”Jag fick följa loppet via Facetime”

Rebecca Dahlén körde sitt första travlopp i Frankrike – och vann

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Rebecca Dahlén vann sitt första travlopp i Frankrike

Rebecca Dahlén, 30, körde sitt första travlopp i Frankrike – och vann.

Tränaren och sambon Dennis Palmqvist, 29, fick följa loppet via Facetime.

– Hon körde helt perfekt, säger Dennis Palmqvist.

Det var under söndagen som travlärlingen Rebecca Dahlén var på plats i Marseille i Frankrike. 30-åringen skulle tävla med sin ögonsten Minnestads El Paso, och därmed köra sitt första travlopp i ”travets mecka” någonsin. Det kunde inte ha slutat bättre då Minnestads El Paso och Rebecca Dahlén vann väldigt lätt och därmed lade duon vantarna på förstapriset på 11 250 euro.

Samtidigt som Rebecca Dahlén befann sig i Frankrike var sambon, Solvallaproffset Dennis Palmqvist, kvar hemma i Sverige.

Nu berättar Palmqvist om segern, Dahléns oro inför, och den fortsatta matchningen för Minnestads El Paso.

”Fått råd av Björn Goop”

Minnestads El Paso och Rebecca Dahléns lopp gick inte att se live, då fick Palmqvist följa loppet via Facetime.

– Loppet gick bara att se i efterhand, så jag fick rapport via Facetime. Men det gick bra, jag fick bra referat, berättar Dennis Palmqvist.

Rebecca Dahlén var nervös före loppet i Frankrike, meddelar Palmqvist.

– Hon var orolig över startmomentet och den franska volstarten, men jag vet att hon fått råd över sms av Björn Goop och det verkade som hon lyssnade på det. Hon tog hand om ledningen, släppte, och hittade sedan ut perfekt. Hon körde helt perfekt, berömmer Palmqvist.

Minnestads El Paso startade på Vincennes i Frankrike den 6 december men slutade då oplacerad, i söndags var det bättre tryck i honom, meddelar Palmqvist.

– Han var i fint i ordning nu igen, hela uppträdandet var annorlunda och han var mer gåvillig nu än i starten på Vincennes.

”Hon ringde och sa vafan”

Vad säger du om din sambo Rebecca Dahlén, som vinner sitt första lopp i Frankrike i första försöket?

– Jag visste att Vincennes tävlade samtidigt som tävlingarna i Marseille, så jag förstod att vi inte kunde få Björn Goop att köra eller någon annan bra fransk kusk. Jag sa åt Rebecca att köra själv, vi ville ju mest egentilgen bara se att han var frisk och bättre nu än i första starten i Frankrike för att se om han kunde vara kvar där nere i vinter. Jag sa åt Rebecca att köra själv och köra i ryggar och sedan se om han hade något till slut.

Det Dahlén dock inte visste, var att det handlade om voltstart – och det franska voltstartsystemet är annorlunda än det i Sverige.

– När startlistan kom så ringde hon och sa vafan jag visste inte att det var voltstart, skrattar Palmqvist och fortsätter:
– Men hon tog som sagt lite hjälp av Björn Goop och sedan ordnade hon ju det på bästa vis.

”Finns ingen som kan trolla”

Sexårige Minnestads El Paso har hittills i karriären sprungit in 1,2 miljoner kronor och efter söndagens seger i Marseille blir han nu kvar i Frankrike under vintern.

– Det är så dåligt väder här hemma i Sverige med växlande väder och det medför dåliga banor, både att tävla och träna på. Vi är på en väldigt fin anläggning men när det kommer hur mycket regn som helst så finns det ingen som kan trolla, och allting är bättre nere i Frankrike och framför allt för Minnestads El Paso då han slipper tävla på hårda banor och med brodd.

Minnestads El Paso huserar på Dennis Parlings gård, cirka 40 minuter från Vincennes.

– Det är en jättefin gammal gård med bland annat både rakbana och tusenmetersbana och Minnestads El Paso har det bättre där än i det här vädret som råder i Sverige. Målet är att försöka få några tusen euro till på kontot innan han ska hem till Sverige igen.

”Lättare tjäna mycket pengar i Frankrike”

Matchningen i Frankrike är dock inte helt enkel.

– Det är svårt, det är svårt att bestämma vad man ska gå på för lopp för man vet inte riktigt vart han kommer med och sådär, Frankrike har helt andra regler och där spelar poäng ingen roll och de går bara på intjänade prispengar. Min tanke är i varje fall att han har lättare att tjäna mycket pengar i Frankrike i vinter än här hemma i Silverdivisionen, många V75-lördagar så är just Silverdivisionen det lopp som är det tuffaste för de hästarna är på uppåtgående.

Dennis Palmqvist tror Minnestads El Paso ska duga bra i Frankrike i vinter.

– I segerloppet i Marseille hade han tjänat minst pengar av alla i loppet och de som stod tillägg på honom hade upp till 2,8 miljoner kronor på sig så även om det är svårt att sätta sig in i vad han egentligen mötte så kan det inte varit så dåliga hästar. Han gick också i mål med krafter kvar och det fanns en hel del kvar i tanken, säger Dennis Palmqvist och avslutar:
– Det känns också som Frankrike ska passa Minnestads El Paso bra, han är den typen som är tempostark och får han smyga med när det är bra körning har han alltid en pollett till slut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN