– Jag är egentligen utbildad elektriker

37-åringens resa – från elektriker i Norge till en av toppkuskarna i Roger Walmanns stall

Kenneth Haugstad ersätter Johan Untersteiner hos Roger Walmann. Den 37-årige norrmannen från Lillehammar berättar om den långa vägen till toppen.
Kenneth Haugstad ersätter Johan Untersteiner hos Roger Walmann. Den 37-årige norrmannen från Lillehammar berättar om den långa vägen till toppen.

Vd:n är norsk, så även sportchefen och en av de största tränarna.

37-årige Kenneth Haugstad blir ny norrman på Solvalla – catchdrivern från Lillehammer som slagit sig in i kuskeliten i Sverige.

Roger Walmanns storstall blir Haugstads nya arbetsplats.

För några dagar sedan kom nyheten om att Johan Untersteiner lämnar Solvalla och Roger Walmann för att bli proffs i Halmstad.

In i ett av landets största travstall kliver nu i stället Kenneth Haugstad, 37 år i juni. En norrman som förutom lite praktik i ett mindre stall i Norge, fick sin travskolning i USA.

I Sverige hamnade han via en annons i Travronden.

”Hultman sökte folk”

– Det var Stefan Hultman på Solvalla som sökte folk - och på den vägen är det. Jag är egentligen utbildad elektriker och jobbade som det ett tag. Som tur var blev det hästarna i stället, säger Kenneth Haugstad.

2002 kom han till Solvalla och blev kvar i nästan tre år. Han har även jobbat som lärling hos Peter Untersteiner, Stall Courant, Pierre Svensson och nu senast hos Stefan Persson. Samtliga stationerade i Halmstad.

– Jag tog körlicens ganska sent men har alltid satsat på löpkörningen efter det. Det var under mina år hos Courant och Peter Untersteiner i Halmstad allt tog fart och det var hos Peter jag tog min första V75-seger 2006 med Don Silvio.

Sedan ett par år hör han till topp tio bland landets kuskar. Han tror själv att han tagit runt 520 segrar, varav de 260 senaste bärgats sedan 2012.

– Att ha gått från noll till tio miljoner inkört per säsong de senaste två åren är något jag är stolt över. Jag har haft det fantastiskt bra hos Stefan Persson och trivs jättebra här i Halmstad. Men jag har inte haft några fasta kunder och när en sån som Roger Walmann frågade om jag skulle komma och jobba åt honom...nej, jag tvekade aldrig, säger Kenneth Haugstad.

Sambon bor kvar

Sambon Sarah Bäckman ska bo kvar i huset i Halmstad och fortsätta som hästskötare åt Stall Courant i Halmstad. Åtminstone ett tag. Vad som händer i framtiden med boende och annat vet han inte.

– Jag och Sarah har talat om att ge det här en chans nu. Alla jag pratat med tror också att det ska bli jättebra det här. Jag kommer att jobba hos Roger och köra åt honom men är fri att även köra andras hästar när det passar. Det är Solvalla man vill vara på, den största arenan i Sverige. Jag kommer till ett stall som Rogers på kraftig uppgång, trots alla topphästar han haft under åren.

Solvallas vd Jens Petter Stenseth och sportchefen Tore Fyrand är från Norge. Nu bildas norska konstellationen Walmann-Haugstad.

– Det där med mycket norskt är något jag gillar! Vi norrmän är väldigt patriotiska, vi håller mycket på vårt land. I travet är det Sverige som gäller, men när det är stora mästerskap i exempelvis skidor håller jag absolut på Norge i första hand.

”Det är jättestort”

Roger Walmann samarbetade i början av sin karriär med Norges genom tiderna främste kusk Ulf Thoresen. Ett samarbete som nådde sin höjd 1986 då Ulf Thoresen körde Walmann-tränade Habib till seger i VM-loppet på Roosevelt Raceway i USA.

– Jag tänkte faktiskt på det när jag hade lagt på luren efter att ha pratat med Roger...Örjan Kihlström är ju förstekusken för Roger numera. Tidigare hade han samarbete med Ulf Thoresen som många anser var världens bäste kusk på sin tid. Och nu frågar han mig. Jag tycker det är jättestort, säger Kenneth Haugstad, som väntas kliva på som ny försteman i Stall Roger Walmann efter elitloppshelgen.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!