”Jag måste varna lite extra – passas på V75”

Sportbladets tidiga V75-tanke • Analys lopp för lopp • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 11 juni på Östersund

Publicerad 2022-06-07

På lördag avgörs V75 på Östersund med Jämtlands Stora Pris.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke inför omgången lördagen den 11 juni.

Du får tidiga analysen lopp för lopp, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

Topptrav gånger två väntar nu till helgen och vi lägger som vanligt mest krut på lördagens tävlingar. Östersund står som värd och det ser ut att kunna bli fina pengar till de tappra själar som prickar samtliga sju vinnare. Jag minns mycket väl vad som hände den här tävlingsdagen i fjol. Då duggarna skrällarna tätt, bland annat så slog en nollprocentare till i kallblodsloppet då Månlykke A.M. satte krokben för sig själv, och när krutröken lagt sig hade inte ett enda system överlevt. Norrlandsbanan har Sveriges näst längsta upplopp, glöm inte bort det.

Jämtlands Stora Pris har lockat till sig två Elitloppsdeltagare och ytterligare några som mycket väl hade kunnat få chansen. Click Bait vann spårlottningen och sitter bara inte de fyra majstarterna i benen så borde det vara vettig chans att spåra varje meter. Bakom lurar bland annat Mister Hercules (som testas med amerikasulky för tredje gången i karriären), och stentuffe Vernissage Grif (lyckades inte kvala in till Elitloppsfinalen med bakskor – nu blir det maxbalans). Slutligen så finns det en rysare med bra spår som står för tur för en fullträff.

V75-1:

7 Gardner Shaw var näst intill obetrodd i en V75-final senast och hamnade då också som väntat helt iskallt till i den absoluta kön. Över upploppet kopplade han dock på turbon och flög fram en bit bakom Oscar L.A., med 9-tempo sista 700. Hästen var tidigare ganska så ojämn men här har Westholm inte fuskat med vinterträningen. Är han lika bra som på sistone så bör han bli svårslagen. Snabb ut men tar normalt sett inte en längd på Amornero Roc.

3 Global Bookmaker har tre segrar på 52 starter men är i en ruskig författning. Framför allt för tre starter sedan var han bättre än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Via en svettig inledning i tredjespår och sedermera resa i kön avslutade han virvlande, och var exempelvis klart före Cab Lane i mål. I silverfinalen på Solvalla senast fick han aldrig fritt efter att kusken släppt ledningen och jag gissar att det inte var tomt i mål. Enklare emot nu och är ett gjutet skrällstreck på alla seriösa V75-system. Snabb ut och kanske är det läge att köra i spets där hästen endast gått vid tre tillfällen (med en seger som följd)?

5 Amornero Roc var i en härlig författning den här årstiden i fjol och slutade bland annat tvåa i dubbla bronsfinaler, endast slagen av Admiral As och Rackham vid dessa tillfällen. Han tampades även med kanoner som Aetos Kronos, Don Fanucci Zet, Extreme med flera på Åby under oktober månad. Att gå från det till att harva i en silverdivision i Östersund... ni förstår nog att Alessandro Gocciadoro har hittat en passande uppgift åt sin skjutare. Det som talar emot honom är årets minst sagt misslyckade skörd. I senaste starten reste man över till Finland och trots tidig ledning blev det soppatorsk över upploppet. Därefter har hästen varit struken för en sårskada. Normalt sett ska det vara toppchans i ett lopp som detta, den stora frågan är hur man tar ställning till de många frågetecknen.

12 Cab Lane är en mycket bra häst i grund och botten men det har bara blivit två starter hittills i år. I årsdebuten galopperade han i spets, blev över i tredjespår, backade sig sist men avslutade trots det rappt till slut. Senast fick Cab en blytung inledning i tredjespår och det kostade onödigt med kraft för att nå ledningen. Att han sedan fick topphästen Phoenix Photo över sig under slutvarvet gjorde inte saken lättare och det var tomt i tanken när man svängde in för upplopp. Goop får chansen på nytt men att vinna från bricka tolv över kort distans kräver ett ordentligt överpace. Bantades därmed bort från systemet.

1 Even's Cool Boy har slagit bättre hästar än så här tidigare och börjar hitta tillbaka till toppformen. Senast fick han gå en rejäl repa i tredjespår och höll duktigt som tvåa via 10/800. Han har haft innerspår på V75 vid två tidigare tillfällen och då varit chanslös på spets båda gångerna. Det mest troliga är tredje, fjärde invändigt och därifrån är det normalt sett lurigt att vinna på V75. Skulle det däremot bli rygg ledaren så ökar chanserna. Jag har dessutom noterat att han är anmäld barfota för allra första gången i karriären.

6 Hector Sisu öppnade mycket rappt senast men släppte sedan till topphästen Mister Hercules. Där fick han sedan snällt sitta, utan tillstymmelse till lucka. Hector återkommer efter sjukdom och är också segerlös över den aktuella distansen efter sex försök.

10 Swagger är något av folkets häst men jag vill se toppform först innan han får ett streck i nuvarande klass. Bakspår underlättar heller inte saker och ting, samma visa om det blir skor runt om.

4 Xanthis de Roi var ute så sent som i lördags och fullföljde då helt okej från kön. Han går nu upp en klass och möter betydligt tuffare motstånd än senast. Får växa in i klassen först.

V75-2:

3 L.Q.Widde har 13 vinster på 16 starter och aldrig slutat sämre än trea. Han vann ett liknande V75-lopp näst senast och gjorde det busenkelt från ledningen. Man ska dock ha i åtanke att han då hade något av en straffspark, så är verkligen inte fallet nu till helgen. Notera att han står 20 meter sämre till nu jämfört med Rönningsgutten och Norrlands Scott som båda stod för starka insatser bakom L.Q. vid den där V75-segern under april månad. Att han bara behöver ställa ut skorna för att vinna detta, trots att allt tyder på omedelbar ledning, köper jag inte. Det har blivit snabba pengar på sistone och senast gav han sig överraskande enkelt från ledningen. En trolig favorit som är i stor förlustfara.

8 Ulvsåsen fick gå hela sista varvet och mer därtill som första häst i tredjespår senast. Trots det avgjorde han till seger, med stor hjälp av Wolts upploppsgalopp. Anders Wallins undantagshäst tävlade sommarskodd för första gången i år senast och lär göra så även denna gång. Han står 20 meter sämre till nu men är så pass bra att det kan gå vägen ändå. Det är ingen vågad gissning att kusken tidigt synar positionen snett utvändigt L.Q.Widde.

14 B.W.Rune är bäst av hästarna på 40-volten och ska räknas tidigt. Näst senast höll han strålande bakom Månlykke A.M., och senast stred han som en tiger bakom Philip Ess. Går ner massor i klass till den här starten.

1 Rönningsgutten var närmast sörjande bakom L.Q.Widde när de båda möttes på Romme näst senast. Niclas Torstemos tuffing fick då det tuffare loppet och startade dessutom med 20 meters tillägg. Senast galopperade han dock oväntat 1 200 meter från mål, och är uppfräschad sedan dess. Kan få loppet i rygg på Westholms segermaskin.

5 Kalmar stod 20 meter efter Ulvsåsen i starten senast men var ikapp denne nästan omedelbart. Han blev sedan framdragen hela slutvarvet men kunde trots det inte utmana om segern. Nu ser det ut att bli barfota bak, och även om det blivit en del galopper med den balansen har Kalmar även vunnit på V75. Mycket spännande förutsättningar nu och räknas tidigt.

9 Norrlands Scott fullföljde mycket starkt från 40 meters tillägg i ett lopp under april månad och får nu, precis som då, Björn Goop i sulkyn. Samma visa var det nu senast på V75 men då fastnade hästen med rubbet sparat i ett lopp som vanns av Ulvsåsen. Kan slå till, även om han måste köras på chans.

7 Lome Storm har normalt sett en vettig uppgift men har inte startat sedan januari månad, blev dessutom nyligen struken inför en tilltänkt comeback, och därmed får han betecknas som ytterst svårbedömd. Han är dock obesegrad felfri efter tre starter i Östersund.

15 Alfie är helt på topp för dagen och galopperade senast i segerstriden. Hon har hunnit bli tolv år gammal men visar inte några större ålderskrämpor. Det är dock tufft att plocka in 40 meter på V75.

10 Sundbo Nova nöter på bra och får nu Magnus A Djuse i sulkyn, precis som vid fem av karriärens tio segrar.

12 B.W.Sture stiftar åter bekantskap med Örjan Kihlström. Sture nöter på bra men är ännu segerlös i år. Var klart efter stallkompisen B.W.Rune i mål näst senast och chanslös mot Alfie senast.

13 Guli Rubin är rejäl på alla vis men blev rejält akterseglad av B.W.Rune senast. Vid maxklaff?

V75-3:

5 Born to Run får tipset, vilket givetvis inte är någon överraskning. Hur bra var han egentligen i den senaste starten? Magnus ses sällan vingla i tredjespår men då tog det ett helt varv innan han lyckades komma ner i banan. Han körde dock vaket till spets och sedan... ja, kolla själv i lopparkivet. Fy sjutton vilket intryck över upploppet! Från sidan ser han ut som en stjärna och tävlar ännu så länge i en alldeles för låg klass. På lördag sitter chefen i sulkyn och den som svarar spets riskerar att bli väldigt, väldigt trött till slut. Bakskor senast, barfota runt om nu. Ett streck eller alla, det är frågan. 

2 Capital Gain C.C. vinner inte så ofta men har stått för många toppinsatser hittills under sin karriär. Hans svettigaste prestation var nog femteplatsen i Derbykvalet i fjol, då han trots jättegalopp i starten bjöd på en grym upphämtning – och faktiskt tog in på Brambling över upploppet. Näst senast vann han lätt från ledningen och senast kördes han snällt på innerspår, med vass spurt efter alldeles för sen lucka. Han gjorde debut med amerikansk sulky den gången men vilken effekt, om någon, denna fick får vi nog läsa oss till i veckans intervjuer med Oskar. Femåringen är startsnabb och värd en fullträff. Värst emot.

4 L.L.Labero har gjort tre starter i regi Robert Bergh och det börjar se riktigt lovande ut. I debuten var det rejält stumma ben över upploppet och inga säljande rubriker. Gången efter bet dock spurten riktigt bra till slut via 11/700 och senast var han visserligen väldigt trög i ledningen men vann trots det överlägset. Kanske är han som allra vassast med rygglopp men hamnar trots allt väldigt bra på det tack vare sin startsnabbhet. Tidigt segerbud.

7 Cab Frontline vill jag varna lite extra för. Senast chansade man och ryckte alla fyra skorna på V75, trots att hästen inte fungerat med den balansen tidigare, och att det fick önskad effekt såg nog alla. Efter en del kryssande mellan hästar sköt han till väldigt bra till slut och gick under 10/700. Passas noga.

1 Special Topmodel går upp en klass men möter trots allt enklare motstånd än senast. Vann gjorde Kentucky River på 11,1 över medeldistans och att den fyraåriga märren inte kunde följa honom över upploppet må henne vara förlåtet. Hon är ruskigt startsnabb och blir bara bättre och bättre, men har också gått tom i lopp mer än en gång i år. I ledningen är hon två av fyra.

6 The Engine föll med flaggan i topp vid andraplatsen näst senast. Senast var han med i ett lopp som föranleddes av flera omstarter, och där brände han nog sitt bästa krut. Duger bra i ett lopp som detta.

12 Mayback W.F. är en härlig bamsing som senast plockade in mark på en så pass bra häst som Mellby Joker. Hur bra den senare är såg vi om inte annat på V75 i lördags... Senast mötte han åter en del fina kullkamrater och försökte tugga ner dessa från dödens. Detta visade sig vara allt för tufft och han föll på eget grepp. Stentrist utgångsläge nu och måste vara riktigt bra för att runda allt.

8 Conch on Inn var klart slagen av Mayback W.F. när de möttes näst senast men kan bättre än så. Senast hade han en skräddarsydd uppgift på papperet och hittade också smärtfritt till ledningen. Ändå gav han sig helt utan strid över upploppet och kanske är formen inte helt på topp för dagen? För tre starter sedan var han inte så värst stort slagen av Kentucky River. Löper han upp till sitt fulla kunnande får de övriga det hett om öronen. 

3 Money Smile kördes snällt senast och fick luckan först 300 kvar. Spurten bet bra i skymundan och formen verkar fortsatt god. Kan öppna vettigt.

10 No Limit Express hamnade helt galet på det senast och sågs sällan i bild. När han väl dök upp i sista sväng slutade det med galopp, så jag vet inte riktigt hur man ska bedöma den insatsen. Kapacitet för seger finns absolut men hur det är med dagsformen är en helt annan femma.

11 A Knight's Victory går inte att ogilla. Han är inte mycket större än de där minihästarna som värmer upp Elitloppspubliken under morgontimmarna men springa, det kan han. Näst senast testade Jill Ivarsson lyckan på V75 men det blev rätt tokigt med inledande resa i tredjespår den gången. Senast tog man dock snabb revansch och hästen var överlägsen trots att han fick gå först i tredjespår under slutrundan.

9 Final Whistle mötte bland annat Cab Frontline senast och fick då en tuff resa utvändigt ledande Mellby Joker. Över upploppet var det överkokta Barilla-ben och nu väntar en snällare resa.

V75-4:

3 Bentley Gar har gjort två starter i regi Timo Nurmos och varit jättefin vid raka segrar. Senast kördes hon tidigt till ledningen och sedan satt kusken mest och bevakade hästen i rygg. 11/700 var ingen värdemätare på vad den här tjejen kan då det såg ut att finnas ett ton i linorna. Hon har ännu så länge inte visat någon vidare startsnabbhet på svensk mark men det är ingen vågad gissning att kusken kör till så fort krutröken lagt sig. Oavsett taktiskt upplägg är känslan att Bentley Gar står billigt placerad i loppet och därmed borde ses med fina segermöjligheter.

1 Imperias Juliette är en duktig märr som senast sopade banan med motståndet. En tuff repa i tredjespår verkade inte bekomma henne det minsta och segern blev till slut mycket enkel. Hon har öppnat rappt bakom bilen förr och kanske är kusken sugen på att köra i ledningen? Från stallet låter det dock som om man mer än gärna tar rygg på min tipsetta. Lär sluta ganska långt framme oavsett taktik.

10 Best In Show As har inte ens tjänat halvmiljonen men var trots det ute mot Honey Mearas i Stoeliten näst senast. Smögs då invändigt och höll överraskande positivt som sexa via 11/700. Senast var hon ute i normal klass och var då bara en hals ifrån att tugga ner ledaren. Här finns det fartresurser och nu blir det jänkarvagn för första gången på länge.

12 Hazyshadeofwinter har en lurig uppgift på papperet men detta handlar trots allt om en järnmärr som tampats mot tuffa hingstar. Senast, i en V75-final, smögs hon invändigt och pressades inte nämnvärt över upploppet. Hon gör sällan ett dåligt lopp och rundar de flesta under slutvarvet.

13 Graces Candy kan massor i ljusa stunder. För tre starter sedan stod hon för en heroisk insats som tvåa, endast slagen av Namur. Gången efter fastnade hon med gott om krafter kvar och senast höll hon starkt i spåren på V75. Kan slå till utan allt för mycket vingel.

6 Carroty känns lite småspännande här. Hon var mycket bra vid raka vinster och har även tampats en del mot vassare märrar än så här, om än utan framgång. Senast försökte hon utmana tuffa hingstar som Soul Tan och fullföljde godkänt som trea. Kan dra iväg fint och behöver inte hamna så illa till. Fullt tänkbar.

15 Krakas är ruskigt speedig med rätt resa och har dessutom formen helt på topp. Hon avslutade bra från kön senast efter att ha kommit iväg dåligt från springspår på tillägg. Om hon blir framdragen till upploppet så går ingen säker. Absolut ingen.

4 Waka Waka var rejäl vid seger från utvändigt ledaren senast och har vid några tillfällen mött kulltoppar. I vintras radade hon upp fyra raka segrar men sedan gick det troll i det hela. Kan hon nu äntligen vara på gång igen?

14 Omega Superstar är duktigt stark och övertygade vid dödensvinsten näst senast. Senast fick hon åter en tuff resa men galopperade in på upploppet med en framskjuten placering på gaffeln. Främst ett platsbud härifrån.

2 Global Opportunity är en fin dam för klassen. Näst senast kördes hon i spets på V75 men orkade inte riktigt i ett lopp som vanns av Unique Juni. I årsdebuten senast fick hon en passande smygresa och avgjorde knappt men säkert via 13/700. Tuffare motstånd nu men skrällbud på läget, och Linus Lönn går på vatten för dagen (tre vinster på hans elva senaste starter).

5 Favourite Picture har två raka spetssegrar och är tillräckligt kvick i benen för att utmana om ledningen på nytt. Det ska dock tilläggas att hon på intet vis imponerat och det skulle förvåna mig om kusken väljer att köra i spets på lördag. Jag passar.

11 Creek's Nu Love kvalade i fjol in till det norska Stokriteriet men var där stort slagen som trea. Hon har två lopp i kroppen efter uppehåll och tycks ännu leta efter storformen. Jag har väl inte imponerats nämnvärt av henne hittills och avstår spel.

7 R.M.G.Lady In Red är rätt så svårbedömd för mig. Hon vinner flitigt på hemmaplan men har då inte mött det tuffaste av motstånd. Chansartat utgångsläge och även om hon kan öppna lär det bli en hel del spår på vägen. Nja.

V75-5:

4 Load Master inledde karriären lovande för Stefan Melander och var i sin femte start i livet hårdare spelad än topphästen Brambling, bara en sådan sak. Givetvis visade sig Redéns skjutare för tuff den dagen men Load Master var trots allt duktig tvåa. Ett antal starter senare kvalade han in till en E3-final men galopperade då i sista sväng med till synes en del krafter kvar. Hästen håller sedan en tid tillbaka till hos Håkan Skoglund och där har också vinsterna börjat komma. Han var urläcker i årsdebuten och vann då åkandes från ledningen. Näst senast tog han stryk från samma position men vinnaren av loppet ser väldigt bra ut, och dessutom hade Load Master varit struken för hosta inför det. Senast bärgades en enkel seger, från spets, men det blev rätt intetsägande. Detta är en talang som tagit båda livets vinster över just lång distans, och dessutom är han ruskigt startsnabb. Får tipset i vidöppet lopp och tänkbart förslag till singelstreck på de mindre systemen.

9 Mercenary var klart slagen av stallkompisen Starstrucked i årsdebuten (dock stygg resa den gången) men har sedan man hängde på en amerikansk sulky på honom formligen exploderat. Tre raka vinster på lika många starter med denna och framför allt senast var den från sidan ganska oansenliga pållen härlig att skåda. När Westholm gav Mercenaty marschorder på sista bortre långsidan sa det bara "pang" och man skulle nog kunna få plats med en Finlandsfärja mellan honom och tvåan i mål. Han sprang och klippte med öronen och hade nog kunnat fortsätta ytterligare ett varv i samma tempo. Elddop nu och ännu så länge svårbedömd över distansen, men är han lika fin som näst senast blir det åka av. 

1 Global Crusader bör man också ta på största allvar. Han har fungerat riktigt fint på ny balans och vann trots tidig galopp senast, på ett imponerande sätt ska tilläggas. Distansen borde inte spela honom ett spratt och han är tveklöst värd sin plats på V75-lappen.

11 Timo Jutila, döpt efter en finsk OS-bronsmedaljör i ishockey, är ännu obesegrad felfri. Han inledde karriären med fyra raka vinster från debuten men fick senast sin fina rad bruten då han snubblade sig i galopp dryga varvet från mål. Dessförinnan har han tagit tre spetssegrar, och även vunnit ett lopp från utvändigt ledaren. Bakspår nu men Bergh lär knappast lägga några fingrar emellan här. Full gas framåt!

8 Mizai varnade jag alldeles extra för på V75 näst senast men då fick han tyvärr chansen alldeles för sent för att hinna fram till seger. Senast tog han gruvlig revansch i ett överpacat lopp och bjöd då på en härlig svepning från kön till spets. Segermarginalen var väl längden av en fotbollsplan och helt klart är detta en fyraåring som jag är svag för. Med minsta lilla klaff från bricka åtta så blir han livsfarlig.

2 Mafioso Lynx stod i årets kanske mest obegripliga odds i ett enklare sällskap senast, låt vara att det var ofördelaktig distans den gången, men tyvärr gav kusken sin häst en snäll resa värdig en chanslös knapp 50-oddsare... Det var synd eftersom Elfvings trögstarke femåring troligen hade vunnit loppet annars. Mafioso avslutade fjolåret med att småskrälla på V75 över den aktuella distansen och lär rensa friskt på nytt vid vinst. Första barfota runt om i karriären och obesegrad i spets efter två försök.

5 Starstrucked inledde sin karriär med att gå segerlös i sina 23 första starter, innan hon sedermera avlade sitt maiden på fint sätt från utvändigt ledaren. Senast avslutade hon rappt vid sen lucka, även om hon i sedvanlig stil inte var helt körbar (det har blivit galopp i 16 av 26 starter hittills). Besitter prima styrka och kan bli en obehaglig överraskning för spelarna. Debut med Goop i sulkyn.

6 Firefoot är kapabel men ännu inte att lita på. Var senast ute på V75 men galopperade i sista sväng i sin iver att hitta en öppning. Felfri duger han bra i dessa sammanhang.

12 Run N'Cola var ute på V75 senast och tvingades då till en våldsamt snabb öppning för klassen. Den öppningen satt i benen och det var rejält stumma ben till slut. Testades då med rycktussar och barfota fram för första gången men effekten verkade utebli. En startsnabb häst som gör debut över lång distans, och troligen behöver söka ryggar nu för att blanda sig i segerstriden.

7 General Norrgård tappade visserligen från rygg ledaren senast men krossade trots allt sitt personliga rekord, och så mycket mer kan man inte kräva. Han är rask ut och har ännu inte varit sämre än trea felfri. 

10 Young Danne är en lovande treåring som i sina två senaste starter, tillika vinster, höjt sig några snäpp. Båda gångerna har han fått svar om ledningen, båda gångerna har han enkelt mosat ner allt. Hemmahästen står perfekt inne på pengarna och även om det handlar om distansdebut är känslan att han absolut inte kommer att vara missgynnad av denna. Möter dock äldre mer rutinerade kamrater nu, det kan fälla avgörandet. 

3 Behind Lord släppte spets senast och avslutade piggt vid fritt, på nytt rekord dessutom. Gången innan vek han ner sig enkelt från ledningen på V75 och känns väl inte glödhet i denna omgivning, Kihlström till trots.

V75-6: 

7 Mister Hercules har inlett året på bästa vis och det hade inte känts galet om han fått en inbjudan till Elitloppet. Tre starter har resulterat i lika många segrar och nu väntar så det riktiga elddopet mot den äldre eliten. Känslan är dock att detta kommer att gå alldeles utmärkt och till skillnad från sina tuffaste konkurrenter tar han sikte på Östersund betydligt mer utvilad. Sånt måste man ta i beaktande. Dock viss vingelrisk från ett svårt utgångsläge. Jag noterar att det nu blir vagnbyte. Vid de två tidigare försöken har dock Hercules felat båda gångerna.

1 Click Bait var strålande fin i Gävle då han dansade ifrån sina konkurrenter över upploppet, och i och med vinsten kvalade in till Elitloppet. Där gjorde han på intet vis bort sig. I försöket blev det en snäll resa och sparade krafter över mål. I finalen satte kusken allt på ett kort och svarade ledningen i en mycket tuff öppning. Det är givetvis lätt att agera staketkusk och ha åsikter om taktikvalet, men jag köper Stefan Melanders resonemang om det ologiska att släppa ifrån sig en position där Click Bait annars trivs förträffligt. Favoriten Don Fanucci Zet hade trots allt felat från start och de utländska gästerna hamnat en bit ner i fältet. Melander och Ohlsson spände bågen, det ska de ha en eloge för. En femteplats är inget att skämmas över. Medeldistans är ett litet minus (nio raka utan vinst över densamma) men i nuvarande praktslag fungerar även det. Var exempelvis vass trea i detta lopp i fjol. Om hästen inte är allt för sliten efter fyra lopp på mindre än en månad så duger han utmärkt. Spets och slut, hämta ut? Han har gått i ledningen vid 16 tillfällen på svensk mark och vunnit nio.

10 Vernissage Grif är en topphäst i grund och botten men hur är det egentligen med dagsformen? Näst senast fick han visserligen en småtuff resa utvändigt ledaren men hade inget svar över upploppet. Senast, i ett Elitloppsförsök, blev han perfekt framdragen av Etonnant under slutvarvet men kunde... just ingenting till slut. Jag minns dock hellre hur bra han var den här årstiden i fjol då han mosade ner Hail Mary i Jämtlands Stora Pris, där bland annat Click Bait fanns i det slagna fältet. Räkna med ett offensivt upplägg och motståndet avskräcker inte det minsta. Nu blir det dessutom barfota runt om, en balans han är obesegrad med i felfritt lopp på svensk mark.

2 Spickleback Face kunde inte hålla ryggen på Selected News under slutvarvet senast och var väl kanske inte som allra bäst just den dagen? Gången innan avslutade han rasande i skymundan i Paralympiatravets final och hade visat storform en längre tid även innan dess. Första gången någonsin med amerikansk sulky! Farlig att nonchalera.

3 Gareth Boko blev i och för sig avklädd av Click Bait i senaste starten men fick då trots allt gå först i tredjespår en stor del av slutrundan. Klockan visade höga 8/700 och mer kan man inte begära. Kan absolut slå till på lördag.

8 Selected News var en supertalang i tidigare regi och i Svante Ericssons trygga nypor verkar femåringen ha tagit ytterligare kliv. Han stod för en jättefin insats som tvåa i Harper Hanovers lopp, endast slagen av ett franskt stayermonster, och jag kan absolut se honom spurta till sig en framskjuten placering på lördag. Tufft motstånd, visst, men nog fasen känns det spännande med Björn Goop i sulkyn? Synd på startspåret men amerikansk sulky för andra gången. Vid enda tidigare försöket blev det seger.

