Kollegornas sorg: ”En stor chock”

Så minns trav-Sverige Jim Frick

Jim Frick är död.

Nu sörjs han av trav-Sverige.

– Han var komplett både som tränare och kusk, säger Stig H Johansson.

– Det är en stor sorg, säger Lutfi Kolgjini.

Sent under lördagskvällen kom beskedet att Jim Frick gått bort vid 68 års ålder.

Jim Frick var en av landets mest meriterade tränare och kuskar med totalt 5 002 segrar och 51 kuskchampionat på meritlistan.

Nu sörjs han av trav-Sverige.

”En väldigt bra motståndare”

Stig H Johansson, 75, minns duellerna mot Jim Frick på travbanan.

– Vi krigade om framgångarna både han och jag och han var en väldigt bra motståndare. Han var duktig att köra och hålla i hästarna. Det var mycket fajter men alltid på ett bra sätt, han körde aldrig ojust, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Allt han gjorde var hög kvalité. Han var en glad och lättsam kollega och var alltid på bra humör. Han var inte så stridig mot kollegor men ändå väldigt framgångsrik i sin karriär.

”En stor chock”

Olle Goop, 76, jobbade i flera år tillsammans med Jim Frick i Rättvik.

– Han började i stallet hos mig i Rättvik och var en duktig medhjälpare och en effektiv kugge i lagmaskineriet. Han fick även ansvara för hästarna i Rättvik när jag flyttade ner till Åby och Göteborg. Han var en lagarbetare i hela sin karriär och hade en förmåga att få en bra stämning i stallet. Han var en mycket positiv människa, minns Olle Goop.

Hur var han som kusk och tränare?

– Han hade inga svaga punkter, han hade det i händerna.

Lutfi Kolgjini, 60, tog emot beskedet med chock.

– Det är en stor sorg för oss alla och en stor chock. Man har känt honom så många år. Det var världens gentleman utan några ovänner, säger Kolgjini till Trav365.

Kihlström: Unik personlighet

Stjärnkusken Örjan Kihlström, 58:

– Som tränare och kusk var en av de största i väldigt många år. Tränare och kuskar har vi haft många, men som människa har vi bara haft en Jim Frick. Han hade en unik personlighet. Han var en stämningshöjare som alla tyckte om. Han kommer bli saknad.

TV4-profilen Per Skoglund, 38, uttrycker sin sorg, som var van att intervjua Jim Frick under Skoglunds tidiga dagar på Gävletravet.

– På något vis är jag skyldig Jim ett tack också för genom att han tyckte att jag var okej, det är svårt att förklara men han tyckte att jag var duktig på det jag gjorde. Och eftersom han var kungen i Gävle där jag höll till så blev det att jag fick hjälp av Jim och det har jag alltid varit honom tacksam för, att han såg till att jag fick en chans. Det känns oerhört tomt, säger han till Expressen.

”Alltid på bettet”

Solvallakollegan och vänner Torbjörn Jansson, 66, minns Jim Frick så här:

– Det var en lättsam person som alltid var på bettet och var otroligt omtyckt. Han var en av de största personerna och yrkesmännen i branschen. Det är bara att titta på hans framgångar, han var en fantastisk yrkesman och fenomenalt duktig på att handskas med hästar, säger Torbjörn Jansson till TT.

Solvallatränaren Svante Båth skriver så här på sin hemsida:

”Jim Frick var utan tvekan en gigant i vår travsport. Men för mig var han ännu större som människa. Han var en sådan där person som verkligen gav energi. Det var alltid kul att träffa Jim. Och det gäller från att jag var ung grabb och såg upp till honom. Han hade alltid tid med att surra och jag minns förstås skrattet som låg nära till hands. Även om Jim har tagit sitt sista andetag kommer alltid hans mullrande skratt leva kvar”.

Jim Frick blev 68 år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!