Kihlström: Det blev spännande

TRAV

Toppstoet gjorde årsdebut.

En av landets bästa hästar på unghästsidan, Tamla Celeber, vann sin årsdebut och lilla comeback på tisdagskvällen.

Men det satt hårt åt. Stjärnan höll på att bli fastlåst.

– Det här blev lite spännande både för spelarna och mig, sa kusken Örjan Kihlström.

Tamla Celber, stoet som vann nästan allt som gick att vinna som treåring i fjol, hade inte tävlat sedan segern i miljonloppet Svenskt Trav-Oaks i oktober när hon kom till Axevalla på tisdagen.

Solvallatränaren Roger Walmann flaggade för att det fanns en hel del frågetecken i säsongsupptakten. Dels behövde Tamla Celeber ett förberedande lopp i kroppen, dels handlade det om ett innerspår bakom startbilen.

Stoet riskerade att bli fast, menade Roger Walmann...

Örjan Kihlström lyckades inte försvara innerspåret med Tamla Celeber när bilen lämnade fältet. Åke Svanstedt var kvickare ut med Popcorn Lavec - och såg också till att försvara ledningen då Örjan Kihlström direkt gick ut och försökte överta kommandot på den första bortre långsidan.

Körde på chans...

Eftersom det skulle bli en lugn årsdebut, gjorde Örjan Kihlström en chansning och backade ner den stora förhandsfavoriten i rygg på ledarhästen.

Där blev man också sittandes till det återstod kanske 100 meter av det 2640 meter långa loppet.

Luckan kom när en konkurrent vinglade till med sin häst och galopperade mitt på upploppet. Tamla Celber svarade sedan för en blixtrande avslutning och hann fram kort före mål. Segermarginalen blev huvud och hals...

– Hon var fantastiskt bra i fjol och känns lika bra i år även om det blev ett konstigt lopp. Men hon fick ju i alla fall öppna snabbt och avsluta snabb, så det kändes bra, sa kusken Örjan Kihlström.

Stochampionatet målet

Tamla Celeber tog tio segrar på tolv starter och tjänade nästan tre miljoner kronor under debutsäsongen ifjol. Framgångarna gjorde att hon bland annat blev en av fyra nominerade till titeln Årets Häst 2010.

Tisdagens lopp var ett första test till Stochampionatet i juli, ett lopp tränare Roger Walmann satt upp som det största målet för stoet den här säsongen.

Närmast väntar möjligen ännu ett uppmjukande lopp för Tamla Celeber, därefter uttagningsloppen till Drottning Silvias Pokal på Åby torsdagen 28 april.

Mikael Wikner /Kanal 75