”Admiral är kvickare i steget än Victory Tilly”

Reijo Liljendahl i stor intervju om reklamhästen Admiral As, kärleken till sporten och en eventuell pension: ”Jag kommer inte att mata duvor i parken...”

Reijo Liljendahl och Admiral As.
Reijo Liljendahl och Admiral As.

Reijo Liljendahl har två toppchanser inom V75-spelet på hemmabanan Solvalla.

Admiral As har en mycket stor plats i hans hjärta och han jämför sin häst med Victory Tilly.

– Jag påstår inte att han är lika bra som Victory, men han är kvickare i steget, säger Reijo till Trav365.

Admiral As är hela V75-omgångens största favorit och Reijo Liljendahls stora reklamhäst. I en längre intervju med Trav365 uttalar han sig om det mesta som rör femåringen som ju blivit en så pass uppskattad fyrbent profil hos V75-spelarna. Det har genom åren blivit både fram- och motgångar för valacken som kanske redan nu tillhör landets bästa travhästar.

– Tiden inför debuten var inte oproblematisk. Absolut inte. Han var en väldig talang och oerhört kvick i benen redan sommaren som tvååring, men samtidigt var det lite frågetecken för hållbarheten. Därför bestämde vi, i samråd med ägaren, att en kastration skulle hjälpa honom att hålla bättre. Det var ett förståndigt drag då, berättar Reijo.

Var det ett svårt beslut att kastrera?

– Nja, vill man ha en dålig hingst eller en bra tävlingshäst? Den frågan måste man ställa sig själv men det var ett enkelt beslut.

”Det var en häst vi fastnade för”

"Admiralen" inhandlades som ettåring på auktion för hela 3,4 miljoner kronor. En stor summa pengar för de flesta, astronomisk för vissa, och vi ber Reijo blicka tillbaka till den där dagen då han trots tufft motstånd till sist vann budgivningen.

– Exteriören, härstamningen och hästens mentala status under auktionstillfället är något jag lägger mycket vikt på. Han var en väldigt tilltalande individ med produktiv stam. Budgivningen blev tuff då jag hade en stark motpart.

Hur nära var du egentligen att kliva av?

– Ha ha, den kanske var liten. Det är historia nu men det var en häst vi fastnade för. Därmed det tuffa priset, absolut.

På frågan vad som egentligen är klokast, att köpa en häst för 3,4 miljoner, eller tio för 340 000 kronor vardera, blir svaret:

– Jag tror inte att man tjänar på att köpa mängder, även om det kanske är lättare att hitta en topphäst då. Man får dra en lott och tro på den, även om det är djur vi talar om. För folk som är intresserade av att bli hästägare så är mitt råd att anlita den tränare man vill ska träna och bära ansvaret för den. Då får de förhoppningsvis trevligt tillsammans. Man kan absolut vända sig till mig. Jag är skeptisk till att köpa gamla hästar, eller bilar för den delen. Jag vill forma från grunden.

10 000 Dollar från att få Manchego

– Det är klart att man genom åren köpt många dyra, dåliga hästar men också ett antal väldigt bra. Admiral As är en av de bättre, In Range som redan sprungit in runt 700 000 Dollar en annan. Det finns dock vissa riktigt bra som man släppt.

Som...?

– Manchego är en sådan, där var jag väldigt nära. Hon var 1,5 år och om jag inte missminner mig så gick hon för 130 000 Dollar, 10 000 mer än vad jag bjöd. Andra är When Dovescry och Milligan's School, men det skiter jag i nu. De dåliga man köpt genom åren har man glömt.

Reijo berättar att Admiral As betyder väldigt mycket för honom och hans verksamhet. Det är sådana förstklassiga individer han önskar ha på sin träningslista.

– Jag har under många år strävat efter att ha sådana topphästar och älskar den här sporten. Det är Pernilla som sköter Admiral As och vi jobbar mycket tillsammans. Jag tränar honom väldigt ofta och vi ses både mornar och kvällar.

Tänker man även på hästarna när man varvar ner i hemmet?

– Jag varvar aldrig ner! Hästar är mitt liv och jag bor 50 meter från stallet. Jag lever för travet. Det är mitt yrke och hobby, det tillsammans med ishockey. Favoritlaget är Djurgården men även Almtuna där grabben lirar.

”Mata duvor? Inte en chans...”

Liljendahl har hunnit fylla 66 år men visar inga som helst tecken på att slå av på takten. Travtränare är ett segt släkte som ytterst sällan lägger skorna på hyllan samtidigt som folk inom de flesta andra yrkesgrupper.

Hur skulle Reijo Liljendahl tackla livet som pensionär?

– Köra hästar! Så länge som jag kan stå upp och har hälsan vill jag vara nära dem. Förhoppningsvis blir det under många år till. Det här har varit mitt liv i 66 års tid och det finns inget annat som jag vill hålla med.

Vi kommer inte hitta dig mata duvor i en park?

– Det finns inte en chans. Det kan jag bekräfta. Nästa vecka åker jag över till Lexington för att se fantastiskt fina hästar. Förra veckan fick vi med oss sex stycken från Italien till mina fina ägare.

Är det lika kul nu som i början?

– Det är faktiskt mycket roligare eftersom jag numera tränar bättre hästar.

Och den hjärtat troligen klappar allra mest för är just Admiral As. Med bara 24 starter innanför västen borde det fortfarande finnas fin utvecklingspotential och givetvis undrar många om han nästa år kommer att vara en av de 16 som belönas med en rosa biljett.

– Innan jag lägger av vill jag ha vunnit antingen Kriteriet, Derbyt, Elitloppet eller Hambletonian. Då kan man göra bokslut efter det.

”På ren svenska – en jäkla besvikelse”

Duvorna lär dock få vänta även då, lita på det. Årets siffror är starka och det har inför helgen blivit nästan 5,5 miljoner med ett stall på runt 30 hästar. Det finns således goda chanser att slå fjolårets vinstsumma men visst har tränaren även upplevt tunga perioder – bland annat så sent som under Kriterie- och Oakskvalen nyligen.

– Graham Hill hade vi störst förhoppningar på men han var dålig för dagen. Det är i dessa klasser, där det är dubbla pengar, som jag vill lira i så det var en jäkla besvikelse på ren svenska. Jag är dock oerhört nöjd med mina tjejer i stallet, som gör ett jättebra jobb, och är nöjd med tillvaron.

Det är sannerligen inte lätt att föreställa sig detta fullblodsproffs ägna sig åt något annat än travet, och när man har format en häst som Admiral As från grunden är det så mycket lättare att gå till jobbet en tidig måndagsmorgon.

– Vi har aldrig forcerat hästen och allt har varit på hans vilkor. Jag lever för nuet och drömmer inte om några speciella lopp i framtiden. Det är den kvickaste hästen som jag tränat. Han är fysiken och kapaciteten att kliva in i eliten, det får tiden att utvisa.

Startgalopper – det värsta Reijo vet

Liljendahl har vid något tillfälle jämfört Admiral As med självaste Victory Tilly, en av travsportens största stjärnor genom historien.

– Jag vill egentligen inte jämföra de två då Victory var outstanding men... Admiral är kvickare i benen, snabbare i steget. Det vill jag få fram. Utvecklingen har dock gått framåt genom åren. Jag har bland annat tittat på filmer med The Onion, som jag var skötare till, och Victory Tilly när han vann Elitloppet, vilket är trevligt, men samma kvickhet... det hade de inte.

Admiral As befinner sig ännu i Silverdivisionen men har trots allt testat lyckan i tre klassiska finaler genom åren, tyvärr utan större framgång. Efter galoppmisslyckandet i Jubileumspokalen i näst senaste starten var besvikelsen total för den sympatiske tränaren som då valde att vara för sig själv en stund på kontoret.

– Hästen var bra för dagen men det var olyckligt och tråkigt att han fick grussprut på huvudet. Jag är en dålig förlorare och utvecklar det inte mer, ha ha. När jag känner så är det bäst att slå igen dörren och se på tv istället. Man är mest besviken över att inte få vara med. Startgalopper är det värsta jag vet. I hans fall är det orutin att det blir galopp ibland. De måste få växa in.

Har du blivit bättre med åren på att ta en förlust?

– Nej. Nej. Det har inte blivit bättre.

”Jag litar fullt ut på Örjan”

Många har säkert lagt märke till att Reijos stjärna, mitt under denna barfota-hysteri som råder, allt som oftast tävlat med skor runt om. Vad beror egentligen detta på?

– Det är så här att han har haft ganska dåliga framfötter. Vi körde barfota bak med honom under Elitloppshelgen i fjol och det är klart att vi förr eller senare kommer att köra utan skor. Det får dock vänta ett tag till, nästa år kanske?

Han är jättefavorit på lördag. Hur går tankarna?

– Det har han varit många gånger förr, sådant stör mig inte. Hästen har aldrig fått något gratis men om det löser sig ska det vara bra chans. Jag litar fullt ut på Örjan.

Ytterligare en av stallets stjärnor heter Perpetuate, som även han är storfavorit inom V75-spelet. I V75-5 ser vi hästen starta från bakspår och kanske är det bara galopp emot? Värt att notera är att han ännu aldrig felat på hemmabanan.

– Jag tror dock mer att det handlar om att vi fixat med balansen. Han gick väldigt bra senast och är stabilare för dagen. Vid galoppen för tre starter sedan var hästen för pigg när kusken petade på honom. Bakspåret är varken bra eller dåligt. Han har tränat fint och det är klart att jag tror på bra chans, avslutar Reijo.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!