Nordin gör comeback i lopp på Solvalla

TRAV

Efter 30 år är det dags igen för Jan Nordin.

Nu på onsdag startar han sin första häst som svensk travtränare sedan hemkomsten.

– Det känns mycket bra att komma igång.

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Jan Nordin.

61-årige Jan Nordin har varit tränare i USA och Italien i 30 år. I maj flyttade han hem till gamla Svedala igen och blev på nytt proffs på Solvalla.

Faktum är att han huserar i samma stall som en gång i tiden tillhörde hans pappa Sören Nordin inne på Solvallas stallbacke.

Konceptet är att jobba med två- och treåriga hästar och bara träna hästarna inne på Solvallas tävlingsbana.

– Det finns en slinga i skogen också men den är inte anpassad för unghästar. Det är på banan jag vill vara. Underlaget på Solvalla är fantastiskt och vi ger våra tvååringar regelrätt långsamkörning sex dagar i veckan upp till en mil om dan. Det är många unghästar som forceras och går sönder men det försöker jag undvika med den här typen av lugn träning. Eftermiddagarna går vi ut och går med dem och tar det lugnt. Ja, det är samma koncept jag alltid jobbad efter under mina år utomlands, säger Jan Nordin.

En mjukstart

Comebacken på svensk mark sker i lopp 8 på onsdag med femårige Quiesolo Gwen som han också kör.

Det stora V64-spelet är utlokaliserat till Åmål. Tävlingsdagen Solvalla kör den här onsdagen är ett eftermiddagstrav med mindre prissummor än vanligt.

– Det blir en mjukstart. Jag har kontakt med några uppfödare som vill prova mig så i sommar kommer det att anlända ytterligare några tvååringar till stallet. Det är i de stora unghästloppen vi ska hålla till. Åtminstone jobbar jag för det varje dag nu.

Mikael Wikner /KANAL75