Stig H: ”Diamanten har tränat bra i vinter”

Foto: Malin Albinsson/Lars Jakobsson/Kanal 75
Stig H Johansson tränar sedan slutet på fjolåret ”Foppas” stjärnhäst Diamanten
TRAV

Han vann storlopp på löpande band i fjol – men lämnade trots succén Robert Bergh för Stig H Johansson.

På lördag gör Peter ”Foppa” Forsbergs stjärna Diamanten årsdebut på V75 från Umåker.

– Han har tränat bra hela vintern och det är en häst som är positiv till det mesta, säger Stig H Johansson.

Den nu mera femårige hingsten Diamanten, ägd av den före detta ishockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsberg, hade ett fantastiskt fjolår på tävlingsbanan som fyraåring. Diamanten vann nio av 15 starter, bland annat storloppen Kungapokalen och SprinterMästaren, och tjänade drygt fyra miljoner kronor.

Trots succén på tävlingsbanan flyttade kretsen kring Diamanten honom från Robert Berghs träning till Stig H Johansson.

– Naturligtvis tycker jag det är tråkigt och jag är besviken, sa Robert Bergh kort efter flytten.

Kretsen kring Diamanten, med Peter och Kent Forsberg i spetsen, menade på att anledningen till flytten av stjärnhästen var för att nya delägare klivit in i hästen, och att de ville ha hästen närmare – det vill säga hos Johansson i Stockholm. Flera medier rapporterade dock att en schism låg bakom flytten av stjärnhästen.

– Det är inget jag vill kommentera. Flytten är tråkig för Robert Bergh, vi har haft ett långt och framgångsrikt samarbete men inget varar för evigt, sa Kent Forsberg till Sportbladet.

Diamanten hann sedan med en start för Stig H Johansson, där han slutade trea, innan vinterträning väntade.

På lördag, när V75 avgörs på Umåker, är det dags för årsdebut och enligt många är Diamantens årsdebut, efter fjolårets framgångar, en av de mest intressantaste årsdebuter på svensk mark i år.

”Jag tror på en bra insats”

– Diamanten har tränat på i vinter och jag tycker att hästen känns fin, det är ju en häst som tycker om att träna och är positiv till det mesta, och det verkar bra allting, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Han har gått ett banjobb inne på Solvalla efter 1.16 full väg med en lite snabbare avslutning och det gjorde han på ett bra sätt.

Vad tror du vi kommer få se av Diamanten på lördag?

– Det är klart att det är ett lite för långt tävlingsuppehåll för att han ska vara i toppform direkt, senast han startade var ju i november i fjol. Men, hästen har tränat på hela vintern och något sånär i ordning direkt är han säkert. Jag tror vi får se en bra insats från Diamantens sida, det känns i varje fall så.

”Ska bli spännande att se”

Vad tror du om säsongen för hans del, du har ju en del att jämföra med sedan tidigare?

– Hoppas och tro kan man naturligtvis alltid göra, och det är klart jag gör det, men därifrån till att han räcker till i högsta klassen, det är en bit och det ska så klart bli spännande att se. Jag hoppas i varje fall att han gör det, och jag har ju sett hästen mycket tidigare och vet att det är en bra häst, säger Johansson och fortsätter:

– Men det är många bitar som ska falla på plats för att de ska ta ytterligare ett steg från fyraåringssäsongen till femåringssäsongen. Jag har haft många hästar genom åren som tagit det steget och reder sig som femåring också, och visst finns det möjligheter för Diamanten att göra samma sak.

Hur kommer Diamanten att utrustas på lördag?

– Han kommer att tävla barfota bak om förutsättningarna med bana och sådant är bra, och utrustning blir densamma som tidigare. Vi reser till Umeå under fredagen och det ska inte vara några problem för honom, han har ju rest en del sedan tidigare, säger Stig H Johansson.

Robert Bergh, Diamantens tidigare tränare, har Muscle Hustle i samma lopp – men någon större revansch skulle inte Bergh känna om han besegrade Diamanten.

– Ärligt talat så ska det bli jäkligt kul att träffa honom igen. Det skulle faktiskt inte kännas som en revansch om vi vinner, jag lever med Muscle Hustle nu och känner en enorm glädje över det. Men det är klart man ändå vill vinna och jag hoppas han känns så bra att han kan bjuda Diamanten på en kamp, säger Robert Bergh.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla