Mejla

Erik Pettersson

Strulpellen heroisk – supervärd SM-guld

Erik Petterssons TRE punkter efter V75 på Åby

Publicerad:
Uppdaterad:
Very Kronos vann SM-loppet, V75–7.
Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Very Kronos vann SM-loppet, V75–7.

V75 på Åby med SM-finaler är avgjort.

Här är Erik Petterssons tre punkter.

1. Very Kronos SM-kross

SM-guld, SM-guld, SM-guld. Strulpellen Very Kronos har varit en opålitlig bråkstake hela livet. Till nu. Likt en tonåring som mognar har Very Kronos landat i sig själv, vilket betyder riktigt bra jobb av tränaren Svante Båth och skötaren. Mia Båth. Även en eloge till Erik Adielsson som kör hästen, samt den tålmodige ägaren Kjell Johansson.

Över till loppet då. Very Kronos blåste till ledningen. Väl där drog Adielsson självmant i ett stenhårt tempo. I sista sväng såg stjärnhästen, med galopphistorik, rent grym ut. Han matade bara på hela vägen in i mål. Det var en heroisk, femstjärnig insats, på nytt världsrekord. Svante Båth var inne på att ”resan bara har börjat”. Jag gillar snacket.

2. Bergströms segertårar

Redan i inslaget inför SM-finalen i monté kunde inte den lilla tränaren Malin Bergström hålla tillbaka känslorna när hennes ögonsten Galactica kom på tal: ”Hon kommer alltid vara min bästa vän”, sa hon då och kunde inte hålla tillbaka tårarna.

När Galactica (som egentligen skulle varit pensionär) gick och vann monté-SM brast det fullständigt när tv-mikrofonen kom fram efter segern. Hon hulkade, hon skrattade och hon fick knappt fram några ord: ”Det är brutalt, jag vet inte vad jag ska säga”.

Först var det den sensationella segern i Stochampionatet 2016 och så segern i monté-SM. Den härliga travsagan om Galactica fortsätter…

3. Tragiska dödsfallet på V75

Hästen Untilwemeetagain ramlade ihop i sista svängen, mitt under Dam-SM, V75–4. Veterinären trodde på hjärtkollaps och sade att hästen troligen svimmat innan den slagit i marken. Det här är ovanligt att se under travtävlingar och oerhört tragiskt. Som tur var klarade sig kusken, Sofia Adolfsson, sig bra i den tragiska olyckan.

Jag lider något oerhört med Sofia och kretsen kring Untilwemeetagain. Det är något som ingen ska behöva vara med om.

Av: Erik Pettersson

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN