Propulsion i avgörande jobb inför Elitloppet

Kan bli femte gången gillt för superstjärnan

Han har inte startat sedan Prix d’Amérique i januari.

Men än är inte hoppet ute för travälskarna att få se Propulsion i Elitloppet.

– Han ska gå ett avgörande träningsjobb på torsdag, säger hästens tränare Daniel Redén.

Han har varit med i fyra raka Elitloppet, men att det skulle bli det femte raka Elitloppet för superstjärnan Propulsion har känts långsökt.

Anledningen: Daniel Redéns superhäst, som sprungit in 31,2 miljoner kronor, har inte startat sedan Prix d’Amérique i slutet på januari.

Men nu, bara fem dagar innan de 16 platserna till årets Elitlopp ska vara klara, öppnar tränaren Daniel Redén dörren på glänt.

På torsdag ska Propulsion gå ett träningsjobb, ett träningsjobb som kommer avgöra allt.

”Bearbetat det en hel vår”

Propulsion har på sina fyra tidigare starter i Elitloppet två andraplatser som bäst. I år kan det blir femte gången gillt.

– Jag har väl egentligen inte så mycket att säga, jag tränar på och han ska gå ett avgörande jobb kan man väl säga på torsdag, men sedan har jag inte pratat så mycket med Anders Malmrot om det. Det är som jag sagt hela tiden, tiden börjar att rinna iväg, säger Daniel Redén och fortsätter:

– Men än så länge är inte hoppet ute, men han ska kännas riktigt bra och vi får se. Det pekar just nu inte åt något håll, men jag har inte så många dagar på mig.

Är det efter träningsjobbet på torsdag som du bestämmer dig gällande Elitloppet och Propulsion?

– Ja, kanske inte just direkt efter. Jag har bearbetat det en hel vår. Vi får helt enkelt avvakta och jag vill varken säga bu eller bä nu. För det första måste Anders Malmrot vela ha med honom, och jag ska vara 100 procent nöjd med honom och det är många bitar kvar. Jag har verkligen inte bestämt mig.

”Då får jag ta ställning till det då”

Daniel Redén har redan två hästar med i Elitloppet, det i form av Missle Hill och Sorbet. Fler kan det bli. På lördag startar stjärnstoet Conrads Rödluva i Gulddivisionen på Gävle, där vinnaren får en biljett till Elitloppet. En inte helt väntad anmälan av Daniel Redén.

– Normalt är det inte det, absolut inte. Men ett så här fint Guldlopp och kan man komma med då hon behöver lite snabblopp i sina ben så är det här ett optimalt lopp. Hon har aldrig sprungit kortlopp tidigare och det ska bli kul att testa henne och hon kommer inte ta skada av det här loppet. Hon känns jättefin i sina träningsjobb för dagen och sedan kanske hon inte alls har hårdheten och snabbheten för att möta de här, men hon känns väldigt fin.

Kan det bli aktuellt med Elitloppet för hennes del?

– Skulle hon vinna på ett väldigt bra vis får man ta ställning till det då, men även om hon skulle vinna är chansen liten för att hon ska starta i Elitloppet, även om jag varit med förut och vet att man inte ska säga inte. Det här är ett vanligt lopp för henne och det är ju 300 000 kronor i förstapris och det är få lopp som det är det i. Hon känns som sagt jättefin i träning men vi fortsätter med järnskor och det blir ingen extra toppning för det här loppet.

”Då fick jag mig en tankeställare”

En annan häst i Daniel Redéns stall som kan vara aktuell för Elitloppet är det sjuåriga stoet Double Exposure, hon vann direkt i sin comeback efter långt uppehåll i Kalmar för ett par veckor sedan och besegrade då bland annat Heart of Steel som så sent som i söndags vann Copenhagen Cup i Danmark och därmed är Elitloppsaktuell.

– Double Exposure var ju med i Elitloppet i fjol men hade då sin sämsta dag hittills på svensk mark just den dagen, alla mina hästar presterade dåligt då och jag vet inte än i dag varför de presterade så konstigt, det var märkligt men visar ju att det är levande djur vi arbetar med och att vad som helst kan hända. De två sista starterna som hon vann i fjol sprang hon med en liten hovbensfraktur som vi inte kunde lokalisera, och det visar ju lite vad det är för typ av häst om hon kan springa med en spricka i ett hovben och ändå vinna. När vi väl lyckades lokalisera det fick hon vila och sedan har hon tränat på hela våren, säger Daniel Redén och fortsätter:

– Jag har hela tiden vetat innerst inne att det förmodligen inte blir något Elitlopp för henne när hon hade den där lilla skadan och hon har ju gjort det så bra och jag vill inte ge henne två lopp på samma dag för henne. Men, när man såg Heart of Steel göra det så bra i Köpenhamn fick man sig en tankeställare om hur bra hon här, hon vann joggandes i Kalmar och tillhör toppen i Sverige utan att jag ljuger, men det kommer nog lite tidigt för henne och det finns fler lopp för henne i år.

Du har Missle Hill och Sorbet med i Elitloppet, vem mer i ditt stall är mest aktuell för Elitloppet, om du har med fler hästar?

– Vi har två stycken med och det är väldigt bra bara det, men jag hoppas Propulsion ska vara fin i torsdagens jobb så det är väl Propulsion… Nä, men egentligen vill jag inte säga något, det kan gå så fort i den här branschen och jag måste prata med Anders Malmrot också, det är mycket med det här och jag vill inte sitta här och lobba in några hästar för det är Anders jobb. Vi tränar på och sedan får Malmrot komma med frågorna sen, vi skulle höras i slutet på veckan, säger Daniel Redén.

Trav365 har sökt Solvallas sportchef Anders Malmrot

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!