Efter miljonsuccén på Åby: ”Då får man njuta”

Örjan Kihlström blev kuskarnas kung under lördagen • Körde in tre miljoner: ”En av de absolut bästa”

Örjan Kihlström hade en fantastisk dag under Åbytravets storloppsdag.
Örjan Kihlström hade en fantastisk dag under Åbytravets storloppsdag.

Örjan Kihlström tog under lördagen tre segrar inom V75 och var dagens man.

Francesco Zet befäste sin plats som kullens kung i och med segern i Kungapokalen.

– Detta är ingen vanlig häst. Sky is the limit, säger Örjan till Trav365.

Örjan Kihlström hade en fantastisk helg då Åby dukade upp till storloppsfest. Det blev segrar både i Kungapokalen, Stoeliten och Paralympiatravet. När lördagen så var lagd till handlingarna hade han kört in nästan exakt tre miljoner kronor till glada tränare och hästägare.

När Trav365 får sig ett längre samtal med succémannen 48 timmar senare är det givetvis en glad kusk som lyfter på luren.

– Självklart är det en större anspänning för mig dagar som dessa med alla storlopp. Det kändes förstås jättebra efter tävlingarna och då får man passa på att njuta. Något firande hann jag dock inte med eftersom jag åkte bil hem samma kväll, berättar Örjan.

När det går så där bra brukar du kolla på alla loppen i efterhand så fort du kommer hem?

– Det varierar. Nu kom jag ju hem så pass sent men visst har jag tittat på loppen efteråt. När man får köra så pass fina hästar så är det lika roligt som när jag började tävla en gång i tiden.

En bit kvar till superformen

Vi ber Kihlström återuppleva lördagens framgångar och inleder som sig bör med hans uppsittning Glamorous Rain i Drotting Silvias Pokal. Efter en del spår på vägen räckte hennes insats till en hedersam tredjeplats bakom Chebba Mil och Deborah S.H., men kanske saknas ännu den där riktiga toppformen?

– Det blev ett lite struligt och tufft lopp för henne, med en sväng i tredjespår i hårt tempo. Hon får klart godkänt, även om det fattas lite till superformen. De första två starterna har det känts att det inte varit full spänst, men nu börjar den komma och hon var klart förbättrad i lördags.

– Deborah S.H., exempelvis, fick dock ett lika tufft lopp och slog oss klart. Vi får helt enkelt se senare på säsongen om vi kan komma ikapp henne. Det verkar vara en rätt jämn kull.

Bara två lopp senare var det så dags för ett unikum att visa upp sig. Inte Örjan, även om han givetvis är en gudabenådad yrkesman, utan Francesco Zet. Via en snabb start kunde Kihlström tidigt placera sin häst i ledningen och trots ett tufft inledningstempo var det spel mot ett mål över upploppet. Kullens konung vann Kungapokalen, och inget kunde kännas mer rätt.

Hur tänkte du i första sväng när du insåg att Björn Goop försökte hinna före dig med Iznogoud Am?

– Det var bara för mig att köra till och försöka förhindra det. Öppningen var tuff men sedan blev det ganska lugnt en liten bit. Loppet blev ändå ryckigt och det är inte så många fyraåringar som klarar av sådant. Francesco gick undan till slut och gjorde det utan att vara bottnad. Detta är ingen vanlig häst.

”En av de absolut bästa”

Tränare Daniel Redén har gått ut och sagt att detta är den bäste teknikern som han någonsin tränat. Hur känns det egentligen för kusken att sitta bakom en sådan här supertalang, och kan detta vara vår nästa internationella superstjärna?

Att detta är en undantagshäst vet vi nog alla, men hur bra tror du egentligen att han kan bli i framtiden och vad är det som gör honom så bra?

– Jag vill inte spekulera i det men the sky is the limit, som de brukar säga. Att det finns förutsättningar för att detta ska bli fantastiskt bra måste man ju säga. Sedan är det mycket om och men med hästar i den här sporten.

– Han är väldigt komplett och rör sig avslappnat även i riktigt höga farter. En vanlig häst tar i med hela kroppen när den behöver springa så fort, för Francesco verkar det bara rulla på. Sedan är han väldigt klok och reglerbar, samtidigt som han kan öppna fort. Och så stark, snabb och travsäker. Numera börjar han mer och mer fatta vad det går ut på. Känslan är att han har utvecklats och det blir intressant hur långt han kan gå.

Att Örjan har höga tankar om Francesco Zet kan man inte ta miste på. Han talar länge och väl om detta superlöfte som trots sina unga ålder kanske, kanske redan nu skulle kunna hävda sig mot den äldre eliten.

Hur högt skulle du ranka honom bland alla fina fyraåringar som du kört genom åren?

– Han är en av de absolut bästa, även om Maharajah var unik och From Above vann allt som unghäst. Vad har vi mer att jämföra med...?

Hur tror du han skulle stå sig i årets Elitlopp?

– Ja, det är jättesvårt att säga men jag tror inte att det finns många hästar som skulle springa ifrån honom, så kan man säga. Det är dock inte på något sätt aktuellt att starta där. Daniel tar inte den risken med en så pass orutinerad häst.

”Det är någonting som stör henne”

Av bara farten säkrade Örjan även en lätt seger med järnmärren Honey Mearas i det efterföljande loppet, som hedrade en likaledes tuff dam vid namn Lovely Godiva. Det tycktes vara en smula stressigt för kusken som knappt hann ut på banan efter en utdragen segerceremoni efter Kungapokalen.

– Arrangörerna gjorde det ändå snyggt som sköt på starten så att jag kunde förbereda henne. De brukar få mycket skit men där gjorde de det på ett vettigt sätt.

Via en rykande avslutning var segern tidigt i hamn, men genom slutsvängen såg galoppen ut att vara nära.

– Det är någonting som stör henne, hon fick inte travet att stämma i slutkurvan, men vad det beror på vill jag inte spekulera i. Daniel kommer att göra allt för att klura ut det.

– När det väl blev bra spurtade hon dock fantastiskt. Då flöt travet perfekt. Grym avslutning.

Örjan Kihlström och Honey Mearas.
Örjan Kihlström och Honey Mearas.

Who’s Who bestämde – inte Örjan

Det mest penningstinna loppet under helgen var dock Paralympiatravet, ett lopp som Kihlström nu fick vinna för tredje gången. Lördagens segerhäst var Pasi Aikios ögonsten Who's Who, och faktum är att Örjans senaste vinst i detta lopp var med en viss Maharajah – pappan till nämnde Who's Who.

När bestämde du dig för att ladda med honom för att nå ledningen? Du hade ju ändå en startsnabb Extreme invändigt om dig...

– Det var hästen som tog det beslutet, inte jag. Han var på hugget och bara drog iväg. Jag själv ville inte riskera att han skulle galoppera på nytt och tanken var att inte ladda.

Who's Who öppnade i överljudsfart och forsade förbi Extreme och de övriga från start. Sedan kom dock en kritisk punkt då Örjan släppte spets till Night Brodde.

– Han blev rullig då och var rätt så nära galopp, det var inte så att jag släppte ledningen med flit. Det var givetvis positivt att vi sedan fick dämpa tempot men han är inte beroende av att springa så sakta. Loppavgörande var det inte men nu gjorde detta det näst intill omöjligt för de övriga att ta något till slut.

– Han kändes jättefin över upploppet och gick undan lätt utan att jag behövde köra på honom. Det är mycket som är roligt med Who's Who. Stammen, ägaren och hur mycket han betyder för Pasi. Dessutom var det extra kul efter galoppen gången innan, avslutar Örjan.

Örjan Kihlström och Who’s Who efter segern i Paralympiatravet.
Örjan Kihlström och Who’s Who efter segern i Paralympiatravet.
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!