Räcker inte att vara bra

TRAV

Ska travet vara en bransch eller sport? Ska eliten spela i alla lag?

Och är V75 enbart en jakt på jänkarbajkar?

Ska vi glömma hästarna för gott?

Ja, jag har haft en svart vecka. Ni får ta det, skönmålar gör vi en annan gång, nästan hela tiden. Jag skrev om att travet som sport har problem, att vi måste flytta fokus. När vi ständigt ägnar oss åt att sätta kuskar eller möjligen tränare på piedestal blir vi oerhört begränsade. Sju, åtta tungviktare, resten är utfyllnad, bönder för att tala i schacktermer. Slagfältet blir en ankdamm.

Min åsikt: På något sätt har travsporten hamnat snett. Just nu är den enbart en lukrativ bransch för en handfull personer som bevakar sina egna intressen.

Bransch alltså, inte en sport. Där har ni kärnan. Ska det vara så? Att sporten är till för att de mest framgångsrika ska kunna fortsätta bygga imperier och tjäna miljoner? Jag som trodde att sporten existerade för att publiken vill se den.

Sport ska ju vara något underhållande som kräver idrottsliga prestationer och innebär svett, hetta och dramatik. Inte tjänster, gentjänster och osynliga pakter.

Hästarna glöms bort

För att hitta hem krävs en annan politik. Den ska sträva efter att ha så många lag som möjligt i elitserien och om inte intentionen stämmer med verkligheten måste förstås reglerna skrivas om. Så gör man i alla

andra sporter. Inte i branscher, där gäller affärsmässiga regler och lagar. Men vi ville väl ha en sport? När eliten skor sig och fräckt spelar i alla lag, för att det är möjligt, blir det konstigt.

Ett annat problem är att hästarna tappas, inte enbart till förmån för kuskarna. Att lyfta fram kuskar som någon slags atleter är närmast pinsamt men nu glömmer vi det.

Så här: En kompis hade spikat och spelat Royal Prince i lördags och var helnöjd. ”Hur kunde du tro så mycket på honom?” Självklara svaret: ”Skulle lättas i balansen och gå med jänkarvagn för första gången. Det var givet.”

Ser ni problemet? När spelet bara handlar om material och hästarna nästan är skitsamma blir jag modstulen. Man ska alltså inte titta så mycket på hästen, bara rota fram het information och spela på den.

V75 har blivit en stor utställning för olika material som kan få vilken häst som helst i klassen att vinna. Att vara bra räcker inte, det är i alla fall inte avgörande.

Har inte charmen försvunnit när alla springer barfota och 1.09 sista 800? För mig känns det så. Skillnaden mellan en häst i Klass II och gulddivisionen är inte stor. Ja, jag vet att guldhästen vinner på sin hårdhet men rent visuellt är det knappt märkbart. Där går något förlorat. Att vara kanonbra är inte lika viktigt längre. Bajk och barfota är grejen. 

Veckans tips

1. 2 Geisha Sund (Bergsåker, V86-1)

Grym näst senast. Sänker favoriten sista 1 000?

2. 2 Miniskirt Minnie (Solvalla, V86-4)

Rätt inställning. Riktigt bra näst senast. Passas.

3. 6 Persos Smokie (Solvalla, V86-6)

Okörd när han galopperade senast. Rolig idé.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav