Trav

Lokets stjärnhäst mot Elitloppet

TRAV

Kostade fem miljoner

Leif ”Loket” Olsson har siktet inställt på Elitloppet.
Leif ”Loket” Olsson har siktet inställt på Elitloppet.

Leif "Loket" Olsson är en hårt satsande hästägare.

Under lördagen vann hans Elviria V75 på Solvalla.

Men med stjärnhästen Snazzy Hot Rod har han betydligt större planer.

– Vi siktar på Elitloppet. Svanstedt låter mycket nöjd med hästen, säger "Loket".

Laddar Snazzy Hot Rod i hagen hos tränaren Åke Svanstedt.

Elviria spurtade hem silverdivisionen och var V75-omgångens enda skräll. Det sjuåriga stoet tjänade

125 000 kronor och har nu totalt sprungit in 1,4 miljoner kronor. Hon delägs av Leif "Loket" Olsson som själv inte var på plats vid segern.

– Jag var i Kalmar och ledde deras travgala och såg inte ens loppet. Men jag har spelat in det och ska titta på det när jag kommer hem, berättar "Loket".

– Elviria är en riktig liten drömhäst. Vi köpte henne för en billig penning när hon inte hade tjänat speciellt mycket. Det är jättekul att det har gått så bra som det har gjort.

"Antingen blir det bra eller så blir man blåst"

Den populäre TV-profilen är delägare i nio travhästar. Intresset är mycket stort och han har ägt flera framgångsrika hästar genom åren. Men det här året kan mycket väl bli det bästa som hästägare. I augusti förra året inhandlades Snazzy Hot Rod ifrån Kanada. Åke Svanstedt var över och provkörde hästen och rekommenderade köp. I ett drygt halvår har Snazzy Hot Rod funnits i Axevallatränarens regi. Den senaste månaden har det sipprat ut mycket positiva tongångar ifrån Bjertorp.

– Det är en stor och rejäl häst. Åke Svanstedt är mycket nöjd med honom och vi siktar mot de stora loppen. Det måste man göra när man har köpt en så dyr häst. Han kostade nästan fem miljoner och då är det klart att man har höga förväntningar, säger "Loket".

– Elitloppet är det första stora målet. Sedan hoppas vi kunna vara med i de största loppen som finns. Men sedan vet man hur det är med travhästar. Allt kan hända och bara för att man har köpt en dyr häst finns det inga garantier. Antingen blir det här jäkligt bra eller så blir man blåst.

Den bästa Svanstedt tränat ifrån Nordamerika

Snazzy Hot Rod är lillebror med elitloppshästen Snazzy Millie. Han är nybliven femåring och har vunnit tolv lopp hittills. Flera av dem har varit större segrar som tagits i både USA och i Kanada. Han har sprungit in 280 000 dollar och travat rekordet 1.10,0 vid seger.

– Snazzy Hot Rod är en jäkla travare. Det är utan tvekan den bästa häst vi har köpt ifrån Nordamerika, säger Åke Svanstedt.

– Han är stor och har ett väldigt driv i steget. Det fanns inte en prick på benen när han kom vilket är ovanligt för hästar som kommer från andra sidan Atlanten. Han är fortsatt fräsch och fin och har tränats ganska tufft en tid.

– Han börjar även lära sig att springa i sandbanan. Hästar som kommer ifrån Nordamerika är inte alls vana vid den sortens träning. För Adams Hall tog det ett och ett halvt år innan han lärde sig tekniken.

När är det aktuellt med Sverige-debut?

– Jag hoppas och tror att han kan starta i mitten av april. Jag hinner däremot inte att få honom klar till Olympiatravet. Men jag hoppas att jag har en häst för Elitloppet. Han känns så pass bra att man kan ha förhoppningar om det.

Framgångar i Frankrike för "Loket"

Förutom Snazzy Hot Rod och Elviria deläger Leif Olsson Hoof Beats som även han startade i V75 på Solvalla. Hästen var gott gåendes in mot upploppet men speeden ebbade ut något och han blev femma i mål. En annan framgångsrik häst är Coolman Crown som har tagit två raka segrar i Frankrike.

– Han har varit mycket bra och ska göra en ny start på torsdag. Vi har även pratat länge om att ta ner Hoof Beats till Frankrike. Jag tror att det är en häst som skulle passa perfekt på just de banorna.

– Sedan har jag nyligen köpt en treåring som heter Strawberrysky. Han äger jag ihop med Veijo Heiskanen. Enligt Veijo är han den bästa treåring som han någonsin har tränat. Så jag hoppas att det här blir ett spännande och roligt travår, säger "Loket".

Michael Carlsson/KANAL75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!