Grand Slam 75-tips

”I ledningen bör det vara spel mot ett mål”

Per Nicklasson synar GS75 lopp för lopp • Söndagen den 23 januari

Av: 

Per Nicklasson

Florist och Kevin Oscarsson spikas på GS75 i eftermiddag.
Florist och Kevin Oscarsson spikas på GS75 i eftermiddag.

TRAV

Vill du ha vanilj eller chokladglass?

Måste jag välja, kan jag inte få båda?

Nej, du måste välja!

Jag vill inte!


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets experters andelsspel på Grand Slam 75 [Extern länk]


Liknelsen är kanske dålig? Det är klart att man både man  kan och bör unna sig såväl vanilj- som choklad om man är glassugen och inte kan bestämma sig.

Men som spelare har man inte alltid den möjligheten – och det är lite av det värsta som finns. Problemet är egentligen det omvända: Man har massor av spikförslag, men  inget av dom är urstarkt, och det slutar med att man helst skulle helst vilja gardera alla. GS75-omgången i Halmstad idag är sådan. Förutom Florist i GS75-1 var det huvudvärksframkallande att hitta den så nödvändiga andraspiken. Det gick till slut. Men blev det rätt? Det är väl egentligen därför vi alla spelar, är det inte? För att få svaret på den typen av frågor.

GS75-1:

4 Florist var streckfavorit på V75 senast Men kusken Kevin Oscarsson var inte helt nöjd med hennes värmning den dagen på och på vinnarspelet sprang hon upp i dryga fyra gånger pengarna. Hans spaning var korrekt, Florist galopperade ut ur första sväng och hennes segerchanser flög sin kos. Men hon visade i upphämtningen att formen sitter där fortsatt. Jag tror att man kan tillskriva banunderlag en del av skulden i att Florist inte såg ut eller kändes som bäst den där lördagen för två veckor sedan. Halmstads banunderlag är dock alltid skonsamt. Om man tittar på motståndarna häst för häst är det bara 1 Exclusive Matter och i viss mån 6 Arendelle som är  allvarliga utmanare. Exclusive Matter har dessutom ett bra spår, håller han spets säljer han sig dyrt. Men jag tror inte att han gör det. Han har öppnat bra bakom bilen, men de första stegen är han inte så explosiv. Florist behöver inte vara den som snuvar Exclusive Matter på spets, bara någon gör det samtidigt som Florist svarar ut Arendelle så kan hon köra sig till ledningen i andraskedet. Lyckas det tror jag att loppet är över. 37 procent på henne i skrivande stund är bra eftersom det här är en triple-head där Florist är den som har bästa chansen.

GS75-2:

Den här spårtrappan blev inte fulltecknad. Det ska dom rutinerade hästarna tacka för. Hade 2 Le Piment haft ytterligare tre hästar mellan sig och 10 Lucifer Sam samt 12 Izzi’s Newport hade dessa två förmodligen fått för långt fram. Det kan dom få nu också, eftersom Le Piment imponerade senast och garanterat blir svår att plocka längder på. Men 10 Lucifer Sam och 12 Izzi’s Newport är så pass bra att dom med sin i kraft av sin större rutin ändå kan hinna på honom till slut nu när fältet inte blev fullt. Tre streck är jättestarkt, men om 9 Filip Winner blir så bortglömd som han ser ut att bli (just nu streckad på under två procent) kan det vara värt att betala för honom också. Sedan är ju 11 Flirting Diamond i grunden också en mycket fin häst. Han har inte fått till det på slutet men den här gången slipper han i alla fall sadel, för det var inte roligt att se honom i montédebuten senast. Den disciplinen var av den starten att döma inte alls hans grej.

GS75-3:

Första tanken var att spika 1 Nan’s Cash som jag tror håller ledningen. Men så läser jag att att Peter Untersteiner tycker att hon är bäst med smygresa. Eftersom har innerspår är det rimligt att tänka sig att det i så fall är rygg ledaren man siktar på. Sitta med spik på en häst som måste ha turen att få lucka i tid från den positionen, det vill jag inte göra. Tur behöver man alltid när man spelar, men man behöver inte aktivt söka upp situationer där man gör sig beroende av den. Därför blir det sex streck här. Det är ett rätt fint lopp för klassen och årstiden.

GS75-4:

Hade lite magkänsla för 3 Woodbury Wine i ett V75-lopp senast men efter invändigt smygresa gick hon i mål med krafter kvar och fick aldrig chansen att på allvar visa vad hon kunde den dagen. Debut på lång distans nu, inte säker på att hon hanterar den, någon fördel är det i alla fall knappast. Men med en snäll ryggesa kan hon nog avsluta bra. 1 Domingoa har vunnit på lång distans. Hade jag varit säker på att hon skulle hålla ledningen hade jag gått rakt ut på henne. 4 Thebankonbroadway imponerade senast. Speciellt med tanke på att hon på grund av olyckliga omständigheter kom fram till Solvalla i princip när starten för hennes lopp skulle gå. Man hann bara sela ut henne, sedan gick hon ut och vann. Tänk vad hon ska kunna göra nu när dom får chans att förbereda henne som man ska. Eller är det kanske precis tvärtom, visar det sig?

GS75-5:

Jag gillar 1 Encru Cloc som är en häst som jag sett en del i Danmark. Senast trivdes han inte på banunderlaget, men det är som tidigare nämnts ingenting man behöver oroa sig för i Halmstad. 12 Legend V.S. Är en klassig häst och 9 Xet Diablo har jag hela tiden anat hög kapacitet i. Även efter att jag lämnat in min kupong idag kommer jag att vara i valet och kvalet: Gjorde jag rätt som garderade Encru Cloc eller borde jag ha spikat honom? I slutändan resonerar jag ändå som så, att tre streck känns tämligen starkt, och kan man ”helgardera” ett lopp med blott tre streck har man väl ändå kommit billigt undan?

GS75-6:

1 T Wall’s Kastor är en mycket fin häst, men uppträdandet bakom bilen senast lämnade en del i övrigt att önska. Stressigt innerspår nu kan göra saken ännu värre, å andra sidan: Nu vet kusken om vad som gäller. T Wall’s Kastor är som Encru Cloc i föregående avdelning – spika eller gardera. Men här var valet att gardera ändå lite enklare. 12 Sangria Pellini övertygade senast, givet bud trots tolftespår. Med 7 Icebreaker Sisu och 9 Leia Diablo på kupongen också känns det tryggt, det här är inte avdelningen vi spricker i.

GS75-7:

GS75-avslutningen är hopplös. Därför väljer jag att blunda för alla frågetecken, och dom är många, som omgärdar 7 Fromming. Som att han inte startat på nästan tre månader; att han nästan uteslutande tävlat skolös här i Sverige; att han förmodligen är bäst på kort distans. Men som jag läser loppet borde han trots spåret ganska smärtfritt kunna komma till ledningen. Jag tror inte att någon vill trycka upp tempot sedan. Då blir det här till ett sprinterlopp ändå kanske? Jag har en dröm om att konkurrenterna ska sitta still fast det går 1.21 på varvet. Fromming har bra segerinstinkt och behöver han bara springa riktigt fort i 400 meter kan det nog gå trots förmodad ringrost och ovana vid att tävla med skor på.

Söndagens tre bästa tips

1 Encru Cloc (GS75-5) är en stark och fin häst som inte kan hålla ledningen, men krossar allt till slut ändå?

7 Fromming (GS75-7) har vilat, formen? Bra uppgift dock, trolig spets står det i programmet.

4 Florist (GS75-1) ska ”bara” avgöra spetsstriden till sin fördel. Sedan bör detta vara spel mot ett mål.

Per Nicklassons GS75-system

GS75-1:4 Florist (1,6)

GS75-2:2,10,12 (9‚11)

GS75-3:1,3,7,9,11,12 (5,2)

GS75-4:1,3,4 (10,2)

GS75-5:1,9,12 (4,7)

GS75-6:1,7,9,12 (2,6)

GS75-7:7 Fromming (10,9)

648 rader/648 kronor


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets experters andelsspel på Grand Slam 75 [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Hästar

Trav