Trav

Glädjebeskedet efter stenhårda straffet

Joakim Lövgren får använda körspö i lopp – i väntan på rättsliga processen

Av: 

Daniel Söderbäck

Andreas Örtengren

Joakim Lövgren.
Joakim Lövgren.

TRAV

Stjärnkusken Joakim Lövgren förbjöds att köra travlopp med körspö i ett helt år.

Förra veckan ansökte han dock om inhibition i väntan på den rättsliga processen.

Nu har den gått igenom, något som Expressen rapporterat om.

– Det var väldigt skönt men samtidigt väntat, säger Lövgren till Trav365.

Den 10 april i år slutade stjärnkusken Joakim Lövgren tvåa i ett V75-lopp med hästen Piccadilly. Efter loppet fick straffades han med 4 000 kronor i böter och tio dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö, då banveterinären påträffade märken på hästen.

Den 6 juli kom straffet för Lövgren – från Länsstyrelsen: kusken förbjuds att använda körspö i travlopp under ett år. Om Lövgren ändå under tiden skulle använda körspöet skulle ett vite om 30 000 kronor per tillfälle utdelas.

– Jag tror att det här är det första beslutet i sitt slag. Fallet är allvarligt, det är ingen tvekan om det, sa Leif Felton, länsveterinär på länsstyrelsen i Skåne till Travronden då.

”Domen horribel”

Joakim Lövgren svarade genom att överklaga straffet och även ta en paus från löpkörningen.

– Domen mot mig är horribel och naturligtvis mår jag inte bra, sa han i en stor intervju med Trav365.

Under förra veckan satte Lövgren upp sig som kusk, först i torsdags på Åby och sedan under lördagen på Kalmar.

”Välkomnar en rättslig prövning”

I väntan på att Förvaltningsrätten hanterar ärendet ansökte Lövgren om inhibition vilket innebär att verkställigheten av föreläggandet hävs tillfälligt tills överklagandet är processat.

Under tisdagen kom beskedet att Joakim Lövgren får använda körspöet i travlopp igen i väntan på att den rättsliga processen har sin gång, något som Expressen rapporterat om.

– Det var väldigt skönt men samtidigt väntat, säger Joakim Lövgren när Trav365 når honom på tisdagseftermiddagen. Han fortsätter:

– Jag kan konstatera att vi nu återigen fått ett normalläge sedan det udda beslutet för en månad sedan. Det är upprivet och jag tror det är viktigt, som en signal, för hela svenska travsporten. Travsporten mår inte bra av att vissa enstaka tjänstemän godtyckligt delar ut bestraffningar.

– I nästa skede välkomnar jag en rättslig prövning. Det är väldigt mycket åtagande bakom en tränarlicens och att någon enstaka figur på Länsstyrelsen kan dela ut djurförbud på grund av ett märke som ingen vet hur det har uppkommit. Vi har inte kunnat försvara oss mot det. Att de begränsat mina arbetsredskap har känts fel och bidragit till en osäkerhet i sporten. Ska det verkligen vara så att vi ska få yrkesförbud på tjänstemannabeslut?

Kör i kväll

Joakim Lövgren är uppsatt att redan i kväll kör lopp igen på sin hemmaplan Jägersro. Den 6 juli var senast som Joakim Lövgren körde ett totalisatorlopp på svensk mark.

– Nu kan jag fokusera på att köra hästar igen och driva min verksamhet. Men jag har många tankar om hur det kunnat bli så här, detta maktmissbruk. Det har kommit till min kännedom att det är ett utbrett problem och flera höga jurister har hört av sig och uttryckt sin frustration. Nu har djurskyddet polariserats, säger han kritsikt och tillägger:

– Att vi som jobbar med djuren inte skulle värna om dem och att de som gör det är tjänstemännen på Länsstyrelsen, att det är dom som värnar om våra djur, det tvivlar jag på. De drivs av andra agendor och polariseringen är mycket olycklig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

LÄS VIDARE

Joakim Lövgren: ”Tar längre tid än brukligt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar