Gapskrattar åt motståndarna

TRAV

Susanne Österberg om Research som gör debut på V75 på lördag – och blir favorit

Efter två buköppningar som unghäst dömdes han till döden av veterinärerna.

Men Research överlevde och gör nu succé på travabanan.

Framgångarna har dock en baksida – systrarna Österberg anklagas för dopning av hästen.

– Det är aktiva som har snackat skit, och det är tråkigt och tar bort lite av glädjen, säger Susanne Österberg till Trav365.

Research fick kolik som tvååring och veterinärerna öppnade buken på honom.

Kort efter att han fick komma hem efter den operationen fick han urinsten.

Han opererades igen och blev väldigt sjuk – så pass sjuk att veterinärerna dömde honom till döden.

Tränaren Sofie Österberg ville dock ge honom en sista chans och avvaktade ett dygn – ett dygn som vände allting.

Nu står Research med tre raka segrar och blir favorit på V75.

För Trav365 berättar Susanne Österberg om framgångarna – men även om anklagelserna av att systrarna Österberg skulle dopa hästen.

”Gått massa skitsnack”

– Samma dag som han skulle starta på V86 senast så fick jag ett meddelande på morgonen att det gått rykten om att vi dopat hästen. Det skulle vara förklaringen till att han plötsligt blivit så bra. Det är väl sådant man får ta i den här sporten, men det är tråkigt och det tar bort en del av glädjen som man får.

Vet du vilka det var som kom med dessa påhopp?

– Jag har fått höra vilka det kan vara, jag vill inte nämna några namn med det är aktiva som kommit med dessa anklagelser och gått och snackat och det är inga staketkuskar. Sofie har pratat med Svensk Travsport om detta, det som folk gått runt och kallat för ”fallet Research” och något som de på Svensk Travsport enligt snacket gått och funderat på. Men enligt Svensk Travsport var det inte alls så, och det var bara snack. Research har åkt på dopingkoll flera gånger, redan innan snacket började gå.

Varför blir det så här, tror du?

– Det blir väl så när det är en liten tränare som får fram en bra häst, då kommer snacket igång och det vet man. Det är väl sådant man får ta och det är egentligen något som man bara ska skita i, men visst är det tråkigt att folk ska springa och anklaga oss och snacka skit.

”Otänkbart”

Trots anklagelserna så hindrar de inte systrarna Sofie och Susanne från att göra succé på travbanan med Research. Senast vann han V86 på Solvalla i överlägsen stil, och buden på hästen från folk som vill köpa honom har haglat in. Men hur kan en utdömd häst med två buköppningar bli så bra?

– När man har pratat med veterinärerna så säger de att chansen att en häst med den resan som Research haft ska komma till start är minimal, och sedan har han gått och blivit så här bra, det är otänkbart egentligen. Han är stenhård hästen, och han var en talang så fort vi började träna honom. Han kom igång sent tack vare sina operationer och att han blev så sjuk, men han kom ikapp sina jämngamla kamrater fort. Han har varit en talang hela tiden, och det är ingenting som bara kommit nu.

Hur bra kan han bli?

– Det är svårt att säga, men de tre loppen som han gjort på slutet och vunnit har han gjort med gott om krafter kvar, han har inte varit tom i mål någon gång och han flåsar inte ens efter loppen och det är knappt så jag har fått stopp på honom efter mål. Jag har inte tvingat honom eller begärt något extra, utan det har varit full fart över mål. Det är svårt att säga hur långt han kan gå, det får framtiden utvisa, men jag vet att det finns växlar kvar hos honom.

”Kommer inte ladda”

På lördag gästar travets elitserie V75 Eskilstuna och Sundbyholmstravet, Research gör debut på V75 men får stort förtroende från spelarna. Han blir klar favorit i sitt lopp.

– Det är alltid tufft när man ska ut på V75, och utgångsläget för honom blev lite tråkigt, men det känns i varje fall som formen är fortsatt uppåt och han är väldigt laddad och taggad här hemma. Han går inga snabbjobb mellan starterna utan bara lugn styrketräning, men han känns väldigt fin.

Vad tror du om uppgiften?

– Jag kommer inte att ladda med honom från start, jag vill inte vara med i någon spetskörning, utan den kraften sparar vi till slut i stället. Jag kommer försöka hitta ned i banan och sedan när den värsta startrusningen har lagt sig så kör jag framåt. Är han lika bra som han varit på slutet måste jag tro på vettig segerchans igen.

Några ändringar?

– Nej, han kommer tävla med skor runt om, helstängt huvudlag samt jänkarvagn som vanligt. Han har haft helstängt huvudlag i de fyra senaste starterna och verkligen tänt till på det. Framåt sommaren kan det bli aktuellt med barfota bak på honom, men det är ingen växel som behöver användas nu, säger Susanne Österberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav