– För att bli bäst ska du träna själv

TRAV

Jag vet vad vissa kuskar saknar.

De har aldrig upplevt mjölksyra eller sprängande lungor.

För att bli bäst ska man träna själv.

Ut och spring – och vinn fler lopp.

Jag spelar golf ibland. Illa – jag är inte alls bra. För ett slå EN bra drive ­måste jag först slå NIO ­anskrämliga. Men den där ­tionde gången är värt allt, likt en projektil,

50 meter längre än ­alla ­andra. Ni som spelar vet vad jag menar.

”Be the ball” är ett mantra golftränare brukar lära sina elever. Man ska vara bollen, då sköter sig resten själv.

Jag skulle vilja ge ett råd till alla kuskar. ”Be the horse”. Var hästen. Tänk er att det är ni som springer och kör därefter. Men börja med att gå ut i motionsspåret, ta något enkelt, fem kilometer kanske. Spring/­jogga i lämplig takt, lätt ansträngning, regel­bunden andhämtning. Efter en kilometer är det dags: ruscha i 200 meter, sakta ner och fortsätt i normal fart. Jobbigt? Prova igen efter två kilometer, speeda i 200 ­meter, inte så kul. Usch. Vad fasen hände med min kropp? Frågan är inte om man avbryter ­passet, utan när.

Vad jag vill ha sagt? Att jag anar att några (inte alla) av de bästa kuskarna­ har koll på mjölksyran/­flåset. De vet hur det känns. De fattar vad som ­händer om man kör för fort. De ­”är hästen”.­ Andra, kanske inte lika ­löpvana, skyller­ istället lite korkat på hästen – ”han måste vara sjuk” – när de bränt av två speeder före upploppet och undrar varför de kom sist.

Som spelare kan vi lära oss av samma sak. Ut i spåret och spring med huvudet under armen. Börja sedan se på travloppen med nya ögon. Inse att en rusch i början eller mitt i dödar och att en vanlig häst som ­utsätts för samma behandling är ursäktad när den stumnar. Leta efter djur som klarat ett par, tre speeder och ändå kommit i mål med hedern i behåll. Den pållen är väl­tränad och i form. Och nu kanske den körs av en kusk som fattar.

Världsrekordhållaren ger 14 gånger

Vilka 16 som ska vara med i Elitloppet? Säg det. Nätbolagen tvingas ha full koll på dem som är hetast. Amerikanska stor­stjärnan Lucky Jim är klar favorit, han ger 3,50 som vinnare, medan fjolårsvinnaren Torvald Palema är andrahandare till 6,50. Nu Pagadi rankas trea till friska åtta gånger.

Övriga heta i oddsordning (4–16): ­Quarcio du Chene, Brioni, Beanie M.M, Nimrod Borealis, Maharajah, Define The World, Quaker Jet, Enough Talk, Oyonnax, Russel November, Ilaria Jet, Olga du ­Biwetz, Iceland.

Ska vi gissa på att Unibet har ganska klart för sig? 13 rätt? Copper Beech kanske ­halkar in? Bästa oddset? Världsrekordhållaren ­Beanie M.M. står i 14 gånger.

Till sist: I går började DD-Mästaren. 100?000 till vinnaren. Undrar just vem som blir tvåa?