”Jag är själv min största kritiker”

Publicerad:
Uppdaterad:

Erik Adielsson om livet som stjärnkusk

Erik Adielsson med sin flickvän Disa.
Foto: KANAL75
Erik Adielsson med sin flickvän Disa.

I onsdags passerade Erik Adielsson 3 000 segrar.

Han kör in runt 30 miljoner kronor varje år och är en av världens främsta kuskar.

I en intervju med Trav365 får du lära känna Erik på det privata planet. Han berättar om sin relation till Stig H, travfansen, media och familjesituationen.

Erik Adielsson fyller 34 år i slutet av november. Han har för länge sedan gått från epitetet ”ung och lovande” till en av de mest etablerade travkuskarna.

Erik, din pappa Hans och mamma Mai var tidigare flerfaldiga champions inom galoppen. Var det aldrig aktuellt med galopp för din del?

– Jag var 16 år och gick på gymnasiet när jag bestämde mig för att satsa på det här. Då hade mina föräldrar gått över till trav sedan några år och det var aldrig aktuellt med någon galoppkarriär. Däremot red jag en del galopphästar när jag var tio till tolv år och det var skoj.

Beskriv dig själv kortfattat som person. Och hur tror du att du uppfattas av folk som inte känner dig?

– Jag är lite tankspridd och i grund och botten ganska snäll.

– Men jag är olika som person på tävlingsdagar och vid sidan av travet. Travbanan är min arbetsplats och då är jag ofta så koncentrerad och går i min egen lilla värld. Jag kanske går och tänker på hur jag ska lägga upp ett kommande lopp. Därför kan jag nog ibland uppfattas som lite tillknäppt.

– När samma människor träffar mig utanför travet brukar de säga att ”fasen vad avslappnad du är idag”.

Hur tacklar du offentligheten? Du har tidigare sagt att du knappt kan gå och handla på ICA förrän någon ska kommentera en V75-styrning.

– Jo, lite så är det. Men samtidigt vill jag säga att 99 procent av fallen är positiva. Det är dock inte alltid att man själv är i det tillståndet att man vill prata trav. Jag kanske är ute och käkar med vänner som jag inte har träffat på länge. Då har jag ingen lust att prata om V75 just då.

– De flesta har förståelse och brukar kunna läsa av mig rätt bra. Samtidigt är det här ju effekten av att det går bra och man får träffa många ruggigt spännande människor. Och jag vill än en gång betona att det bara är en procent av situationerna som är jobbiga.

Hur hanterar du framgångar och motgångar? Kan du glädjas så mycket som du vill över ett par segrar om du även har bränt med ett par favoriter?

– Som professionell kusk måste man analysera sina misstag. Jag sitter inte och garvar över några segrar om jag därefter har förlorat två lopp. Jag är själv min största kritiker och vet när jag har gjort något fel.

– Men jag grämer mig bara över en förlust om jag vet att jag själv har klantat till det. Jag försöker dock att släppa det så fort som möjligt och gå vidare. Det tjänar inget till att hålla på att älta det fram och tillbaka.

”Medias skyldighet att ge oss på käften”

Apropå kritik så förekommer du ju en hel del i media. Du får själv utstå kritik ibland. Hur är din relation till media?

– Jag har inga problem med att bli kritiserad. Åtminstone inte om det är befogad kritik. Det är medias skyldighet att ge oss på käften när vi gör något korkat. Den dagen när jag inte kan ta kritik längre får jag lägga av, säger Erik.

– Samtidigt ska jag säga att det är ett väldigt pressat schema på tävlingsdagarna. Man kanske kör i alla loppen, ska värma en del hästar och det är bara sju, åtta minuter mellan varje lopp. Det är klart att det kan vara jobbigt med intervjuer då och speciellt om man har torskat, men samtidigt är det vår skyldighet att ställa upp.

Idrottspsykologen Johan Plate har uttalat att ni toppkuskar kan jämföras med alpina skidåkare, när det gäller tävlingar och antal resdagar.

– Ja, men skidåkarna har ju sin säsong medan travet fortgår året runt utan några uppehåll. Det som är påfrestande är allt runt omkring med bland annat resorna. Nu har man hållit på i så många år och vant sig vid situationen. Men jag vill säga att det är mycket speciellt och ganska slitsamt.

– Samtidigt vill jag inte låta gnällig för mitt jobb är ändå så roligt och jag vill inte göra något annat.

Om du inte hade blivit travkusk, vilket yrke hade du valt då?

– Jag tror att jag hade jobbat med barn i någon form. Jag bestämde mig, som jag sa tidigare, inte förrän jag var 16 år att definitivt satsa på travet. När jag var liten ville jag bli brandman.

Har du själv planer på att skaffa barn?

– Självklart vill jag ha barn men när det blir kan jag inte säga just nu.

Du lever ihop med din flickvän Disa sedan några år. Hur fungerar det att ha en relation i ditt yrke och cirka 300 resdagar om året? Du har lägenhet både i Malmö och i Stockholm.

– Det är den dumma biten av det här. Men jag har haft det så här i ganska många år och det positiva i mitt yrke överväger det här negativa. Det gäller att planera och lösa allt så smidigt som möjligt och just nu funkar det bra. Jag hoppas att det även gör det den dagen vi skaffar barn.

I januari år 2006 blev du förstekusk hos Stig H Johansson. Har du kommit Stig H in på livet?

– Vi har en bra kontakt överlag och har haft det sedan första dagen. Det klickade direkt och har funkat bra sedan dess. Vi umgås även privat även om vi inte gör några speciella aktiviteter ihop. Det blir mest vanliga saker, som typ att träffas och käka middag ibland.

– Dessutom blir det många resor vi åker tillsammans på och då lär man känna varandra ganska bra.

Vad gör du den dag Stig H slutar som tränare?

– Ingen aning faktiskt. Det är inget jag funderar över just nu. Jag tror att Stig håller på ett bra tag till och känner ingen oro för det. Jag brukar klara mig bra.

”Pengar betyder ingenting”

Du har varit ute för några olyckor och åkt i backen genom åren. Du är en av få kuskar som kör med säkerhetsväst i loppen. Sitter olyckorna i bakhuvudet och påverkar dig något?

– Jag har blivit mer försiktig men är inte skraj i loppen. Det skulle inte funka. Jag slog i backen ett par gånger på kort tid men klarade mig utan allvarliga skador. Peppar, peppar har jag klarat mig bra sedan dess.

Du kör in väldigt mycket pengar. Vad betyder ekonomin och pengar för dig?

– Pengar betyder ingenting. Men det är lätt att säga det när man tjänar bra med pengar. Hade jag kanske fått ut åtta tusen kronor i månaden hade jag förmodligen inte sagt så.

Hur ser du på din framtid? Hur länge håller du på med travet?

– Jag ser ljust på framtiden. Travet är oerhört skoj och det är en riktig kick att få tävla, och framförallt då i storloppen. Men det kan även vara en kick att bara värma en häst i bakvarv. Då tänker jag exempelvis på stjärnor som Victory Tilly och Wellino Boko som det är en fröjd att köra.

– Det är omöjligt att säga hur länge jag håller på. Jag har tidigare sagt att jag kanske skulle göra något annat i framtiden men det är inget jag tänker på just nu. Jag tycker att hästar och trav är det roligaste som finns, säger Erik Adielsson.

Michael Carlsson/Minimedia

Publicerad: