Elitloppet 2019

Goop om det tunga beslutet: ”Vi kom överens tillsammans”

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

Det var dramatiska minuter på Solvalla.

Readly Express var halt och ströks i Elitloppet.

– Jag och banveterinären tog beslutet tillsammans, säger Björn Goop.

Readly Express vann första försöket i Elitloppet på imponerande sätt från svåra spår sju.

I finalen i Elitloppet fick han spår två och hörde till favoriterna.

När Readly Express kom ut för defilering och gjorde den obligatoriska provstarten var han halt.

– Han agerade konstigt så jag åkte upp till banveterinären och påpekade att hästen kändes halt och hon hade också uppmärksammat det. Vi kom överens om att göra en sista provstart och efter det tog vi det gemensamma beslutet i samstämmighet att stryka, säger Björn Goop.

Kände du något av hältan efter försöket?

– Nej, då kändes han finare än någonsin. Readly Express har en vit hov som alltid har varit känslig – på den har vi haft skyddsplast och den gick sönder efter försöket och sedan krånglade det att få på ny, när vi inte lyckades så blev hästen halt och markerade tydligt.

Fanns det någon tvekan om att ni skulle stryka honom?

– Nej, det fanns inte en chans att han skulle kunna starta, det var ett tufft beslut att ta men det enda rätta. Naturligtvis är hästarnas hälsa alltid det allra viktigaste.

Vad var det som kändes tuffast med att stryka?

– Det blev mycket blandade känslor, jag blev ledsen över att han i dag inte fick visa i Elitloppet att han är världens bästa häst. Jag tycker ändå att han har visat det så många gånger tidigare, jag är oerhört tacksam för det jag har fått uppleva tillsammans med honom – nu fick han ändå avsluta med seger i ett Elitloppsförsök, och innan dess två segrar i två av Frankrikes största och mest klassiska internationella lopp och seger i tränaren Timo Nurmos hemland Finland i deras största lopp.

Grät inför publiken

Efter tredjeplatsen i Prix d’Amerique på Vincennes i Paris vann Readly Express och Björn Goop världens största medeldistanslopp Prix de France två veckor senare och i mitten av mars Frankrikes största sprinterlopp Criterium de Vitesse på Cagnes-sur-Mer i Nice med två storslagna prestationer, och för tre veckor sedan miljonloppet Finlandia-Ajo på Vermo i Helsingfors.

Det var 2018 som Björn Goop fick förverkliga en av sina stora drömmar som travkusk och vinna Prix d’Amerique med Readly Express.

På Solvalla åkte Readly Express och Björn Goop ut mot stallbacken via en långsam sväng framför de stora läktarna och publikhavet.

– Det var ett val av mig att ta den vägen för ett ordentligt avsked. Readly Express fick ta emot hyllningarna, han förtjänade en avtackning – starten försenades men jag tyckte att det var värt det för alla inblandade och publiken, säger Björn Goop.

I sulkyn bakom Readly Express grät Björn Goop öppet inför publiken, tårarna rann ner för kinderna.

– Alla slut med alla hästar är tunga. Hästarna betyder så mycket för oss som lever tillsammans med dem – alla har en plats i hjärtat och Readly Express hade en extra stor plats i hjärtat hos mig, säger Björn Goop.

Avelskarriär väntar

Vad sa du och Timo Nurmos efteråt?

– Vi var båda väldigt mycket ledsna. Det här var inte slutet som vi hade förväntat oss.

Hur mår du nu när det har gått lite tid efter den värsta känslostormen?

– Jag känner mig fortfarande ganska mållös, tom och nedstämd. Jag har honom att tacka för så mycket och det är därför jag grät så mycket – men det känns också bra att jag vet att han kommer att få många fina avkommor, en dag hoppas jag att jag har en ny stjärnhäst efter honom.

Timo Nurmos lämnade stallbacken i sin bil bara minuter efter att Readly Express kommit av banan.

Tidigare i vintras togs beslutet av ägaren Rolf Andersson att Elitloppet skulle bli Readly Express sista start för att sedan bli avelshingst på heltid.

Franske Dijon och Romain Derieux vann Elitloppet till vinnaroddset 27,78, det näst högsta vinnaroddset i Elitloppets historia efter franske Timoko med Björn Goop i Elitloppet 2017 till oddset 30,89.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett vackert avsked av Readly Express

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Elitloppet

Solvalla

Trav

Björn Goop