Travhästen gick till attack – bet av Lages finger

Foto: Lage Norberg kämpade för sitt liv när travhästen Enjoy Scott gick till attack. Nu är läkaren sjukskriven då han blev tvungen att amputera sitt lillfinger efter den dramatiska händelsen.
TRAV

Travamatören Lage Norberg kämpade för sitt liv när en travhäst gick till attack inne i stallet.

Lage blev biten i vänsterhanden – men lyckades ta sig loss genom att slå en spade i hästens huvud.

– Mitt lillfinger blev söndertrasat, jag blödde som en gris, säger han till Trav365.

Det var i söndagskväll som dramatiken utspelade sig på Solängets travbana i Örnsköldsvik. Amatören Lage Norberg, med över 20 års erfarenhet av sporten, hade varit ute och tränat sjuåriga hästen Enjoy Scott, som han själv fött upp.

Allt var precis som vanligt tills hästen kom in i stallet.

– Jag tog av mig hjälmen och började koppla loss tömmarna, då hände det. Han högg och fick tag i min vänstra hand, sen tryckte han mig framåt och neråt så jag hamnade i ett hörn precis vid utgången. Jag höll mig för huvudet så att han inte skulle komma åt mig med framhovarna. Hela tiden hade han min hand i ett fast grepp, jag satt som i en sax, berättar Lage Norberg.

– Till slut lyckades jag gå runt till höger sida om hästen, men jag satt fortfarande fast i hästens mun. På andra sidan fanns det en spade som jag fick tag på. Jag slog spaden i huvudet på hästen, och då ryckte han till och släppte taget om min hand. Han fick med sig hela mitt lillfinger, men då tänkte jag inte så mycket på det utan att jag var fri. Hästen ville attackera mig igen, men då värjde jag mig med spaden och lyckades ta mig ut ur stallet och stängde dörren.

”Dämpa blödningen”

Väl ute fick Lage hjälp av personer på stallbacken som hämtade bandage till handen som var illa skadad.

– Jag behövde dämpa blödningen, fingret var söndertrasat och jag blödde som en gris. Fingret hamnade under hästen också, så jag kom inte åt det, det hade dock inte spelat någon roll som det såg ut. Jag är läkare själv så jag vet ungefär vad man kan göra. Det såg väldigt otäckt ut och senorna for ut ur underarmen, förklarar Norberg.

Vad hände sen?

– Då åkte jag till sjukhuset och blev omhändertagen så jag vet egentligen inte så mycket mer.

Kvinna till intensiven

Enligt Sveriges Radio Västernorrland, som först rapporterade om händelsen, gick en kvinna med stor hästkunskap in till Enjoy Scott. Det slutade med att hon också blev överfallen, hamnade på stallgolvet och väl där blev hon också biten och sparkad. Ambulans tillkallades och kvinnan lades in på intensiven med rejäla muskelskador och hjärnskakning. Under tisdagen vårdades hon fortfarande på sjukhus.

– De ringde veterinär som skulle komma och avliva hästen, men vad skulle de dit och göra? Det gick ju inte att gå in till honom. Till slut kom en jägare som fick skjuta hästen, säger Lage Norberg.

Har hästen gjort något sånt här förut?

– Han har varit lite småbitig, hingstig och lite vild, men jag har fött upp honom själv och dragit ur honom ur mamman. Jag har gått in till honom i sju års tid, klappat om honom i boxen och så vidare och då har han stått där som ett ljus.

”Fingret amputerat”

Hur mår du i dag?

– Det är väl inte riktigt bra. Fingret är amputerat och jag är hemma och sjukskriven.

Kommer du fortsätta med hästar, eller är du rädd efter det som hänt?

– Jag är inte rädd och kommer att fortsätta. Jag är lite självkritisk och borde ha kastrerat den här hästen som tvååring, men...

Det låter som att hästen var galen?

– Nej, galen var han absolut inte. Han var hingst och de ska någon gång i livet försöka ta över, dominera helt enkelt. Det var hans drift. Det kan ju bli så med hundar också. När de sköt honom stod han hur lugnt som helst inne i stallet, men när man skulle närma sig honom attackerade han för fullt.

Hur påverkar den här skadan dig i arbetet som läkare?

– Ingenting, hoppas jag. Jag har haft patienter som kommit in med så kallade fantomsmärtor, men det hoppas jag slippa. Och det är ju inget man kan förutse nu.