”Det är för jävligt”

avHenrik Halvordsson

Djurens Rätt upprörda över behandlingen av Going Kronos.

Foto: Lars Jakobsson, Kanal75
Efter loppet blödde Going Kronos kraftigt ur munnen.

Efter kollisionen under Prix d´Amerique fick Lutfi Kolgjini ta hårt i sin häst – så hårt att Going Kronos blödde kraftigt ur munnen.

Djurens Rätt är upprörda efter ha sett bilderna.

– Det här är förjävligt helt enkelt.

I en krock i slutet av Prix d´Amerique blev Going Kronos instängd. Lufti Kolgjini drog då hårt i sin häst.

Efter loppet lämnade hästen banan med blödande mun.

Hos Djurens Rätt är man upprörda efter ha sett bilderna på den blödande Going Kronos.

– Det här är för jävligt helt enkelt, hästar ska inte behandlas på det här viset, säger Roger Pettersson, politisk chef i Djurens Rätt.

Travsporten måste ta tag i det här

När Roger Pettersson kom till jobbet på måndag morgon hade många upprörda hört av sig angående händelsen i Prix d´Amerique, bland annat en riksdagsledamot. Nu anser man att travsporten måste ta tag i det här.

– Problemet i det här fallet är att man inte kan anmäla enligt svensk djurskyddslag då loppet var i Frankrike. Hade det varit i Sverige så hade säkert en banveterinär reagerat. Däremot borde travsporten ta ett krafttag mot en sån här händelse, de är ju redan ute i blåsväder.

Roger Petterson syftar i första hand på Mantorps banveterinär, Anders Darenius kritik mot travsporten. Han säger bland annat att tio procent av de hästar han undersöker efter loppen har munproblem orsakat betsel.

Djurens Rätt kommer nu titta närmare på travet framöver.

– De stora pengarna gör sitt inom travet och inte är spelverksamhet något som ligger i djurens intresse precis, säger Roger Petterson.