Elitloppet

”Några positiva besked så har vi ett kanonfält”

Så här ser läget ut inför Elitloppet • Sju rosa biljetter återstår för Anders Malmrot: ”Gjorde ett kanonlopp”

Av: 

Andreas Örtengren

Nio hästar är klara för Elitloppet – sju återstår för Anders Malmrot att bjuda in.

Foto: Maria Holmén / TR BILD

TRAV

Nio hästar är klara för Elitloppet.

Sportchefen, Anders Malmrot, berättar om läget.

– Naturligtvis hoppas jag att kretsen kring Delia du Pommereux tackar ja, säger Elitloppsgeneralen till Trav365.

Med 17 dagar kvar till Elitloppet så återstår bara sju rosa biljetter för Elitloppschefen Anders Malmrot att dela ut.

Under onsdagen fyllde sportchefen på med två inbjudningar (Milliondollarrhyme som tränas av Fredrik B Larsson).

Den andra platsen tog Daniel Redéns nioårige valack Heavy Sound som under onsdagskvällen vann uttagningen, Meadow Roads lopp, på Solvalla (V86–8) – med sin ständige vän i vagnen, Kenneth Haugstad.

”Inte hört något ännu”

Hur ser läget ut inför årets stora begivenhet på huvudstadsbanan? Kommer alla som blivit inbjudna? Hur har de presterat i sina genrep?

Frågorna är många och alla vill veta om vinnaren av Paralympiatravet, Delia du Pommereux, ska ändra sig igen och besöka Stockholm den 30 maj.

Anders Malmrot reder ut begreppen i den mån det är möjligt för tillfället.

– Jag är väldigt nöjd med de inbjudningar och de hästar som redan är klara. Det finns en plats till Delia du Pommereux men jag har inte hört något ännu från ägaren. Men det borde komma ett svar inom de närmsta dagarna och naturligtvis hoppas jag kretsen kring hästen tackar ja, säger han.

Double Exposure: ”Tveksam efter gårdagen”

Många trodde att Double Exposure skulle vinna onsdagens uttagning till Elitloppet, Meadow Roads lopp.

Det slutade med en sjätteplats för Redéns stjärnsto och i stället kunde stortränarens andra häst i fältet, Heavy Sound, leda loppet från start till mål – segertiden 1.10,3 (1 640 meter med autostart).

– Jag sa redan innan loppet att Heavy Sound var intressant från ett perfekt läge och hästen har deltagit i Elitloppet förr. Double Exposure var lite seg och behövde lopp i kroppen. Där är jag mera tveksam efter gårdagen.

Heavy Sound tog chansen och vann uttagningen medan Double Exposure inte stärkte sina aktier.

Foto: Lars Jakobsson / TR BILD

”Gjorde ett kanonlopp”

Stortränaren Timo Nurmos har varit tydlig med att hans framtidshopp Seismic Wave är en av de som borde vara med i Elitloppet i år.

Den sexårige valacken slutade tvåa i Meadow Roads lopp – trots ett tråkigt åttondespår bakom bilen.

– Han gjorde ett kanonlopp som tvåa och är givetvis en häst som fortfarande är med i diskussionen. Tidigare har han inte riktigt mött de tuffaste hästarna och kunnat visa hur bra han är, men man har anat, berättar Malmrot.

Under onsdagen meddelade Pasi Aikio att hans stjärna Who’s Who inte kommer till start i Elitloppet utan satsar i stället på Harper Hanovers lopp under samma helg.

En annan häst som väljer mellan just dessa storlopp är franske Gelati Cut som slutade fyra i Paralympiatravet.

– Han avslutade väldigt bra när han väl fick fritt. Hästen finns kvar i Sverige och de har inte bestämt än vilket lopp de satsar mot. Men visst är han aktuell.

Har du hört hur läget är med Ecurie D. efter den snöpliga insatsen i Paralympiatravet?

– Han blev ju inbjuden först av alla och jag har inte hört något ännu efter det loppet. Jag vet att de skulle gå igenom honom. Jag hoppas att allt är bra och vet att de inte skulle starta om han inte är på topp. Senast fick han ett mycket tufft upplägg .

Har du fått något definitivt besked från Robert Bergh om ett Elitlopp kan vara aktuellt för Hail Mary?

– Han startar i Berth Johansson Memorial (V75–6) på Umåker på lördag. Efter loppet kommer Robert att bestämma hur han väljer att göra.

Sju rosa biljetter återstår

Det finns ett flertal hästar som är aktuella för Elitloppet. Många av dem startar de närmsta dagarna.

Anders Malmrot berättar om några av de som han har på näthinnan.

– Copenhagen Cup avgörs på söndag där Cyber Lane kan vara aktuell, han drog ett bra spår där. Heart of Steel var mycket bra i fjol men fick ett tråkigt läge med spår åtta nu i Danmark. Det är ingen direktbiljett på Charlottenlund till Elitloppet utan prestationerna som får avgöra, säger Malmrot och berättar vidare om lördagens V75-omgång i Umeå.

– Missle Hill är en av de hästar som är aktuell. Nu har han fått ett fint läge i gulddivisionen. Naturligtvis håller jag koll på alla prestationer framöver. Jag vill även säga att Click Bait som var tvungen att strykas på grund av feber senast är en av de aktuella, efter sin fina prestation på Färjestad.

En av årets jokrar i Elitloppet blir Dorgos de Guez. Men i genrepet Prix Kerjacques svek han som jättefavorit. Hur ser du på det loppet?

– Han blev trött då men jag vet efter att ha pratat med de runt hästen att han haft en tung träningsperiod och med all säkerhet kommer att vara mycket bättre på Solvalla.

Hur tycker du det ser ut totalt sett i år med de hästar som är klara och de som kan vara på gång?

– Jag är väldigt nöjd med de som jag bjudit in. Några positiva besked så har vi ett kanonfält. Jag vill även nämna vinnaren av Finlandia-Ajo, Hickothepooh, som det är lite av Åshöjdens BK över. Han visade att allt kan hända och många har möjlighet vara med i Elitloppet. Jättekul för tränarna, ägaren och alla runt hästen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Klar för Elitloppet: ”Det här känns jättebra...”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Hästar

Trav

V86

Solvalla