– Alla har varit med och pratat om vad som kunde ha hänt. Hade hästen träffat halvmetern längre ner och satsat därifrån så hade jag fått sparken mitt i ansiktet. Nu blev det istället strax ovanför pannan. Jag ska inte säga att jag hade ett skoavtryck men väl en ring, och röd svullnad

”Det går inte att stoppa en Oscarsson!”

En måndag som denna jobbas det på för fullt i stallen. Sussie skulle dock troligen mer än gärna velat se sin pojk ligga hemma och se på serier, istället för "business as usual".

– Det går inte att stoppa en Oscarsson! Vi är så tjuriga och går vår egen väg, även de som är ingifta. Jag vågar inte säga om han kommer att köra lopp i morgon. Det bestäms nog i dag då han ska sko, skotta skit och köra jobb.

Hur känns det för en mor när ens barn blir sparkad av en häst?

– Jag älskar våra hästar för allt i världen men när de gör något sådant här... då blir man förbannad, avslutar Sussie.

Kevin har under många år arbetat med främst unghästar, både åt sin far Jim men också Stefan Persson. Trots att det kan vara ett riskabelt yrke känner han att olyckorna under årens lopp varit få. Sparkad har han visserligen blivit tidigare men då har det alltid varit mjukdelar som fått ta emot smällarna. Fredagens incident var den första då huvudet blivit träffat.

”Jag tar det piano”

Han har sedan dess ställt in styrningar och kanske måste göra det även under tisdagen, även om detta inte bestäms förrän under tävlingsdagen.

Hur duktig är Kevin Oscarsson på att bara ligga i sängen och lata sig?

– Jag är nog inte så bra på det, ha ha. Jag tar det lite lugnare nu och ska känna mig fram i dag måndag och i morgon. Det kändes dock bra när jag var ute och joggade häst tidigare under dagen. Sko hästar gör jag varje dag men inte i dag. Det blir mest att jag tar det piano och ser efter min ettåriga grabb.

Det känns lite säkrare... även om han kanske kastar något på dig i värsta fall?

– Det kommer dock inte med någon större kraft i så fall, avslutar Kevin.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN