Var smällfin senast – leder runt om igen

Carlssons V75-tips, lördagen den 20 april på Klosterskogen • Analys lopp för lopp • Systemet

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Lome Brage spikas på V75.

V75 på Klosterskogen i dag.

Den norske derbyvinnaren Gretzky B.R. imponerade i årsdebuten och har toppchans till andra raka segern.

Det har även Lome Brage som såg smällfin ut senast och leder runt om igen.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-andelar i dag. [Extern länk]


V75-festen fortsätter under påskhelgen och i dag gästar miljonspelet Norge där Klosterskogen i Skien har hand om värdskapet. Det är en mycket speciell bana och värt att tänka på är att det är en 800-metersbana med väldigt snäva kurvor. Upploppet mäter 220 meter men de aktiva hävdar att det är svårt att komma bakifrån och vinna från bakspår eller tillägg. Det är dessutom open stretch, det vill säga ett extra spår invändigt över upploppet.

Därför passar det bra med två startsnabba spikar som båda blåser till ledningen och förhoppningsvis stannar där in i mål.

Den första spiken är Gretzky B.R. i den fjärde avdelningen. En kanonhäst som vann det norska derbyt i fjol efter ledning från start till mål för Magnus Teien Gundersen. Att han har övervintrat på bästa sätt visade han med besked i årsdebuten då det blev en imponerande seger. 

Magnus Teien Gundersen hälsar att ­hästen ska ha gått framåt ytterligare med det loppet i kroppen. Man har siktat på det här loppet och det blir optimal balans, barfota runt om. 

Gundersen tycker att Gretyzky B.R. är hans bästa chans i dag och tror på ledning från start till mål då hästen är ­mycket snabb ut.

Värsta motbudet är Transcendence som verkligen föll med flaggan i topp senast då han höll oerhört starkt i femåringsloppet i V75 i Umeå. Men han riskerar på nytt att få göra grovjobbet den tunga vägen ute i spåren och att plocka ner Gretzky B.R. där­ifrån blir en svår nöt att knäcka. Även om Berghs häst är riktigt bra och har toppform tar jag ställning och spikar Gretzky B.R.

Spets och slut för Lome Brage

Dagens andra klara V75-spik är välkänd för de svenska travspelarna. Lome Brage är en vansinnigt läcker, kallblodig hingst som nästan ser ut som ett varmblod. Han gjorde succé hos Jan-Olov Persson i fjol då han bombade hem Elitkampen på Solvalla under Elitloppshelgen för Erik Adielsson och imponerade stort.

Nu har stjärnhästen tillbringat vintern hemma i Norge hos Anders Lundström Wolden men snart ska han tillbaka hos Jan-Olov Persson igen och matchas för att försvara sin titel i Elitkampen.

Lome Brage årsdebuterade nyligen på Bjerke och vann då direkt mot den norska eliten i övertygande stil. 

Han lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen och har toppchans att vinna det här loppet.

Lome Brage är en som katapult ur startgroparna och nästan följer start­bilen den första biten. Visserligen lär värsta konkurrenten Odd Herakles få loppet i rygg på ledaren och därmed få chansen via open stretch till slut. Men jag tror inte att det spelar någon roll när Lome Brage är så speedig och då blir det svårt att plocka in några längder till slut.

Spets och slut – hämta ut – blir seger­receptet för Lome Brage och säkre ­Erlend Rennesvik.

I V75-inledningen fick jag ett riktigt avslag på favoriten King of Classic som står med 40 meters tillägg. Det var hästens tränare Trond Anderssen som sa att det blir oerhört svårt att vinna därifrån på den här banan med så snäva kurvor. Han tyckte att det var en för tuff uppgift och var nöjd om hästen blir fyra, femma, sa Trond när jag pratade med honom. 

Därmed är det här långloppet öppet men jag vill vurma för Got You B.R. som sköt till bra som tvåa via open stretch bakom vinnande Vichy Grif i V86 senast. Passa även Valter L.P.C. som satt fast senast. Och Bergh kan mycket väl ha vinnaren i Höwings Unbeatable som höll starkt ­efter ett tufft lopp senast.

G.Jerken är favorit i V75-2 och han provade mot de bästa kallbloden i Norge senast utan att räcka till. Vann det loppet gjorde en viss Lome Brage. Nu är det enklare emot och G.Jerken vann näst senast men har bakspår på den snäva banan att brottas med.

Valle Mattis är en startsnabb häst med ett fint läge bakom bilen mitt i banan och kommer han till ledningen kan det bära hela vägen. Magnus Teien Gundersen hälsar att hästen är på väg uppåt i form och tycker att det är hans näst bästa chans på V75.

Även Sjö Kongen är ett tidigt bud, hästen som tränas av Lome Brages tränare, Anders Lundström Wolden.

Sorella Rick jagar femte raka

Sorella Rick har tänt till rejält sedan hon lämnade Örebro och ståtar med fyra raka segrar hos sin nye tränare Erik Killingmo i Norge som hon är obesegrad hos. Nu har hon ett perfekt läge med spår tre bakom bilen med Tom Erik Solberg i sulkyn.

Jag garderar henne med tre hästar och framför allt med Exploitmyday som nu gör en intressant debut för Frode Hamre och han är inte känd för att fuska med träningen. Muito Obrigada jagar tredje raka segern och en spännande debut på norsk mark gör den holländske hästen Galaxy W. som tidigare har tävlat bra för Hugo Langeweg Jr i sitt hemland. Pass upp direkt.

Dream Builden fick segerraden på tre raka bruten senast men var bra även då när han spurtade till tredjeplatsen i V75 på Momarken. Nu är han favorit i V75-5 men här vill jag vurma för Fighting Joe som har spurtat vasst två gånger i rad och näst senast han först i mål i V75 på Färjestad men blev diskad för trängning. Nu kan det bli revansch.

I V75-avslutningen såg Gigant Invalley smällfin ut när han spöade självaste ­Lionel senast lekande lätt. Varningen är Montdore som har suttit fast med krafter kvar i de två senaste loppen i Frankrike.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75-andelar i dag. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 8, 10, 2, 3, 14, 5 (12, 11)

V75-2: 5, 7, 9, 4, 6 (2, 12)

V75-3: 2 Gretzky B.R. (6, 3)

V75-4: 3, 8, 5, 4 (7, 10)

V75-5: 3, 4, 10, 9, 2 (11, 5)

V75-6: 4 Lome Brage (1, 7)

V75-7: 6, 4, 8, 3 (5, 1)

2 400 rader/1 200 kronor

V75 från Klosterskogen sänds i TV12 klockan 14.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75-tips

V75