5 Milliondollarrhyme har det väl inte gnistrat om i år men han avslutade trots allt riktigt vasst i finalen av Sweden Cup senast. Kusken tvingades ta upp din häst från start den gången och nöja sig med en utvändig position i kön. Visst blev hästen sedan fint framdragen men intrycket var ändå positivt då han plockade in på vinnande Beppe Bi över upploppet. Viss chans.

4 Milligan's School kan "allt" i ljusa stunder men det har endast blivit två segrar på de 17 senaste starterna. Visserligen är det alltid riskabelt att såga den gamle fightern men senast gav han trots allt upp lite väl enkelt från ledningen. Han har inte startat sedan dess och får visa färsk form innan jag streckar honom.

9 Dwayne Zet börjar så sakta växa in i högsta klassen, och det trots att han ännu befinner sig i silverdivisionen. Han kvalade in till finalen av Sweden Cup via 9/700 i försöket, men där gick man lottlös efter en snäll styrning. Motståndet är väl kanske inte det allra tuffaste som skådats i ett lopp av den här digniteten men att kräva seger för hemmahästen vore trots allt att gapa efter för mycket.

V75-7:

6 Devils Tongue hade kunnat gå ut i klass I-finalen under Elitloppshelgen men skickliga Sandra Eriksson valde istället att ta sig an flera av Europas bästa fyraåringar i Fyraåringseliten. Även om Boden-hästen inte kunde hålla ryggen på råämnet Callmethebreeze den sista biten, och dessutom blev nerspeedad av Invictus Madiba, så var insatsen ändå väldigt bra. Det gick väldigt snabbt till slut och Devils Tongue såg inte tom ut över mål via 9/700. Vinnaren nämns redan som en tänkbar Elitloppshäst för nästa år. Hur många sömnlösa nätter kan det då bli för Sandra över Abbys Wise As, L.L.Royal och de övriga?

3 L.L.Royal har gjort två starter i regi Robert Bergh och tveklöst har hästen höjt sig hos en av landets vassaste hästkarlar. Idel vinster hittills, först från dödens på bra vis och senast var han rent ljuvlig att skåda. Trots tufft tempo i ledningen bara försvann han ifrån sina konkurrenter över upploppet via 10/700. Motståndet på lördag känns inte så värst mycket tuffare än det han utklassade senast och lita på att Bergh har seger i blick.

4 Abbys Wise As blir spännande att följa här. Senast fick han det mesta serverat men bara forsade förbi motståndet sista biten via 10/800 och 9/400. Tuffare motstånd på lördag men kan öppna och som jag redan nämnt är inte detta historiens tuffaste bronslopp.

2 Parker tog något galoppsteg i starten i Harpers och hamnade lite väl långt ner i fältet. Inte blev det bättre under slutvarvet då Piemonte kastade ankare och drog med sig flera deltagare bakåt. Över upploppet var Parker helt utan chans och även om det inte slog gnistor om honom så blev loppet helt tokigt kört för hans del. Kapacitetsmässigt är han inte sämre än någon annan och dessutom maxas det i både balans och utrustning. Distansen kan måhända vara i kortaste laget för honom. Örjan upp! 

9 Santos de Castella kördes i spets i Harper Hanovers lopp och såg länge ut att kunna blanda sig i segerstriden. Över upploppet tröt dock krafterna och det kanske inte var överraskande med bara ett lopp innanför västen på sex månader. Den genomköraren borde ha fört fram hästen oerhört och trots debut i klassen får han inte räknas bort, även om bakspåret är ett minus (samtliga karriärens åtta segrar är tagna från spets). Dessutom är det klart plus med amerikansk sulky (hans tre senaste vinster är tagna med denna).

1 Reven Dejavu är en smula svårbedömd efter uppehåll. Det finns dock en del kapacitet i den här gossen och i senaste starten, på V75, satt han fast med rubbet sparat i ett lopp som vanns av Epimetheus. Inte otänkbar som vinnare om han får "sitt" smyglopp. Han är dock inte så dålig från spets heller (sju av tio i den positionen).

8 Claude P.Hill var möjligtvis bättre än någonsin senast då han bollade med motståndet via 10/800. Stallkompisen Xanthis de Roi hade inte skuggan av en chans att utmana honom över upploppet och det intrycket bådar gott för framtiden. 

5 Faster Than You utrustas med en amerikansk sulky för första gången i karriären, körs barfota runt om och har grymme Magnus Djuse som pilot. Ska absolut inte avsågas trots att han står hårt inne på pengarna.

10 Ellis Pride var mer än lovligt blek vid fjärdeplatsen näst senast men klart vassare på V75 i den efterföljande starten. Hamnade då som väntat pyrt på det men spurten bet riktigt bra. Känslan är att motståndet denna vecka inte är lika blodigt som det han mötte senast. Spurtar ner många på nytt.

7 Harper Seabrook serverades en fantastisk resa av kusken senast och tackade för det genom att spurta positivt som tvåa bakom en överlägsen blivande topphäst vid namn Laradja Vritjhout. Gången innan fastnade Berghs häst med ett ton kvar på V75 så formen är det absolut inga fel på. Harper Seabrook vinner visserligen inte ihjäl sig på lördagar men har till skillnad från flera konkurrenter hunnit skaffa sig hårdhet i klassen. 

12 Hefner Am är högkapabel men fungerar inte alltid. Galopperade till synes utan större anledning efter dryga varvet i klass I-finalen senast och gör nu debut i brons.

11 Twigs Got U. är bortlottad och möter för hårt motstånd. Hamnar därmed sist i rankingen.

Tidiga spikarna:

5 Born to Run (V75-3) är tveklöst hästen att slå i detta annars oerhört streckkrävande försök i klass I. Det finns gott om roliga skrällbud men så fin som Born to Run såg ut i senaste starten kan jag inte motivera en gardering. Alessandro kör nog till direkt och jag skulle inte vilja vara kusken som tar emot honom. Att det blir barfota runt om nu känns som salt på såret. Toppchans och lördagens bästa förslag till singelstreck.

3 Bentley Gar (V75-4) har gjort precis allt rätt i ny regi och här har Timo Nurmos hittat en passande uppgift åt sitt nyförvärv. Andreas Lövdal i sulkyn är säker och klarar han att få runt "galningen" Cobra så ska Bentley Gay vara en promenad i parken för kuskbegåvningen.

Tidiga skrällarna:

3 Global Bookmaker (V75-1) står på tur för en fullträff efter flera riktigt fina insatser på V75. Pangspår nu och åtminstone på papperet ser det ut att bli antingen spets eller rygg ledaren. Gardner Shaw blir sannerligen inte lätt att komma till tals med men skulle Kihlström hamna på vingel från spår sju ökar segerchansen för mitt drag.

1 Rönningsgutten (V75-2) kan få segern serverad på silverfat bakom L.Q.Widde och i ett väldigt svårlöst kallblodslopp är Tomas Petterssons uppsittning loppets roligaste skrällbud. Till ett vettigt odds dessutom?

1 Global Crusader (V75-5) är inte den bästa hästen i fältet men han har det mest gynnsamma startspåret. Han har inte laddats fullt ut bakom bilen ännu men ser ut att kunna öppna skapligt. Min förhoppning är att han håller ut Behind Lord och sedan välvilligt släpper till Load Master. Med fritt i tid så...?

2 Spickleback Face (V75-6) var visserligen chanslös i Harper Hanovers lopp men betydligt vassare gången innan. Intressant läge för ovanlighetens skull, och dessutom vagnbyte nu. Jag vägrar åka på Daniel Wäjerstens bössa.

4 Abbys Wise As (V75-7) hade lekstuga från andra utvändigt senast och även om motståndet är tuffare nu så blir hästen intressant att följa. Laddades inte en meter från start senast – dags nu?


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 3, 5, 7 (12-1)

V75-2: 1, 3, 5, 8, 14 (9-7)

V75-3: 5 Born to Run (2-4)

V75-4: 3 Bentley Gar (1-10)

V75-5: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12 (7-10)

V75-6: 1, 2, 7, 10 (3-8)

V75-7: 2, 3, 4, 6 (9-1)

Systemkostnad: 2 160 rader/1 080 kronor

Banfakta, Östersund

Banförkortning: Ös

Längd: 1 000 m

Bredd: 21,2 m (2140 m), 20,2 m (1640 m)

Upplopp: 218 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Startlistor:

V75-1, 1 640 meter auto

1 Even's Cool Boy - Dunder R 6 3 6 1 2 10,7a

2 Balotelli Crown - Ohlsson U 4 5 4 3 6 10,9a

3 Global Bookmaker - Djuse M A 2 8 3 2 6 11,3a

4 Xanthis de Roi - Wäjersten D 2 d 6 2 6 10,6a

5 Amornero Roc* - Gocciadoro A 0 d 0 0 4 10,9a

6 Hector Sisu - Forss M d 1 7 2 3 10,2a

7 Gardner Shaw - Kihlström Ö d 0 1 1 2 11,8a

8 Global Tailwind - Skoglund R N 2 6 3 0 2 11,6a

9 Exodus Brick - Westholm J 0 0 1 5 7 11,5a

10 Swagger - Eriksson S 1 d 1 0 d 11,1a

11 Reddington - Bergh R 5 3 0 3 1 11,5a

12 Cab Lane - Goop B 3 2 6 3 4 10,8a

V75-2, 2 140 meter volt

1 Rönningsgutten - Pettersson T 3 1 3 2 0 24,2

2 Harry Växus - Ohlsson U 6 3 4 3 4 24,0

3 L.Q.Widde - Westholm J 1 1 1 1 3 22,7

2 160:

4 Sundbo Komet - Skoglund R d 1 1 1 5 25,2

5 Kalmar - Svensson H 1 2 4 1 4 23,5

6 Kong Henry - Olsen J O 6 0 4 4 0 23,0

7 Lome Storm - Bergh R 3 1 7 d 3 24,3

8 Ulvsåsen - Linderoth P 6 1 7 1 1 24,0

9 Norrlands Scott - Goop B 2 1 3 3 7 23,6

10 Sundbo Nova - Djuse M A 0 6 0 4 3 23,5

2 180:

