”Bara att ta av hatten”

TRAV

Super Lights värmning blev den stora snackisen under Solängets V75-omgång.

Dålig eller inte… I Gulddivisionen bevisade han hur som helst att ­gammal är äldst.

Det är bara att ta av hatten för en ständigt underskattad häst.

Det är inte sällan som spelare och tränare inte är överens om hur en häst värmt. Påfallande ofta är det spelarna som är de mer kritiska. Inte sällan har vi (spelarkåren) rätt.

Den här gången är det bara att erkänna att det var tränaren som kände sin häst bäst.

”Han springer bara och leker i värmningen,­ allt är normalt”, replikerade Jörgen Westholm på värmningsexperternas sågning av Super Lights värmning och åkte ­sedan ut och lekte sig till seger i V75-3. Låt ­vara att motståndet var svalt, det är inget Super Light ska be om ursäkt för.

V75-omgången inleddes annars ganska pittlöst. Ja, det var ju två ston som vann de inledande avdelningarna.

Nova Brodda femstjärnig

Mutola Bob har hittat både tre och fyra växlar till sedan hon kom till finske Boden-tränaren Kari Vaaraniemi och även om helhetsintrycket den här gången sattes ner en aning av att hon fuskade lite med travet

i svängarna går det inte att ha några stora anmärkningar på en häst som sätter ban­rekord, 12,6/1?640 meter bilstart.

Att V75-2 skulle vinnas av ett sto var ­inte så överraskande, då det handlade om Stodivisionen. Att vinnaren skulle heta Tintomara Hornline var nästan lika väntat.

Kusken Henrik Svensson hade sin taktik klar för sig och genomförde den utan att tveka det minsta, en klockren styrning helt enkelt. Efter att ha övertagit ledningen efter 700 meter lät Svensson Tintomara Hornline lunka­ på i eget tempo till överlägsen seger.

Ytterligare ett sto som utvecklats enormt är Nova Brodda. Insatsen i V75-5 var femstjärnig.

Mutola Bob mot Tintomara Hornline och Nova Brodda i Stoeliten om ett år? Ja, varför inte.

Äkta hattrick av Kihlström

”Han verkar otroligt knepig”, sade Örjan Kihlström om Keik Jo efter en omstart i V75-4. Varpå han körde till spets i ytterligare en omstart samt den giltiga starten. ­Efter perfekt tempobedömning var konkurrenterna chanslösa att gå i närkamp. Var det någon som sade kuskseger? 5,86 efter den andra omstarten gjorde för övrigt gott för plånboken.

V75-6 blev det härliga lopp vi hoppats på och förväntat oss. Quantum Classic sprang med svansen i vädret och såg ut att ha lämnat de andra chanslösa. Då dök Dad’s Launcher upp. Efter tre snälla lopp var han som väntat mogen ett tuffare upplägg nu. Spurten bet bra och kort före mål resulterade den. Det innebar ett äkta hattrick för ­Örjan Kihlström. Hur ofta har vi sett det ­inom V75?

I början av veckan kändes Loy Lavec som en kul lösning på V75-7, men ”hela” Sverige hade räknat ut samma sak: att han skulle ­leda runt om. Och det stämde till punkt och pricka. I en mycket snabb avslutning avfärdade han bestämt grymt duktige Hoof Beats och avrundade därmed en omgång som på förhand såg lite sämre ut men som producerade många imponerande vinnare.

Per Nicklasson