Prix d’Amérique

Björn Goop historisk: ”Det var ett jävla krig”

Skrev historia – vann Prix d’Amérique för tredje gången

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Björn Goop vann Prix d’Amérique med Face Time Bourbon på ny rekordtid: 1.10,8 över 2 700 meter.

Det var svenske stjärnkuskens tredje seger i superloppet.

– Det är fantastiskt. Det var ett jävla krig, säger kusken efter nya storsegern.

Svenskhästen Power togs ur loppet som slagen efter en tuff inledning.

Han vann Prix d’Amérique 2018 med Readly Express och 2020 med Face Time Bourbon.

Förra året blev Goop förste svensk att vinna superloppet två gånger.

Nu skrev stjärnkusken svensk travhistoria – igen.

Björn Goop vann återigen Prix d’Amérique med Face Time Bourbon och försvarade titeln.

– Fy fan! Ursäkta språket, men vilket jävla krig det var. Hästen är fantastisk. Men vi fick verkligen utöva alla makter för att komma dit i dag. Allt löste sig inte perfekt, men det blev perfekt. Det är klart att man saknar publiken. Men just känslan, just med den här hästen...sa Björn Goop i TV12 efter supersegern.

”Hade kunnat bli en jätteolycka”

Starten blev, som vanligt, rörig till storloppet i Paris. Hästarna snurrade runt länge och det blev flera omstarter innan de 18 ekipagen var iväg.

När väl alla kom iväg så var Björn Goop och Face Time Bourbon långt framme för att söka position.

Offensiv var även svenske Robert Bergh med Power som via fjärdespår körde sig till spets.

I samma veva så inträffade en incident mellan Björn Goop och Face Time Bourbon och andrahandsfavoriten, Davidson du Pont, och Jean-Michel Bazire.

Enligt tv-bilderna såg det helt sonika ut som att Goop körde på Davidson du Pont, för att ta sig ut före denne. Bazire fick ta upp sin häst som var otroligt nära galopp.

– Man ser ju att Bazire får tvärställ med sin häst. Det där hade kunnat gå riktigt illa, det hade kunnat bli en jätteolycka. Inte snyggt på något vis. Jag tror inte Bazire var nöjd, sa loppets referent i TV12, Daniel Olsson.

Björn Goop sa så här, om händelsen mitt i loppet, efter storsegern:

– Det blir en batalj och bråk om positioner. Man får inte mycket härnere om man är snäll. Bazire tyckte att det var tufft kört av mig, och det var tufft gjort av mig. Men hade det varit han, så hade han gjort samma sak, säger Goop.

Björn Goop: ”Då blev jag orolig”

Bahia Quesnot och Junior Guelpa körde sig då till ledningen. Björn Goop och Face Time Bourbon var snabbt framme, men fick inte överta och hade då Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont i rygg.

Väl i ledningen drog Bahia Quesnot, som vann det stora montéloppet för en vecka sedan, Prix du Cornulier, hårt.

Med i rygg Face Time Bourbon.

Med i dennes rygg: Davidson du Pont.

I sista sväng tvingade Bazire ut Goop i andraspår.

Då gick Face Time Bourbon förbi Bahia Quesnot. Och i samma stund stack Goop och fick några längder direkt. Ett försprång som Jean-Michel Bazire och Davidson du Pont inte kunde ta in över upploppet.

Andra raka Prix d’Amérique-segern var ett faktum.

– Jag trodde jag skulle få överta spets. Faktiskt. Då blev jag lite orolig. Men jag fick en bra rygg, han (Bahia Quesnot och Junior Guelpa) drog mig upp för hela backen. Fick gå ut i andraspår 600 kvar. Då valde jag att sätta allt på rött, för jag vet att den svängen är svår för Davidson, då fick vi några längder och han gjorde ett fantastiskt lopp. sa Goop när allt hade lugnat sig lite på Vincennes efter segern.

Hästens ägare:

– Vilken känsla! Jag vet inte vad jag ska säga. Hjärtat slår. Att vinna Prix d’Amérique är enormt, säger ägaren till Face Time Bourbon Antonio Somma.

Och la till:

– Det är världens bästa häst!

”Stort, riktigt stort”

Tränaren till Face Time Bourbon, Sebastien Guarato, tog fjärde segern i Prix d’Amérique.

– Det är enormt. Det slår lika högt varje gång. Det är stort, riktigt stort som tränare, sa Guarato och berättade för Kanal75:s reporter i TV12 att nästa start blir Prix de France om två veckor.

Davidson du Pont blev klar tvåa i loppet.

För franske tv-kanalen Equidia gav Jean-Michel Bazire sin syn på loppet och på incidenten mot Björn Goop, enligt Travronden.

– Det är inte så mycket att säga om, vi fick stryk av en bättre häst idag. Face Time Bourbon är perfekt i kurvorna medan min häst inte är lika bra och i sista sväng tappade vi ett par längder på honom. Sedan gick det inte att ta in något av försprånget över upploppet. Men jag är stolt över min häst, han hittade formen till det största loppet och en andraplats i Prix d’Amerique är mycket bra. Det var lite tajt på första upploppet när Björn gick ut men jag tycker inte att det var någon fara.

Gu d’Heripre spurtade bra till tredjeplatsen.

Det var 29:e segern i 34:e starten för Face Time Bourbon. Stjärnhästen har sprungit in drygt 2,6 miljoner euro i sin karriär.

Segertiden blev 1.10,8 över 2 700 meter. Nytt löpningsrekord. Det tidigare rekordet delade Bold Eagle och Readly Express på: 1.11,2.

– En fantastisk häst. En fantastisk tid, konstaterade Goop.

Enda svenskhästen i loppet, Power, togs ur loppet med 800 meter till mål.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nybrink: Bra Björn, jag älskade din tackling

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prix d’Amérique

Prix d'Amérique

Trav

Björn Goop