Ullared

Amatörens kamp mot covid: ”Kunde ej prata”

Carina Balder och hennes Prosecco jagar ny V75-seger efter fjolårets svåra sjukdomar: ”Antingen mamman eller fölet skulle dö”

Av: 

Micke Korhonen

Carin Balders Prosecco är favorit att vinna V75-final på Solvalla med kusken Adrian Kolgjini.
Carin Balders Prosecco är favorit att vinna V75-final på Solvalla med kusken Adrian Kolgjini.

TRAV

Amatören Carina Balder selar under lördagen ut sin reklamhäst Prosecco inom V75.

Under fjolåret drog hon på sig coronaviruset och brottas än i dag med sviterna av sjukdomen.

– Jag drogs med andningsproblem och vissa dagar kunde jag ej prata, säger Carina till Trav365.

Storstall i all ära, ibland händer det att David vinner kampen mot Goliat. Åby-amatören Carina Balder hoppas göra just det på lördag då hennes stora reklamhäst Prosecco går ut på V75. Efter flera imponerande uppvisningar får duon snällt finna sig i att bära favoritskapet.

– Det har nästan blivit lite väl mycket. Alla ringer och vill skriva om honom. Jag kommer att vara sjukt nervös. Det är som en seger bara att kvala in till en final och jag lever min dröm just nu, berättar Carina för Trav365.

Hon har hunnit bli 54 år men har trots det stora mål och drömmar inför framtiden. En vacker dag skulle hon vilja äga lite mark och där bygga ett hus i amerikansk stil. Hon har en passion för heminredning och inreder fastigheter inför försäljningar. Dessutom arbetar hon med barn och ungdomar som har sociala problem och av olika anledningar inte kan vara hemma.

”Det är ett guldliv”

Carin träffade sin första travhäst när hon var tre år gammal och redan som tolvåring hade hon en i sin ägo. Därför var det ett naturligt steg att ta när hon sedermera sökte jobb som hästskötare.

– Jag har arbetat hos bland annat Stefan Söderkvist men efter 15 år i branschen blev jag mamma, och det är svårt att kombinera dessa två roller.

Under slutet av 90-talet gav hon tränaryrket en chans men utan några större framgångar. Hästarna hade problem med både sjukdomar och skador och en längre paus följde. Karriärens första seger för Balder kom 2017 med hästen Ester Eleonora, som hon har kvar än i dag.

– Vad jag minns av den segern? Herregud, att det var en väldigt oväntad vinst för alla. Hon är min pärla men har dragits med dåliga framknän. Hon är opererad i dessa och gör comeback inom kort.

– I dag har jag ytterligare två barn och arbetar hemifrån. När barnen gått till skolan är jag med mina tre hästar. Det är ett guldliv. Jag äger också Alesso men han är senskadad och på rehab hos Jörgen Åsen just nu.

Blev sjuk under shoppingrunda

Under fjolåret kunde dock hennes liv ändras för alltid. Hon drog nämligen på sig coronaviruset i samband med en shoppingtur och ett tag såg det riktigt mörkt ut.

– Jag var i Ullared och handlade, tre dagar senare blev jag sjuk. Det var en jättejobbig tid ett tag nära att jag skulle tvingas sluta ha egna hästar. Jag drogs med andningsproblem och vissa dagar kunde jag inte ens prata. Det var svårt att ens ta sig till postlådan och vända.

– Så fort jag försökte återgå till jobbet kom ett nytt bakslag. Därför tvingades jag överlåta träningen av Prosecco åt mina vänner under en tid, och de gjorde det jättebra.

Hon blev sjuk under juli månad och ett drygt år senare lider hon fortfarande av sviterna.

– Jag skulle nog aldrig tänka tanken att börja jogga eller så, men jag är trots allt tacksam att det går att fortsätta jobba med det man älskar. Hästarna är mitt allt. Det fanns dock en period då folk frågade mig om det inte var dags att sluta...

”Det såg väldigt illa ut”

Carina är en obotlig optimist som försöker se det positiva i allt, även sjukdomen som nästan krossade en dröm. Man misstänker att en stor hjälp på vägen är hästen Prosecco som på lördag jagar sin tredje raka seger. När han nyligen vann ett V75-lopp i Örebro drog han in 110 000 kronor på ett bräde, vilket motsvarar ungefär vad stallet sprungit in totalt sett sedan den där försiktiga inledningen 1998.

– Självklart betyder han jättemycket för mig och min verksamhet. Det är en fruktansvärt snäll häst med humor. Han tycker att träna och tävla är skitkul! ”Å tjoho”, lite så är han. Det var i samband med loppet i Örebro som jag började fundera att han kanske är rätt bra trots allt. Adrian körde dessutom så fint den dagen.

Sagan om Prosecco hade dock kunnat vara över innan den ens börjat. I samband med födseln kom alarmerande rapporter från stuteriet.

– Mamman stod på Broline International. En dag så ringde de och berättade att hon gått tre veckor över tiden, och att det såg väldigt illa ut. Det troliga var att antingen mamman eller fölet skulle dö. Prosecco låg snett med huvudet så de fick inte ut honom, han har ett stort huvud, men till slut löste det sig. När jag kom dit låg han med sin mamma, och hon var illa däran.

Firar med tårta och...

Euro Sund, som även lämnat trippelmiljonärskan Youana, repade sig visserligen till en början men tyvärr hade fölningen orsakat att sådan ärrbildning invändigt att hon tyvärr fick gå vidare till de evigt gröna ängarna. Hennes son klarade sig dock på ett mirakulöst sätt. Bara för att under fjolåret påbörja en ny kamp med livet som insats.

– Han råkade ut för vätska i lungsäcken och fick gå i hagen under långa perioder åt gången, innan vi till slut hittade felet. När han fick medicinering vände det på en gång. Han kan fortfarande hosta någon gång på grund av det där men mår mycket bättre.

Hur skulle ni fira en eventuell seger på lördag?

– Ihop med grannar och vänner med lite tårta och Prosecco, det gör vi alltid, avslutar Carina med ett skratt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Jackpott 44 miljoner: ”Årets bästa skräll?”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ullared

V75

Coronaviruset

Trav