Kihlström: ”Det ska vara en bra chans”

Toppkusken om förra årets finalsuccé, chanserna på V75 och rekordet som slås snart

avTrav365

Foto: TR Bild
Örjan Kihlström efter segern med Propulsion i Olympiatravet. På lördag jagar toppkusken nya storsegar på Åbybanan utanför Göteborg.

Örjan Kihlström jagar nya rekord när V75 avgörs på Åby.

Kan han upprepa förra årets dubbelsegrar i Konungens och Drottningens Pokal och kan han redan nu på lördag komma ikapp Stig H.s V75-rekord?

– Det går aldrig att leva på gamla meriter, säger Örjan Kihlström till Trav365.

Nu på lördag avgörs årgångsloppen Drottning Silvias Pokal och Kungapokalen.

Det är de fyraåriga kulltopparna som ska visa upp sig när Åby arrangerar V75. Storloppen avgörs i V75-1 och V75-7 - och segerchecken är på över en miljon kronor till vinnarna.

Förra året lyckades Örjan Kihlström med bedriften att ta en dubbel med Dibaba och Perfect Spirit.

– Det var en fantastisk dag. Att få vinna i båda loppen var helt otroligt - men trav är en färskvara och nu siktar jag mot helgens lopp. Det är alltid lite extra tändning i dom här racen, säger catchdrivern och tillägger:

– Jag får ofta köra bra hästar och det är klart man vill leverera varje gång.

Det känns som du höjer dig i storloppen?

– Det vet jag inte. Det är alltid kul att köra de större loppen och visst tänder man till lite extra. Jag fokuserar på att ta ett lopp i taget. 

”Ska bli väldigt spännande”

Den 56-årige proffskusken blir stor favorit i Drottning Silvias Pokal (V75-1) med 3 Conrads Rödluva.

Det fyraåriga stoet tränas av Daniel Redén och kommer med sex raka segrar i bagaget.

– Hon har gjort det strålande och det är väldigt kul att få köra en så här fin häst. Jag inser att vi möter tufft motstånd men tycker ändå att det ska vara en bra chans. Jag har såklart höga förhoppningar med henne, säger Örjan och fortsätter:

– Det måste alltid klaffa i såna här lopp men visst är det en motiverad favorit och den bästa chansen av mina i årgångsloppen.

Du blir stor favorit med Conrads Rödluva. Känner du någon press över att ofta bli så hårt betrodd?
– Nej, jag ser det som positivt att få köra bra hästar och att jag blir favorit. Sjävklart vill jag prestera bra och kunna ge tillbaka till tränare och ägare - men det är inget negativt med att vara hårt betrodd. En viss press är det naturligtvis men det är inget som stör mig. 

I den avslutande avdelningen på V75-spelet så ska Kungapokalen avgöras. Även här är Örjan en av huvudpersonerna då han kör 4 Evaluate som tränas av Stefan "Tarzan" Melander.

– Han har gjort det jättebra i alla starterna i Sverige och det ska bli väldigt spännande att få köra honom nu på lördag. En jättefin häst som var femma i Hambletonian.

– Jag har respekt för flera andra hästar i loppet men jag tror Evaluate gör en riktigt bra prestation. Han har inte varit tom i mål tidigare och vann försöket på ett fint sätt.

Du har ju vunnit i stort sett allt som går att vinna. Kan du känna en mättnad?

– Nej det finns ingen sådan känsla. Man kan inte leva på gamla framgångar utan jag är här och nu. Jag vill vinna alla lopp och fortsätta leverera varje år. 

”Blir inte den här tävlingsdagen”

Örjan Kihlström kör även i de andra V75-loppen och i praktiken skulle han kunna komma ikapp och gå förbi Stig H Johansson i antal vunna V75-segrar. Just nu har Solvalla-proffset vunnit 1 002 till antalet och Stig H:s rekord ligger på 1 006 vunna segrar på rikstoton.

– Då blir det inte den här tävlingsdagen. Det är jättesvårt att vinna så många V75-lopp under en och samma dag men det är klart att jag ser fram emot den dagen jag går förbi.

Vad har du att säga om Stig H Johansson?
– En otroligt duktig kusk och tränare. Han hade verkligen bra hästar och det var alltid svårt att slå honom. Vi hade aldrig någon rivalitet utan jag såg honom alltid som en tuff motståndare. Vi hade aldrig några hard feelings gentemot varandra, säger Örjan.

”Aldrig varit så här bra...”

Om 17 dagar avgörs Elitloppet på Solvalla. Är det dags för Propulsion i år?
– Jag hoppas det. Han har nog aldrig varit så här bra den här tiden på året och det är klart att jag hoppas att den där segern ska komma. Det är alltid ett tufft motstånd men han är naturligtvis en av dom som kan vara med i striden.

Vilken eller vilka av alla segrar du har - håller du högst?
– Första segern i Elitloppet med From Above var väldigt stort för mig och så måste jag naturligtvis nämna segern i Prix d'Amérique med Maharajah. 

Andreas Örtengren, Trav365

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

Elitloppet