”Tycker mig ha hittat en spik på V75-spelet”

Åbytravets vd om helgens fest – och padelsatsningen: ”Det verkar vara ett jäkla drag på banbokningen”

Av: 

Trav365

På lördag är det stor V75-fest på Åbytravet.

Här berättar sportchefen och tillförordnande vd:n Jon Walter Pedersen om helgens event och satsningen på innesporten i en del av nya Åby-arenan.

– Det kommer bli världens största padelhall, säger han.

MISSA INTE: Senaste avsnittet av V86-podden ”Spets & Slut” i spelaren nedan.

Åbytravets sportchef och tillförordnade vd Jon Walter Pedersen har bråda dagar då Mölndalsbanan på lördag bjuder på V75 Champions, och en på pappret vidöppen omgång med femton hästar i varje avdelning. För en spelare smakar det fågel, och även Jon Walter verkar helnöjd med upplägget.

– Personalen har gjort ett jättejobb som lyckats fylla alla sju loppen. Man ska tänka på att vi ibland kan ha ont om starthästar och vissa tränare behöver övertalas att komma hit, även omgångar som denna med 150 000 kronor i varje V75-lopp. Jag gillar dock konceptet V75 Champions och ser fram emot lördagen, säger Jon Walter till Trav365.

”Pandemin har skapat en annan känsla”

Förra året bjöds kuskarna in till en gemensam middag men detta är givetvis inte möjligt i år på grund av rådande omständigheter, så det får bli en matcheck och hotellövernattning till de som så önskar. Trots att landets banor är stängda för publik fortskrider arbetet ungefär som vanligt och det byggs upp en egen ny vinnarcirkel så att de inblandade kan få sig ett trevligt minne.

Avsaknaden av publik har givetvis tagit ut sin rätt ekonomiskt, framför allt för folk som drivit restauranger i egen regi. Och på restaurangsidan på Åbytravet har man tvingats gå ner från 20 till tre anställda. Dessutom har Åbytravet förlorat flera tävlingsdagar under 2021. Trots det ser Jon Walter på framtiden med tillförsikt.

– Vi har ökat prissummorna i år med ungefär sju miljoner och i mässhallen på 11 000 kvadratmeter, som vi äger 30 procent av, byggs det padeltennis-banor som, på sikt, förhoppningsvis kommer att leda till mer och ny publik till vår travbana när denna åter tillåts. Pandemin har skapat en helt annan känsla men nu har det gått så lång tid att man faktiskt hunnit vänja sig. Det viktigaste var att vi fick fortsätta tävla, annars hade det blivit tufft.

”Bygger fortskrider väldigt bra”

Det råder en ”padel-boom” i vårt avlånga land och lita på att det är fler än våra yngre förmågor som kommer att hänga på låset när banorna öppnar för allmänheten.

– Bygget fortskrider väldigt bra och det kommer att bli världens största padelhall, med publik och allt. Jag är ju egentligen en tenniskille men kommer givetvis testa padel och har redan inhandlat all utrustning. Det verkar vara ett jäkla drag på banbokningen och detta kommer givetvis gynna både hotell- och restaurangnäringen i Mölndal.

Hur är din backhand?

– I tennis är den faktiskt hyfsad, i padel har jag ingen aning. Det ser verkligen jättekul ut och det är en sport för människor i alla åldrar.

”Bästa hästen brukar vinna...”

Något man som spelare måste tänka på när man tippar lopp just på Åbytravet är faktumet att de som enda bana har dubbla open stretch, vilket kort och gott är två extra innerspår över upploppet och hästar som "kommer från alla håll". Men att loppen huvudsakligen vinns av hästar med tätkänning håller Jon Walter inte riktigt med om.

– Jag tycker att bästa hästen brukar vinna, oavsett om det är open stretch eller inte. Kuskarna har blivit väldigt skickliga på att lägga upp den taktiska biten. När vi införde denna banändring fick vi en hel del kritik men jag tyckte att loppen var så pass monotona och drev den här frågan väldigt hårt. Även om alla inte är nöjda så anser jag att open stretch ger loppen en ny dimension. En extra krydda för spelarna.

Har du hunnit sätta dig in i omgången?

– Jo, jag tycker mig ha hittat en spik på V75-spelet i form av hemmahästen 4. Broadway Sun i den avslutande avdelningen. Per Henriksen har haft hästen i några månader och de två senaste insatserna har ju varit helt otroliga. Hästen är skarp av sig och det känns klokt för konkurrenterna att inte svara honom i spetskörningen. Om jag fick spela så hade jag singelstreckat Broadway Sun, men nu får jag ju inte tippa, avslutar Jon Walter med ett skratt.

Mickael Korhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN