Alternativa Elitloppet – bjuder hem vännerna

Alternativa Elitloppsplanerna • Paret bjuder hem närmaste vännerna i trädgården • ”Kan inte sluta leva”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Privat
Paret Niklas och Veronica Winterstein bjuder in till alternativ Elitloppsfirande i trädgården

Han kommenterade Elitloppsfinalen tillsammans med Filip och Fredrik i fjol.

I år tvingas publiken stanna hemma på Elitloppet.

Niklas Wintersteins drag? Han och frun Veronica bjuder hem hästägare och vänner till sin trädgård.

– Vi har aldrig varit så uppdaterade på väderprognoserna som nu, säger en av initiativtagarna, Veronica Winterstein, till Trav365.

Årets höjdpunkt och världens största sprinterlopp, Elitloppet på nationalbanan Solvalla, närmar sig med stormsteg.

Med bara få dagar kvar finns det fem rosa biljetter kvar att dela ut för Solvallas sportchef Anders Malmrot.

På grund av coronaviruset blir årets Elitloppshelg på Solvalla helt utan publik.

Men det finns de som inte ger slaget förlorat om en lyckad och stämningsfull travdag.

Försäljningschefen och mycket travintresserade Niklas Winterstein bjuder nu, tillsammans med sin fru Veronica, in sina närmaste vänner till ett alternativt sätt att spendera denna högtidsdag för alla travälskare.

Vill inte ge upp årets höjdpunkt

– Vi har bestämt oss för att inte ge upp i dessa tragiska och jobbiga tider. Då vi känner oss friska och krya vill vi bjuda in våra närmsta vänner och hästägare till vår trädgård. Tanken är att ha en alternativ Elitloppseftermiddag och kväll – och inspirera andra att göra samma sak, säger Niklas och berättar vidare:

– Självklart följer vi noggrant de direktiv som finns gällande coronaviruset. Vi kommer att vara ute i trädgården, hålla avstånd och följa alla riktlinjer och direktiv som finns. Detta år blir det ju ett publikfritt Elitlopp men vi som andas och lever med trav ska ju givetvis fira denna dag ändå.

Niklas Winterstein fick chansen att vara med i ATG:s tävling under Elitloppet i fjol – som gick ut på att referera travlopp.

Av de tio som deltog var 38-åringen den som vann den åtråvärda platsen att få sitta med Filip och Fredrik under elitloppssöndagen och referera bland annat Elitloppsfinalen – vilket blev en stor succé.

Förutsättningarna inför årets upplaga är annorlunda men paret Winterstein har bestämt sig för att den ordinarie Elitloppsstämningen ska bli av.

– När man inte kan supporta travsporten på plats så kan man ju göra det så gott man kan hemifrån. Vi tänkte försöka rusta alla våra gäster med flaggor och t-shirts. Vi rekommenderar alla att köpa Solvallas Elit-kit och vi tycker man ska stötta huvudstadsbanan då man inte kan vara där och spendera pengar, säger Veronica.

Ska fira traditionsenligt

Årets final av Elitloppet direktsänds i TV4 och har senarelagts till klockan 20.30 – allt för att locka rekordpublik till tv-sofforna.

De alternativa planerna i parets trädgård försöker följa Elitloppets traditioner så gott det går.

– Vi kommer att samlas under dagen. Vi ska ha ett traditionsenligt Elitloppsspring klockan 12.30 där de som är först får de bästa platserna på pool-läktaren. Efteråt, cirka klockan 13.00 har vi lite uppsnack och något gott att dricka i glasen. Vid 15-tiden serveras grillbuffén. Dessutom kommer vi under dagen få stallbackstips från både kuskar och tränare från Solvalla via länk, säger Niklas och berättar vidare om programmet som är delvis hemligt:

Det kommer erbjudas pool-häng på Wintersteins alternativa Elitlopp
Foto: Privat
Det kommer erbjudas pool-häng på Wintersteins alternativa Elitlopp

– Det blir mingelmat och så sänder vi naturligtvis alla loppen på storbildsprojektor. Fullt fokus på Elitloppet där vi bland annat kommer att tippa vinnaren. Vi kommer att fira denna dag som sig bör utomhus så kläder efter väder. Uppvärmd pool och ett glatt humör ska nog värma oss alla.

Niklas och Veronica har varit tillsammans i femton år och beskriver vad travsporten betyder för de båda.

– I början var jag lite skeptisk men efter att tag blev det mer och mer en livsstil. Vi har en dotter som gått på Solvallas travskola och numera ägnar sig år ridning. Mitt intresse för spel och travsporten har ökat med åren, säger Veronica.

– Travet betyder oerhört mycket för min del och det här initiativet är ett sätt att visa att vi inte ger upp festen. Vi vill försöka få den där stämningen på ett alternativt sätt då viruset sätter stopp för publik. Elitloppet är en folkfest och nu får det bli i mindre skala, säger Niklas.

Hoppas ha vädrets makter med sig

Förra året var det busväder på Solvalla – något som värdparet gärna slipper i år.

– Vi har aldrig varit så uppdaterade på väderprognoserna som nu. Självklart hoppas vi att det blir fint väder då vi ska vara ute men om det mot förmodan skulle bli extremt oväder får vi ställa in, berättar Veronica.

Förra året skrällvann franske gästen Dijon till 28 gånger pengarna och även årets upplaga av Elitloppet ser oviss ut på förhand.

– Om jag får tippa med hjärtat säger jag Makethemark men jag är även imponerad av Missle Hill som är speedig och kan öppna riktigt bra, säger Veronica.

Niklas håller inte med sin fru på den punkten utan vill framhålla en annan häst.

– Jag tror Tae Kwon Deo kan vinna loppet. Kanske är det så att jag tippar lite från hjärtat då jag känner en av delägarna, men han är riktigt bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE