De är Sveriges hetaste kuskar

TRAV

I dag avgörs Sportbladets Rikschampionat på Solvalla.

En traditionstyngd, prestigefylld och publikvänlig kuskmatch.

Kvalificerade är alla champions på de svenska banorna under 2006.

Sportbladet guidar dig bland Sveriges hetaste kuskar och hjälper dig här vad du ska tänka på när det gäller Sveriges hetaste kuskar när du spelar på trav.

Foto: VINNER MEST Björn Goop vann 501 lopp förra året – segrar han även i Sportbladets Rikschampionat?

✓Björn Goop

Ålder: 30 år. Bana: Åby. Dress: Grön, vit.

Mannen med guldhjälmen, vann 501 lopp 2006. En stjärna i sulkyn. Komplett och med en fruktansvärd rutin, kan allt men framförallt offensiv och otroligt fräck, vinner många lopp på sin förmåga att slå först och fråga sen.

Alltid påpassad av spelarna, ger sällan rätt odds. Kan ibland vara lite för gasglad, hamnar lätt i ”slagsmål”.

Erik Adielsson

Ålder: 32 år. Bana: Jägersro. Dress: Blå, vit.

En elegant snitsare med stor pondus. Kusligt startsnabb, säker på att bedöma tempot och gillar att ta initiativ i loppen. Och med rutin och vinnargnista som få. Inte lätt att besegra när han kör en bra häst.

Hopplöst överspelad, alla vet vem han är och många stöttar honom på toton. Kör periodvis galopp lite för ofta?

✓Örjan Kihlström

Ålder: 44 år. Bana: Solvalla. Dress: Svart, röd, vit.

Bäst i världen på att vinna

bakifrån, ingen kan smyga som Örjan. Hittar alltid de rätta vägarna och får ofta luckan. Dyker upp 100 kvar?i full fart. Oj, vad kom han ifrån!? Men är också en bombsäker straffläggare och spetskusk.

Sover bort en och annan favorit, älskar att sätta in stöten i sista sekunden vilket ger såväl spelare som tränare gråa hår och magsyra.

✓Ulf Ohlsson

Ålder: 42 år. Bana: Bergsåker. Dress: Svart,

vit.

Blir allt bättre och är helt klart en av landets bästa. Kan allt. Startsnabb, lugn, offensiv när det krävs och vet också hur bra hästen han kör är. En kille man gärna spelar, inte ständigt överspelad som de andra storfräsarna.

Svårt att hitta brister men borde kanske tro mer på sig själv och ta för sig lite mer i de större sammanhangen.

✓Jorma Kontio

Ålder: 53 år. Bana: Solvalla. Dress: Vit, blå.

Ingen kan hålla igång en trött häst som Kontio. Någon sa: ”Om jag dör vill jag att Jorma kommer och ruskar liv i mig.” Han har också stor rutin och kör häst med förbundna ögon om det krävs. Fräck, hård, gör ont att möta.

Kommer in i perioder av ständigt oflyt och kör ibland alldeles för offensivt. Snabbare bakom bilen än i voltstart.

✓Torbjörn Jansson

Ålder: 52 år. Bana: Solvalla. Dress: Blå, röd.

Säker och med en rutin som nästan ingen kan mäta sig med, möts med respekt. Har kört trav över hela världen och är stor utomlands. Vet exakt hur fort det går i loppen och avancerar i tid. Minns också alla hästar han kört.

Får inte chansen på de bästa hästarna i samma utsträckning längre och har möjligen tappat lite på det. Hamnar i perioder av oflyt.

✓Åke Svanstedt

Ålder: 48 år. Bana: Axevalla. Dress: Grön, vit.

Sveriges snabbaste kusk, lite av en fartdåre, i positiv bemärkelse. Vinner gärna sina lopp på knockout med tidiga attacker eller våldsamma speeder på sista bortre långsidan. Sitter han bakom en bra häst så blir det åka av.

Ibland slår det över, skjuter på allt, hästarna

brukas som om mållinjen vore 500 kvar och kutar in i väggen eller galopperar.

✓Lutfi Kolgjini

Ålder: 47 år. Bana: Jägersro. Dress: Vinröd, svart, vit.

Sveriges mest offensiva kusk. Om du vill ha valuta för pengarna ska du spela Kolgjini. Han kommer nämligen inte att sitta fast i mål eller låta någon annan kusk stjäla loppet i spets i låg fart. Kör så det ryker och vinner med 100 meter när han har täckning.

Med den taktiken blir magplasken tydliga, hästarna slocknar, galopperar eller tvärstannar. Det är antingen himmel eller helvete för Kolgjini och hans anhängare.

✓Thomas Uhrberg

Ålder: 45 år. Bana: Jägersro.

Dress: Mörkblå, vit.

Otroligt skicklig och har ändå inte fått samma erkännande som Adielsson och Goop. Startsnabbheten med voltstart är fantastisk och i ledningen går han knappt att slå. Kall i loppen, har full koll på sina konkurrenter och förivrar sig sällan.

Säg det, men bäst i spets och visst är han väl mycket spelad, särskilt i södra Sverige där han är satt på piedestal av spelarna.

✓Robert Bergh

Ålder: 38 år. Bana: Bergsåker. Dress: Vit, blå, röd.

Sorteras in i samma fack som Kolgjini och Svanstedt, en offensiv hårding som gillar när det går 1.08 på sista bortre. När han har att åka med är han suverän att spela på. Ser verkligen till att vinna, lämnar inget åt slumpen och är heller inte alltför överspelad.

Kör först och tänker sen, i alla fall när det går dåligt. Skulle kanske ta det lite lugnare i början av loppen emellanåt.

Så avgörs Sportbladets Rikschampionat

Micke Nybrink, Mattias Karlsson