11 Faks Nils - Eriksson E 6 5 7 8 0 22,3

12 B.W.Sture - Kihlström Ö 2 5 4 8 2 22,4

13 Guli Rubin - Lennartsson P 1 5 3 3 5 23,0

14 B.W.Rune - Djuse M E 6 1 d 2 2 23,1

15 Alfie - Karlsson L-E 3 d 3 1 2 23,6

V75-3, 2 140 meter auto

1 Special Topmodel - Pieters D 3 4 0 2 4 11,6a

2 Capital Gain C.C. - Kylin Blom O 5 5 4 1 4 11,5a

3 Money Smile - Linderoth P 4 2 1 2 4 12,6a

4 L.L.Labero - Bergh R 3 0 7 2 1 11,8a

5 Born to Run* - Gocciadoro A 0 1 1 4 1 11,8a

6 The Engine - Westholm J 0 1 1 2 6 12,6a

7 Cab Frontline - Pettersson T 3 4 4 1 3 13,4a

8 Conch on Inn - Skoglund R N 1 0 2 0 3 13,5a

9 Final Whistle - Djuse M 3 d 1 2 4 13,9a

10 No Limit Express - Djuse M A 2 d 1 d d 12,7a

11 A Knight's Victory - Ivarsson J 2 1 1 0 1 13,2a

12 Maybach W.F. - Lindqvist O A 1 1 1 2 5 12,7a

V75-4, 2 140 meter auto

1 Imperias Juliette - Strandberg E 2 0 d 7 1 12,7a

2 Golden Opportunity - Lönn L 1 3 2 6 1 12,5a

3 Bentley Gar* - Lövdal A d 0 d 1 1 11,9a

4 Waka Waka - Hammarström N 5 3 0 6 1 14,7a

5 Favourite Picture - Björk J A 0 0 3 1 1 13,1a

6 Carroty - Lindblom C P 1 1 0 d 3 13,2a

7 R.M.G.Lady In Red* - Kolle L F 5 1 4 1 1 12,8a

8 Turmalin Yankee - Vikström L H 0 3 0 0 2 13,4a

9 Caribbean Blue Ås - Karlsson V 3 2 3 6 0 12,8a

10 Best in Show As - Nurminen I 1 2 0 6 2 12,2a

11 Creek's Nu Love* - Berg-Almaas A 3 1 4 3 4 13,6a

12 Hazyshadeofwinter - Lilius M 1 2 1 2 0 12,0a

13 Graces Candy - Ekberg W 2 0 2 3 2 11,7a

14 Omega Superstar - Jonasson Z 2 3 d 1 d 12,6a

15 Krakas - Wäjersten O 7 2 1 1 3 12,5a

V75-5, 2 640 meter auto

1 Global Crusader - Svensson H 1 4 2 1 1 13,4a

2 Mafioso Lynx - Skoglund R N  2 1 0 4 0 13,9a

3 Behind Lord - Kihlström Ö 2 1 1 5 4 12,1a

4 Load Master - Ohlsson U 0 4 1 2 1 12,1a

5 Starstrucked - Goop B d 2 1 2 3 14,4a

6 Firefoot - Djuse M A 1 1 d 1 d 14,1a

7 General Norrgård - Wäjersten D 1 2 1 2 3 13,6a

8 Mizai - Olsen J O 1 1 0 4 1 12,0a

9 Mercenary - Westholm J 4 3 1 1 1 12,8a

10 Young Danne - Linderoth P 1 0 4 1 1 15,3a

11 Timo Jutila - Bergh R 1 1 1 1 d 14,2a

12 Run N'Cola - Djuse M E 6 1 1 2 5 12,2a

V75-6, DD-1, 2 140 meter auto

1 Click Bait - Lennartsson P 3 5 1 2 5 09,2a

2 Spickleback Face - Wäjersten D 1 1 2 5 7 11,2a

3 Gareth Boko - Djuse M A 4 d 1 3 4 09,1a

4 Milligan's School - Eriksson U 1 5 0 3 6 09,8a

5 Milliondollarrhyme - Larsson F B 2 2 6 3 3 09,2a

6 Digital Class - Ohlsson U k 1 3 4 2 11,5a

7 Mister Hercules - Kihlström Ö 1 2 1 1 1 10,9a

8 Selected News - Goop B 5 2 4 1 2 11,9a

9 Dwayne Zet - Djuse M E 3 0 8 3 0 11,4a

10 Vernissage Grif* - Gocciadoro A 1 0 1 4 7 09,2a

V75-7, DD-2, 2 140 meter auto

1 Reven Dejavu - Djuse M E 3 5 3 2 5 11,5a

2 Parker - Kihlström Ö 1 6 8 d 0 12,0a

3 L.L.Royal - Bergh R 8 7 0 1 1 12,4a

4 Abbys Wise As - Gocciadoro A d 1 2 d 1 11,0a

5 Faster Than You - Djuse M A 1 7 2 d 1 13,6a

6 Devils Tongue - Eriksson S 0 5 1 1 3 10,5a

7 Harper Seabrook - Lindqvist O A 5 6 8 0 2 10,5a

8 Claude P.Hill - Wäjersten D 3 2 4 6 1 11,3a

9 Santos de Castella - Westholm J 0 1 d 1 6 12,1a

10 Ellis Pride - Svensson H 2 1 2 4 4 13,3a

11 Twigs Got U. - Skoglund R N 3 d 1 4 3 11,5a

12 Hefner Am - Ohlsson U 3 0 2 0 0 13,8a


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!