Jim Frick hedras på V75 – får eget lopp

”Det kändes naturligt” • Så hedras Frick på Rättvik

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR BILD
Jim Frick.

I lördags gick en av svensk travsports största ur tiden.

Nu hedras Jim Frick på V75 i Rättvik.

– Han var en riktig hedersman, säger Dalatravets sportchef Kaj Närhinen till Trav365.

I förra veckan nåddes trav-Sverige av det tragiska beskedet att Jim Frick hade avlidit efter en tids sjukdom – 68 år gammal.

Jim var en av landets mest meriterade tränare och kuskar med totalt 5 002 segrar på kontot.

Våren 2010 råkade han ut för en allvarlig olycka på Solvalla vilket också blev slutet för honom som aktiv.

Trav-ikonen, som nyligen valdes in i travsportens Hall of Fame, är född i Rättvik och det var också där han inledde sin framgångsrika karriär.

”Kom som en chock”

På lördag arrangerar dalabanan V75 och sportchefen Kaj Närhinen berättar om Jim.

– Beskedet om att Jim Frick var död kom som en chock. Han var en av travets absolut största genom tiderna och alltid väldigt trevlig. Han kunde ibland dyka upp på ett lunchtrav på Romme och det var alltid en hedersman, säger han.

Efter att trav-Sverige nåtts av den tragiska nyheten togs beslutet om att ge Jim Frick ett eget lopp på V75.

V75–6 är Silverdivisionen och heter ”Jim Fricks Minne”.

– Det var Per Wetterholm på ST som ställde frågan när han skötte anmälningslistorna på söndagen. Familjen tyckte inte att det var för nära inpå och då beslutade vi om att namnge V75–6 efter honom redan nu till lördagen, säger Kaj och berättar vidare om loppet:

– Det är trots allt vår största tävlingsdag för året och det kändes naturligt för de närmaste till Jim. Loppet ska finnas kvar här årligen men just nu är det inte helt bestämt vilken tävlingsdag det blir. Vi har en dialog med familjen men visst känns denna dag intressant.

Systerdottern Kajsa Fricks vackra ord om Jim Frick finns att läsa i programmet inför hans eget lopp ”Jim Ficks Minne” (V75–6).
Foto: Rättvikstravets program
Systerdottern Kajsa Fricks vackra ord om Jim Frick finns att läsa i programmet inför hans eget lopp ”Jim Ficks Minne” (V75–6).

Vilket är ditt starkaste minne av Jim Frick?

– Jag kommer ju från Mikkeli i Finland och är född 1981 och är uppvuxen med hans framgångar på banan. Mitt första stora minne av Jim var när jag var 16–17 år. Han vann St. Michel-loppet både 1997 och 1998 med Aces Noble.

– Något annat jag aldrig glömmer är applåderna från Backakurvan och publikens jubel när Jim Frick visade upp sig under midsommarhelgen på Rättvikstravet. Jag tror det var 2017 och det var ett tydligt bevis på hur stor han var och hur populär han var.

Lördagens traditionsenliga V75-trav från Rättvik innehåller klassiska storloppet ”Ego Boys Minne” (V75–3) – ett lopp som Jim Frick vunnit vid två tillfällen (1981,1989).

Dessutom avgörs Sommartravets Final som avslutande avdelning på streckspelet med 300 000 kronor till vinnaren.

Men coronakrisen medför att årets arrangemang blir annorlunda.

”Försöka förmedla känslan”

– Det är naturligtvis jättebra att vi kunnat köra travlopp under den här krisen. Men också tråkigt att vi inte kan ha någon publik. Det hade varit värdigt och mycket känslosamt att genomföra tävlingarna med den stämning som brukar råda, säger Närhinen och fortsätter:

– Jag vet att Kanal75 kommer att försöka förmedla minnet av Jim på ett bra sätt till alla tv-tittare. Vi från banan kommer efteråt att försöka förmedla känslan och stämningen via våra sociala kanaler. Rent sportsligt ser det intressant ut men det blir en annorlunda travdag.

Vem vinner de två stora loppen ”Ego Boys Minne” och ”Sommartravets Final”?

– På förhand tror jag mest på favoriten Heavy Sound från innerspåret i Ego Boys Minne. Det finns fler som kan utmana och jag tycker årets upplaga är ett av de bästa vi haft. Söker man en riktig storskräll kan Nimbus C.D. vara intressant men det kanske blir för tufft från bakspår.

– Ett lopp som det brukar skrälla i är Sommartravets Final. Jag gillar hemmahästen Quarcia som gjort det mycket bra på slutet. Även Raja Ribb är intressant till låg procent. Men kanske är Daniel Redéns Vae Victis Club för bra. Ett spännande lopp blir det.

Publicerad:

LÄS VIDARE