Förbundets vd: ”Jag mår fysiskt illa av det”

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Zarina Bi ströks på V75 efter skandalbilder.

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, håller inte inne på vad hon känner efter att ha sett bilderna.

– Jag mår fysiskt illa av att se det. Det är otroligt allvarligt, säger hon.

Maria Croon.
Foto: ATG LIVE
Maria Croon.

Det var under lördagen som Zarina Bi ströks inför V75-5.

På bilderna från värmningen på Örebrotravet såg man hur lärlingen från Alessandro Gocciadoros stall gav hästen två så kallade ”enhandare”.

Hästen ströks på plats av banveterinären och måldomaren.

– Vi ser väldigt allvarligt på det, ärendet har skickats till Svensk Travsport för vidare bedömning, sa Svensk Travsports vd Maria Croon till Trav365 under lördagskvällen.

Lärlingen fick sparken

Efter händelsen har skandalbilderna skapat eko. Tränaren Alessandro Gocciadoro meddelade under lördagskvällen att lärlingen fått sparken. Under söndagen kom beskedet att ägarna till Elitloppshästen Vivid Wise As bryter med Alessandro Gocciadoro för att i stället tränas av Björn Goop.

Under söndagen gav Maria Croon, vd, på Svensk Travsport, sin syn på bilderna i TV12:s Grand Slam 75-sändning.

– Det är helt fruktansvärda bilder, jag, precis som alla andra, mår fysiskt illa av att se det och det är extremt långtifrån hur hela svenska travsporten ser på det här med hästvälfärd och hur häst och människa ska samverka för prestation. Så det är otroligt allvarligt.

”Det är fruktansvärt”

Nu tar travförbundet in den information som behövs för att under de närmsta dagarna återkomma med vilka konsekvenser det kommer att få.

– Vi påbörjade insamlings- och utredningsarbetet redan i går kväll och har haft ett antal möten under dagen och kommer att samlas i morgon förmiddag igen för att behandla det här skyndsamt. De närmaste dagarna kommer vi ta ett beslut om vilka konsekvenser det här får. Så jag kan inte uttala mig om det nu, men vi samlar in allt som behövs för att kunna ta ett beslut, vilka påföljderna blir helt enkelt, säger hon och betonar att det kommer bli konsekvenser.

Maria Croon avslutar:

– Ni kan vara säkra på att jag, precis som alla andra, mår lika illa av att se de här bilderna, det är fruktansvärt och hör inte hemma i svensk travsport.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN